Assos'ta Erken Osmanlı Dönemi'ne ait hamam bulundu
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Behramkale köyü sınırlarında yer alan Assos Antik Kenti'nde, erken Osmanlı dönemine ait bir hamam keşfedildi.
AA'dan alınan habere göre: Assos, Antik Çağ'da "Troas" olarak bilinen bölgenin güney ucunda, volkanik bir tepe ve yamaçları kapsayan alanda yer alıyor. Yunanistan'ın Midilli Adası'na karşı konumlanan bu antik kent, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer.
Assos Antik Kenti'nde yapılan kazılar, 1800'lü yıllarda ABD'li arkeologlar tarafından başlatıldıktan sonra, 1981'de Türk bilim insanları tarafından yeniden başlatıldı. O günden bu yana, 44 yıldır devam eden kazı çalışmalarının başında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan bulunuyor.
Prof. Dr. Arslan, AA muhabirine verdiği bilgide, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve İÇDAŞ'ın ana sponsorluğunda devam eden kazı çalışmalarında, 2024 yılı itibarıyla Assos'ta en uzun kazı sezonunun tamamlandığını ve kazıların Aralık ayında sona erdiğini belirtti.
Kazıların, Assos'taki farklı noktalarda yürütüldüğünü ve önemli buluntulara ulaşılmaya devam edildiğini söyleyen Arslan, bu yıl Athena Tapınağı'nda yapılan çalışmalarda buluntuların elde edildiğini, ayrıca Akropolisteki kazılar sırasında caminin arkasında erken Osmanlı dönemine ait küçük bir hamamın bulunduğunu ifade etti. Arslan, hamamın, alt ısıtma sistemleri ve su kullanımına dair teknik özellikler açısından bilim dünyasına önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Erken Osmanlı mimarisi açısından hamamın, küçük olmasına rağmen oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu vurguladı.
Hamamda ayrıca soyunma bölümünde bulunan mermer parçasının bilim dünyası açısından önemli bir keşif olduğunu söyleyen Arslan, bu parçada yer alan yazıtın milattan sonra 480 yılına tarihlendiğini ve İmparator Zeno dönemine ait olduğunu aktardı. Yazıtta, vergilendirme, mali yönetim, adli uygulamalar ve arazi mülkiyeti gibi konularda değerli bilgiler bulunduğunu belirten Arslan, çözümleme sürecinin devam ettiğini ve tamamlandığında bilim dünyasına tanıtılacağını ifade etti.
Hamamda ayrıca, 1. Murat dönemine ait sikkeler ve seramik parçaları da bulundu. Yapım tekniği açısından erken Osmanlı dönemi hamamlarını yansıtan bu hamamın, cami ve köprüyle birlikte 14. yüzyıla ait bir örnek olduğu düşünülüyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.