"Müzik Aletlerinin Kökeni Anadolu'ya Dayanıyor"

"Müzik Aletlerinin Kökeni Anadolu'ya Dayanıyor"
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Teknolojisi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tunç Buyruklar, müzik aletlerinin dünya geneline Anadolu’dan yayıldığını söylemenin oldukça mümkün olduğunu belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Teknolojisi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tunç Buyruklar, müzik aletlerinin dünya geneline Anadolu’dan yayıldığını söylemenin oldukça mümkün olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'NİN İLK PİYANOSU VE ANADOLU'NUN MÜZİĞE KATKISI
AA'dan alınan habere göre: 1904 yılında Kastamonu'da Taşköprülü Mehmet Usta tarafından yapılan Türkiye'nin ilk piyanosunu restore eden Dr. Buyruklar, Anadolu’nun müzik tarihi açısından taşıdığı önemi değerlendirdi. Yaklaşık 41 yıldır müzik aleti yapımı ve organoloji (çalgı bilimi) alanında çalışan Buyruklar, özellikle yaylı, tuşlu ve mızraplı çalgılar üzerine uzmanlaştığını ifade etti.

Anadolu’nun, Neolitik dönemden bu yana önemli bir yerleşim alanı olduğuna dikkat çeken Buyruklar, "Bu dönemde raspa, alarm düdükleri, flüt gibi nefesli ve vurmalı çalgılar üretildi. Tunç Çağı ile birlikte metal işlemeciliği gelişince bronz çalparalar, güneş kursları ve toprak çıngıraklar müzik enstrümanı olarak kullanılmaya başlandı. Bu bilgiler arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkıyor." dedi.

thumbs-b-c-f338b85011444369ea1c841fd5f3157b.jpg

İNANDIK VAZOSU'NDA HİTİT ENSTRÜMANLARI BETİMLENMİŞ
Buyruklar, Anadolu’da müzik enstrümanlarının Hitit dönemine kadar uzandığını belirtti. Çankırı İnandıktepe’de bulunan İnandık Vazosu’na dikkat çeken Buyruklar, "Bu vazo üzerindeki betimlemelerde Hitit arpı, büyük ve küçük Hitit lirleri, çengler, Hitit tarı ve bağlaması gibi birçok çalgının kullanıldığını görüyoruz. Bu da müzik aletlerinin kökeninin Anadolu’ya dayandığını destekler nitelikte." diye konuştu.

SANATKÂRLARIN ROLÜ VE ULUSLARARASI BAŞARILAR
Müzik aleti üretiminin genellikle münferit atölyelerde gerçekleştiğini ifade eden Buyruklar, Türk sanatkarların el yapımı çalgılarla dünyada eşsiz bir seviyede olduğunu vurguladı.
"Türk halk müziği ve klasik Türk müziği enstrümanlarının kalitesinde üretim yapan başka bir ülke yok. Batı çalgılarında da oldukça başarılıyız. Örneğin, öğrencimiz Derya Eroskay, Malta Uluslararası Gitar Yarışması’nda dünya birincisi oldu. Keman yapımında da uluslararası alanda derecelerimiz var." dedi.

06-2025-12-ocak-05-20250103-2-67105827-108222268.jpg

Buyruklar, Anadolu’nun müzik tarihine olan katkısının hem geçmişte hem de günümüzde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bu zengin kültürün dünya müzik tarihinde hak ettiği yeri alması gerektiğini ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.