Atıl araziler tarıma kazandırılıyor

Atıl araziler tarıma kazandırılıyor
 Muhabir
Nadas alanları azaltılırken atıl araziler de tarıma kazandırılan TAKE projesi Konya’da da devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi ile boş veya nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki araziler tarımsal üretime kazandırılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca 2021 yılından beri 81 ilde boş ya da nadasa bırakılan alanların yanı sıra işlemeli tarıma uygun olmayan alanlarda uygun üretim teknikleri kullanılarak bitkisel üretimin artırılması amacıyla azami yüzde 75 ayni destek ile TAKE Projesi yürütülüyor. Proje kapsamında boş ya da nadasa bırakılan veya atıl durumdaki arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri uygulanarak stratejik ürünlerin üretiminde kullanılması amaçlanıyor. Projeyle iklim değişikliği dikkate alınarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi ile işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin artırılması öngörülüyor. Proje ile 81 ildeki üreticilere azami yüzde 75 hibeli fide ve tohumlar temin ediliyor.

Ayrıca hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri artırmak amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesislerinin kurulması, doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılanması, çeşit değişimi gibi teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen veriminin artırılması da hedefleniyor. TAKE Projesi ile tarla bitkileri ekim alanları artış gösterirken nadas alanları daraltılarak atıl ve boş alanlar etkin kullanılıyor. Aynı zamanda büyük şehirlerde hayata geçirilen bu projeler ile kent çevrelerinde sebze üretiminin artırılmasına katkı sağlanıyor.

atil.jpg

BU YIL 679 MİLYON TL ÖDENEK AYRILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi'ne bu yıl 679 milyon lira ödenek tahsis edildi. Bu ödeneğin 261 milyon lirası Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen yerlere, 418 milyon lirası da diğer illere ayrıldı. Bu çerçevede il müdürlüklerinden gelen 488 projeden 364'ü uygun görüldü. Projeden 100 bine yakın çiftçinin yararlanması öngörülüyor. İlgili kararda belirtilen TAKE projeleriyle ülke genelinde 1,33 milyon dekar arazide bitkisel üretim yapılması planlanıyor.

KONYA’DA TAKE DESTEĞİ SÜRÜYOR

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi Tahıl Ambarı Konya’da da devam ediyor. Proje kapsamında son olarak Sarayönü İlçesinde 5bin kg sertifikalı yüzde 75 hibeli Bozok çeşidi yeşil mercimek tohumu Sarayönü İlçe Tarım Müdürü Ferhat Koçak tarafından üreticilerin katılımıyla düzenlenen törenle dağıtıldı. Ferhat Koçak Üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon dileğinde bulundu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.