Konya çiftçisi traktörünün marşına basmak için dört gözle bu haberi bekliyor

Konya çiftçisi traktörünün marşına basmak için dört gözle bu haberi bekliyor
 Editör
Ekim ayında tohumunu toprakla buluşturması gereken Konya Ovası’ndaki çiftçiler, tüm hazırlıklarını yapmış olmasına rağmen mevsim şartlarının uygun hale gelmemesi nedeniyle harekete geçemiyor

Konya Ovası’nın genelinde etkili olan kuraklık, çiftçinin bir sonraki hububat dönemi için yaptığı hazırlıklara da etki etti. Norma şartlarda Ekim ayını toprağını hazırlamak, başta buğday ve arpa olmak üzere hububat ürünlerinin tohumlarını toprakla buluşturmak, gübre atmak gibi işlerle emek yoğun bir şekilde geçirmesi gereken çiftçi, Ekim ayını boş geçti. Hava sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üzerinde olması ve Ekim ayında beklenen yağışın henüz düşmemesi ise bu durumda en büyük etken oldu. Geçtiğimiz yıl da benzer bir durumu yaşayan çiftçi, ürününde yağışsız geçen dönemle birlikte oluşan hastalık nedeniyle tedirginlik duyarak, rahmetli dönemin gelmesini bekliyor.

ekim-kasima-kaldi1.jpg

MALİYETLER ARTSA DA EKECEĞİZ ANCAK…

Konya Ovası’nda özellikle susuz tarımın en yoğun yapıldığı ve ovadaki buğday üretiminin en büyük pastaya sahip olan Cihanbeyli’deki çiftçiler de henüz toprakla meşgul olmaya başlamadı. Çiftçinin, hasat mevsiminin bitmesinin ardından bir sonraki yıl için hazırlıklarını hızlı bir şekilde yaptığını dile getiren Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, “Başta tohum, gübre ve enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı günümüz şartlarında her şeye rağmen, tarlasından, toprağından ve üretmekten vazgeçmeyen çiftçimiz, üretme azmiyle bir sonraki yıl için tüm hazırlıklarını tamamladı. Ancak henüz, bölgemizde beklediğimiz rahmet düşmedi. Çiftçimiz ekim çalışmaları için hazır bir şekilde bekliyor. Beklerken de meteoroloji uzmanlarının vereceği hayırlı bir haber için kulak kabartıyor. Rahmet toprağa düşmeden tohumu toprakla buluşturmanın bir faydası yok. Tohumu toprak besleyecek ancak su olmadan bu mümkün değil. Bölgemizdeki su kaynaklarının kıt olması nedeniyle, daha çok kıraç alanlara ekim yapılıyor. Sulama suyu ile yapılan ekim bu bölgede çok az. Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya’da buğday üretiminin en yoğun olduğu bölge Cihanbeyli’dir. İlçemiz genelindeki çiftçiler kuru tarım yaptıkları için yağmura daha çok muhtaçlar. Bu nedenle rahmet gelmeden ekimi gerçekleştiremiyoruz” dedi.

veysel-akbulut-makam.jpg

‘MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ DE BEKLİYORUZ’

Üretim sürecinin en önemli unsurlarından birinin de girdi maliyetleri olduğuna işaret eden Başkan Akbulut, “Bu mevsimde çiftçinin attığı adam paradır. Yani tohumu, gübreyi, mazotu temin etmek için para lazım. Onu tarlaya götürmek, ekmek, emek harcamak için para lazım. Dolayısıyla üreticimizin ekinini ekerken de desteğe ihtiyacı var. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı, mazot ve gübre desteklerinin nakdi olarak ödeneceği yönünde bir beyan vermişti. Bu dönem aslında çiftçinin desteğe en çok ihtiyacı olduğu dönem. Dolayısıyla bu dönemde desteklerin ödenmesi çiftçimizin elini rahatlatacaktır” dedi.

ekim.jpg

KONYA OVASI’NDA EKİM, KASIM’A KAYDI

Çiftçinin normal şartlarda Ekim ayını tohumunu toprakla buluşturduğu verimli ve emek yoğun bir dönem olarak değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Başkan Veysel Akbulut, “Bölgemizde yaşanan kuraklık, Ekim ayı geneline sıcaklık ortalamasının mevsim şartlarının üzerinde olması, beklenen yağmurun henüz yağmaması çiftçiyi ister istemez çekimser davranmak zorunda bıraktı. Bölgemizdeki çiftçilerimiz ekim dönemi için hazır olsa da şartlar olgunlaşmadığı için henüz sahaya inemedi. Dolayısıyla Ekim ayında yapılacak olan tüm faaliyetler Kasım ayına kalmış oldu” diye konuştu.

ekimkasima-kaldi.jpg

‘TRAKTÖRÜN MARŞINA BASMAK

İÇİN METEOROLOJİYİ BEKLİYORUZ’

Her yeni günü kendileri yeni bir umut ile karşıladıklarını, meteoroloji uzmanlarından gelecek olan yağmur haberini de dört gözle beklediklerini söyleyen Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, “Son yıllarda ekim dönemi çalışmalarımızı genel olarak 10-15 gün tehirli gerçekleştiriyorduk. Bu yıl süreç daha da uzadı. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin zaman zaman altına düşmüş olsa da beklediğimiz yağmur henüz toprağa düşmedi. Bu nedenle ekim çalışmalarımız yaklaşık bir ay ertelenmiş oldu. Ekim ayının sonundayız. Önümüzdeki günler için umutluyuz. Varsın ekim, Kasım’a sarkmış olsun. Konya için yağmurlu günlerin geleceği haberini duyduğumuz an traktörlerimizin marşına basacak ve tarlalarımızın yolunu tutacağız” ifadelerine yer verdi.

Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.