Yeniden 'Tıp'çı rektör atandı: Kuruluşundan bu yana Selçuk Üniversitesi rektörleri

Yeniden 'Tıp'çı rektör atandı: Kuruluşundan bu yana Selçuk Üniversitesi rektörleri
 S. Yazı İşleri Müdürü
Tıp hakimiyetinin üstün olduğu Selçuk Üniversitesi'ne yeniden 'Tıp'çı bir isim rektör olarak atandı

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz atandı.

12. REKTÖR OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son atamasıyla birlikte bir dönemlik aranın ardından rektörlüğe yeniden Tıpçı bir isim atanmış oldu. Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz üniversitenin 12. rektörü oldu.

TIP HAKİMİYETİ

1975'de kurulan Selçuk Üniversitesi'nde kuruluşundan bu yana geçen yaklaşık 50 yıllık döneminin 25 yılında üniversiteyi Tıp mezunları yönetti. SÜ'de 5 kez Tıpçılar rektör olurken onu 2 kezle Ziraatçiler takip etti. Üniversitede 1'er kez de; jeoloji, tarih, edebiyat, hukuk ve siyasal mezunları rektörlük yaptı.

Tıpçı rektörlerin ağrılıkta olması sadece Selçuk Üniversitesi için değil Türkiye'deki birçok üniversite geçerli bir tablo. Bunun en büyük nedeni daha önceki sistemde rektörlerin akademisyenler tarafından seçilmesi ve tıpçı akademisyenlerin sayısının çok olması. Tıpçıların fazla olması mevcut sistemde de kendilerine avantaj sağlıyor.

KURULUŞUNDAN BU YANA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLERİ
Adı SoyadıDönemiAlanı
Prof. Dr. Ali Rıza ÇETİK1975-1979Ziraat
Prof. Dr. Neşet ÇAĞATAY1979-1981Tarih
Prof. Dr. Mümün KÖKSOY1981-1982Jeoloji
Prof. Dr. Erol GÜNGÖR1982-1983Edebiyat
Prof. Dr. Süleyman KADAYIFÇILAR1983-1984Ziraat
Prof. Dr. Halil CİN1984-1995Hukuk
Prof. Dr. Abdurrahman KUTLU1995-2003Tıp
Prof. Dr. Süleyman OKUDAN2003-2011Tıp

Prof. Dr. Hakkı Gökbel

(FETÖ'DEN HÜKÜM GİYDİ)

2011-2016Tıp
Prof. Dr. Mustafa Şahin2016-2020Tıp
Prof. Dr. Metin Aksoy2020-2024Siyasal
Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz2024-Tıp

GÜNÜMÜZDE REKTÖR NASIL SEÇİLİYOR?

'Üniversitelerde Akademik Teşkilât Yönetmeliği'ne göre rektör seçimi şöyle yapılıyor:

  • Görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak öğretim üyeleri tarafından altı rektör adayı seçilerek belirlenir. Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar.
  • Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır. Süresi sona erenler iki dönemden fazla rektörlük yapmamış olmak kaydıyla yeniden rektör olarak seçilip atanabilirler.
  • Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır. Oy veren öğretim üyeleri oy pusulasına yalnız bir isim yazabilir. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır olması aranır. Çoğunluk sağlanamadığı taktirde toplantı kırksekiz saat ertelenir ve nisap aranmaksızın seçim yapılır. Geçerli oylara göre en çok oy alan altı kişi aday olarak seçilmiş sayılır. Adayların eşit oy almaları halinde öncelik sırası kur’a çekilmek suretiyle belirlenir. Seçim sonucu bir tutanakla tespit edilerek, tutanak ve aday olarak belirlenen altı kişinin özgeçmişleri rektör tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.
  • Yapılan seçimde aday sayısı altıdan eksik olduğu taktirde rektör adayı belirleme işlemi tamamlanmamış sayılır. Bu durum Yükseköğretim Kuruluna bildirilir ve her seferinde en geç bir ay içinde yeni aday seçimi için görevdeki rektör, öğretim üyelerini tekrar toplantıya çağırır. Yeni rektör atanıncaya kadar rektör veya vekilinin görevi devam eder.
  • Rektörlerin yaş haddi altmışyedidir. Ancak rektör atanmış olanlarda görev süresi bitinceye kadar yaş haddi aranmaz.
  • Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alınarak, mütevelli heyet tarafından atanır.
  • Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, Üniversitenin aylıklı profesörleri arasından ikiden az olmamak kaydıyla, en çok üç kişiyi rektör yardımcısı olarak seçer. Ancak merkezi açık öğretim yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde rektör tarafından beş rektör yardımcısı seçilebilir.
  • Rektör yardımcıları, rektör tarafından beş yıl için atanır. Rektör gerekli gördüğü hallerde yardımcılarını değiştirebilir. Rektörün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görev süresi sona erer.
  • Rektör iznini Yükseköğretim Kurulu Başkanından alır. Rektör üniversite merkezinin bulunduğu şehirden başka şehirlerde bulunan, üniversiteye bağlı birimlerdeki çalışmalar ile Üniversitelerarası Kurul ve Rektörler Komitesi toplantılarına katılmak üzere yapacağı seyahatler dışında kalan, görev ve seyahatlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanına bildirir. Bu şekilde görevden ayrılmaların onbeş günü geçmesi halinde Başkan Yükseköğretim Kuruluna bilgi verir.
  • Rektör görev başında olmadığı zaman yardımcılarından birini vekil bırakır. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir rektör atanır.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum