Kastamonu'daki UNESCO Dünya Mirası Mahmut Bey Camisi yanındaki hamamda kurtarma kazıları devam ediyor

Kastamonu'daki UNESCO Dünya Mirası Mahmut Bey Camisi yanındaki hamamda kurtarma kazıları devam ediyor
Kastamonu'nun UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Kasaba Köyü Mahmut Bey Camisi'nin yanında bulunan hamamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle başlatılan kurtarma kazı çalışmaları sürüyor.

Kastamonu'nun UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Kasaba Köyü Mahmut Bey Camisi'nin yanında bulunan hamamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle başlatılan kurtarma kazı çalışmaları sürüyor. Kazı çalışmaları, Kastamonu Müze Müdürü Erol Kale'nin başkanlığında, Karabük Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anar Azizsoy'un danışmanlığında gerçekleştiriliyor.

AA'dan alınan habere göre: Prof. Dr. Azizsoy, geçen yıl yapılan Türk-İslam dönemi yüzey araştırmalarında Kasaba köyündeki hamamı keşfettiklerini ve bu yıl Mahmut Bey Camisi'nin hemen yanında bulunan Cami Hamamı'nda kazılara başladıklarını belirtti. 1366 yılında Candaroğulları'ndan Mahmut Bey tarafından yaptırılan Mahmut Bey Camisi'nin yanında yer alan hamamın, camiyle birlikte yapılan geleneksel bir yapı olduğu ifade edildi.

aa-36665464.jpg

Hamamın camiye 52 metre mesafede olduğu ve bu alanda önemli bir Türk yerleşim dokusunun bulunduğu ifade eden Azizsoy, bölgede Saray Camisi, çifte hamam ve diğer kalıntıların da bulunduğunu belirtti. Bu yapıların, bölgedeki Türk kimliği ve kültürünü somut olarak belgeler nitelikte olduğunu vurguladı. Ayrıca, bölgede yapılan kazılarla, Mahmutbey'in oğlu ve annesinin mezarlarının bulunma olasılığının da güçlendiğini söyledi.

Kazı çalışmalarının ilerleyen süreçte restorasyon çalışmalarına dönüşeceği ve yakındaki bir diğer hamam olan çifte hamamda da kazı yapılmasının hedeflendiği belirtildi. Cami hamamının, literatürde saray hamamı veya vakıf hamamı olarak da geçtiği, ancak Prof. Dr. Azizsoy'un cami hamamı olarak adlandırılmasının daha doğru olduğunu düşündüğü ifade edildi.

Kazıların devam etmesiyle bölgenin turistik açıdan önemli bir gelişim kaydedeceği ve bölgedeki tarihi mirasın daha iyi anlaşılacağı öngörülüyor. 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar Kasaba köyündeki nüfusun 25 bin civarında olduğu, bu nedenle yer altındaki tarihi mirasın çok önemli bir birikimi barındırdığı vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.