Boncuklu Tarla’da 12 bin yıllık taş blok bulundu
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Boncuklu Tarla’da, Mardin Müze Müdürlüğü tarafından 2012 yılında başlatılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi"ne dahil edilerek bu yıl devam ediyor. Kazılar, Boncuklu Tarla’nın Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihlenen evrelerine dair önemli buluntulara ulaşmayı sürdürüyor.
KAZILARDA BULUNAN ÖNEMLİ BULUNTULAR
AA'dan alınan habere göre: Kazılarda bu yıl önemli bir keşif yapıldı. 10 metre çapındaki bir bina kalıntısında, 2 metre 20 santimetrelik büyük bir stel, minyatür steller, boncuklar, ok uçları ve boğa boynuzları gibi değerli buluntular ortaya çıkarıldı. Bina, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’in erken evrelerine ait olup, uzun süre kullanıldığı anlaşılan bir kamu binası olarak kayıtlara geçti.
UZUN SÜRE KULLANILAN BİNA
Doç. Dr. Ergül Kodaş, kazılar hakkında yaptığı açıklamada, bu binanın birden fazla kez yenilendiğini ve tabanının her seferinde doldurularak kullanımına devam edildiğini belirtti. Kodaş, bu bulguların, binanın uzun süre kullanımda olduğunu ve farklı uygulamaların yapıldığını gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, binadaki büyük stele dair yapılan keşif, hem Boncuklu Tarla hem de Yukarı Dicle Vadisi’ndeki ilk büyük stel olarak kaydedildi.
BONCUKLU TARLA’NIN TARİHİ ÖNEMİ
Boncuklu Tarla’da bugüne kadar yapılan kazılarda, evler, özel yapılar, kamu binaları ve mezarlarda 200’den fazla iskelet ve 200 bini aşkın boncuk bulunmuştu. Bu alandaki kazılar, geçmişte Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem ile ilgili çok sayıda bilgi ortaya çıkarmış ve bölgenin tarihsel değerini gözler önüne sermiştir.
Kazılar, aynı zamanda Boncuklu Tarla’nın yerleşim yerleri hakkında önemli veriler sunmakta olup, bölgenin tarihi mirasını geleceğe taşımak için titizlikle sürdürülüyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.