Konya Camileri - Tahir Paşa Camii

Konya Camileri - Tahir Paşa Camii
Arapoğlu makasında yer alan camilerin en şirini, en ilgi çekeni ve en fazla rağbet edileni Tahir Paşa Camii. Avlusunda yer alan kitaplığı, okumaya teşvik ediyor.

Arapoğlu makasında yer alan camilerin en şirini, en ilgi çekeni ve en fazla rağbet edileni Tahir Paşa Camii. Avlusunda yer alan kitaplığı, okumaya teşvik ediyor. Gençler bu kitaplığı görmeden, bir şeyler okumadan geçemiyorlar. Ayrıca Üniversite ve lise gençliğinden oluşan bir cemaate sahip Tahir Paşa Camii. Gönüllerin ısındığı, hoş bir camii olarak dikkat çekiyor.

Dursunoğlu, Dursun Fakih, Mecidiyeler camii olarak ta anılan cami1306 Rumi yılında Mecidiye zadelerden Tahir Paşa ile kardeşi Ali Bey tarafından esaslı bir şekilde tamir edildikten sonra cami adının Tahir Paşa olarak değiştirildiği biliniyor.

İbrahim Hakkı Konyalı Konya’nın yaşlı insanlarının bu mabede Dursunoğlu Camii dediklerini kaydediyor. 

Günümüzdeki kaynaklar ise cami hakkında şu bilgileri veriyorlar;

Abdülaziz mahallesindedir. XV Yüzyıl başlarında Konya eşrafından Tursunoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Beden duvarları taş, kub­be ise tuğladır. Camiinin kuzeyindeki kubbeli son cemaat mahallide tuğladan yapılmıştır. Tek şerefeli ve köşeli bir minaresi vardır.

Cami, sırasıyla Dursun Oğlu, Dursun Fakih ve daha sonra Mecidiyeler adını almış. Ama daha çok Tahir Paşa Camii olarak biliniyor. Rivayete göre Tahir Paşa isimli bir zat her gün cemaatle ilgilenir, dertlerine derman bulur, sıkıntılarını paylaşırmış. Kaynaklara göre, Sultan Yıldırım Beyazıt 1389 yılında Konya'ya geldiğinde ilk cuma namazını bu camide kılmış ve Yıldırım Beyazıt namına ilk hutbe burada okunmuş.

1950 yılı öncesinde ise;

Mevcut belgelerden edinilen bilgilere göre;  Konya şehir merkezinde Dolap, Tursunoğlu (Tahir Paşa), Sarı Yakup ve Cıvıloğlu camileriyle Akşehir’de Boyacıoğlu ve Hacı Salim mescitlerinin buğday ambarı olarak Ziraat Bankası’na kiralanması uygun görülmüş ve kira bedeli olarak da 7.5 lira mutedil bulunduğu bilgisi vardır.

kitap3333333333333.jpgkitap2222222222222.jpgkitap3333333333333.jpg

kitap2222222222222.jpg

img-0770.jpgimg-0770.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.