Konya Milletvekili o kesim için konuştu! 'Tüm sesimizle haykıracağız'

Konya Milletvekili o kesim için konuştu! 'Tüm sesimizle haykıracağız'
 Editör
Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Tüm sesimizle ve gücümüzle engelli vatandaşlarımıza dair sıkıntıları haykıracağız" dedi.

Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, " Engelli vatandaşlarımızın önlerindeki zorlukları kaldıracak, kamu ve özel sektörde engelli vatandaşlarımızın istihdamında pozitif ayrımcılık ilkesini uygulayacağız" dedi.

Meclis'te gerçekleştirdiği basın toplantısında, tüm insanlığın huzuru ve refahı için çalışmalar sürdürdüklerini belirten Milletvekili Ali Yüksel, "İş kurmak isteyen engellilerimize kurmak istedikleri iş ile ilgili kurslar verilmesini sağlayacağız. Bu kurslarda başarılı olan engelli vatandaşlarımıza belirli oranda hibe ve teşvik verip üç yıl süre ile vergiden muaf tutacağız. Her geçen gün engelli sayısının arttığı düşünüldüğünde engelli istihdamına yönelik en önemli çözüm, her atama döneminde en az 10.000 civarında engelli ataması yapılmasıdır. İktidar olduğumuzda atama sayısını azami ölçüde yüksek tutacağız. Fabrika projelerimiz ile birlikte çalışanlarının %90'ını engelli vatandaşlarımızın oluşturduğu, bilhassa engelli vatandaşlarımızın engeline binaen kullanacakları aparat ve malzemelerin üretimini yapacak fabrikalar kurarak engelli vatandaşlarımızın iş ve istihdam problemini ortadan kaldıracağız. Aynı zamanda ihracat ürünleri üretimi ile ekonomiye katkı sağlamalarına imkân tanıyacağız. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’i geçen belediyeler tarafından park, bahçe ve kaldırımlarda ihtiyaç duyulan fidan, çiçek, yer ve duvar kaplama malzemesi gibi ürünlerin üretileceği ve özel gereksinimli bireylerin çalışabilecekleri korumalı işyerleri kurulmasını yasal zorunluluk haline getireceğiz. Ayrıca bu belediyelerde engelsiz yaşam merkezleri açılmasını zorunlu kılacağız” dedi.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZDAN SORUMLU BAKAN YARDIMCISI ATANMALI”

Her bakanlıkta 10 milyon engelli vatandaşı temsil eden, engelli vatandaşlardan sorumlu Bakan Yardımcısı atanması gerektiğini ifade eden Yüksel, “Alınan kararlarda engelli vatandaşlarımızın uyumluluğu gözetilecektir. Karar alındıktan sonra düzeltme değil, karar alma aşamasında doğru kararın alınması sağlanacaktır. Bu bağlamda TBMM Başkanlığı’na verdiğimiz Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifimiz acilen genel kurula getirilmeli ve ivedilikle onaylanmalıdır. Kamu sektöründe; Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılacağından, ortopedik engelli, görme engelli ve işitme engelli olan vatandaşlarımızın, kamuda çalışma ve özlük hakları ile ilgili sorunlarını, kadrolarını niteliklerine göre Genel İdari Hizmetler Sınıfına veya Teknik Hizmetler Sınıfında aktarma yoluyla çözüme kavuşturacağız. Hastanelerden engelli raporu alınması hususunun da bir standarda bağlanması gerektiğini sürekli dile getiriyoruz. Son zamanlarda alınan engelli raporları incelendiğinde, psikiyatrik rahatsızlıklar ve iç hastalıklara dair rahatsızlıklardan dolayı engelli raporu alanların sayısında çok fazla artış olduğu gözlemlenmektedir. Tabii ki bu durum hak etmediği halde engelli raporu alan vatandaşlarımız sebebi ile resmi engelli sayısının artmasına, devletin sırtına çok daha fazla yük binmesine sebep olmaktadır. %40 ve üzeri psikiyatrik engelli raporu alanlar engelli sayılmakta, dolayısıyla EKPSS sınavına bu vatandaşlarımız da girmekte ve normal KPSS sınavına göre daha kolay olan bu sınav sonucunda hiçbir engeli olmadığı halde engelli atamasından faydalanmaktadırlar. Dolayısıyla hastanelerin bu uygulamaların hak zayiine sebep olmamak adına bir standarda kavuşturulması ve özellikle psikiyatri bölümünden alınan engelli raporlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir" dedi.

“GEREKEN HER TÜRLÜ İMKÂN VE OLANAĞI SAĞLAYACAĞIZ”

Eğitim alanında yapılması gerekenleri belirten Yüksel, "Engelli öğrencilerimizin her türlü eğitim öğretim hakkından sonuna kadar faydalanması için gereken her türlü imkân ve olanağı sağlayacağız. Üniversitelerin özel eğitim bölümlerinde görme engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği ve zihinsel engelliler öğretmenliği bölümleri yeniden ayrı ayrı açılarak, alanında uzman eğitmenleri yetiştireceğiz. Özel eğitime ihtiyacı olan engelliler, yaşadığı bölgelerde özel eğitim uygulama okullarının bulunmaması sebebiyle gerekli olan eğitimi alamamakta, bu sebepten birey kendine ve topluma fayda sağlayamamaktadır. Özel eğitim uygulama okullarını Millî Eğitim Bakanlığı koordinatörlüğünde yaygınlaştıracağız. Kamu kurumlarında yetkin eğitimli işaret dili tercümanları istihdam edeceğiz. Otizm, zihinsel, otistik ve down sendromlu olan bireylerin ayrımcılığa uğramadan bütünleştirilmiş ortamlarda eğitim görmelerinin sağlanması ile eğitsel değerlendirmeleri, özel eğitim, meslekî eğitim, destek eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerini geliştireceğiz. Engelli okullarını yaygınlaştırıp şehir merkezlerinde ulaşım sorunu olmayan bölgelere alacağız. Ayrıca özel eğitim haftalık saatlerinde engel gruplarına göre farklılık göstermekle birlikte, tüm gruplar için önemli düzeyde artış sağlayacağız. Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin mesleğe yönlendirilmesine hizmet edecek mesleki değerlendirmeyi, ilgili bakanlıkların koordinatörlüğünde gerçekleştireceğiz. Lise ve üniversitelerde engelli öğrencilerin kalacağı yurtlar hakkında kapsamlı bir çalışma yapıp engelli öğrenciye uygun yurtları tesis edeceğiz. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi sınavlarda görevlendirilen uzman okuyucu ve kodlayıcıların, özel gereksinimli bireyler konusunda farkındalıklarının ve donanımlarının artırılmasını sağlayacak düzenlemeleri yapacağız. Görme engelliler için tüm ders kitaplarının yanı sıra yardımcı kaynakların da yeterli miktarda Braille olarak basılmasını sağlayacağız. İşitme engellilerin okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, üniversite ve dini eğitimde yaşadığı sorunların tespiti ve giderilmesi hakkında alanında uzman ekipler oluşturacak, her alanda eğitimlerini tam manasıyla sürdürmelerini sağlayacağız. Engelli çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim hayatında fırsat eşitliğinin sağlanması için karşılaştıkları sorunları çözecek ve eğitim şartlarını iyileştireceğiz. İlave ücret ve katılım payı konularında özel gereksinimli bireylere yönelik düzenleme yapacağız. Fizik tedavi ve rehabilitasyon seans sayısının, bireylerin durum ve ihtiyaçlarına göre özellikle gelişimin hızlı olduğu ve en fazla fayda sağlanabildiği erken çocukluk döneminde arttırılması yönünde düzenleme yapacağız. SGK tarafından rapor ile karşılanan özel gereksinimli bireylerin kullanmak zorunda olduğu hasta alt bezi ve enjektörlerin kullanım miktarı ile ilgili gerçekçi düzenlemeleri hayata geçireceğiz" diye konuştu.

"ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ RAHATÇA BİR YERDEN BİR YERE GİDEMİYOR”

Sosyal alanda karşılaşılan sorunlar ve yapılması gerekenlerden bahseden Yüksel, "Üzülerek söylemeliyiz ki erişilebilirlikle alakalı yasa olmasına rağmen, engelli vatandaşlarımız rahatça bir yerden bir yere gidemiyor. Üst geçitlerin bazılarında asansörün bulunmamasından dolayı karşıdan karşıya geçemiyor. Engelli vatandaşlarımız, ibadethane girişlerinde rampaların bulunmamasından dolayı rahatça ibadetlerini gerçekleştiremiyor. Görme engelli vatandaşlarımız tüm kaldırımlarda sarı şeritlerin bulunmamasından dolayı kaldırımlarda rahatça yürüyemiyor. Seyahat ederken tüm toplu taşıma araçlarında sesli anons sistemleri bulunmadığından ineceği durağı bilemeyebiliyor. Alışveriş merkezleri, kamu ve özel kuruluşlarının bazılarında rampa bulunmadığından zorluklar çekiyor. Ortopedik engelli vatandaşlarımız otobüslerde rampaların otomatik olmadığından dolayı zorluklar çekiyor. İşitme engelli vatandaşlarımız havaalanlarında ve uçaklarda anonsların yazılı veya işaret diliyle bildirilmediğinden zorluklar çekiyor. Kaldırımlara araç park edilmesi nedeniyle engelli vatandaşlarımız, yayalar, yaşlılar ve bebek arabası kullananlar ulaşımda güçlük çekmektedir. Araçların kaldırımlara park edilmesinin engellenmesi için ilgili kurumlar tarafından engellilik ve trafik bilinciyle ilgili kamu spotları hazırlayacağız. Bu kamu spotlarının prime time olarak adlandırılan yayınların en çok takip edildiği zaman diliminde yayınlanmasını sağlayacak ve kaldırımlara parkla ilgili trafik denetimleri sıkılaştıracağız. Bu problemlerin çözümü için çalışmalar ortaya koyacağız. Yerel yönetimlerimiz ile bu engellerin kaldırılmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.