Konya’da bu mesleğe ilgi azalıyor

Konya’da bu mesleğe ilgi azalıyor
 Editör
Marangozluk mesleği, günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçmişte büyük bir saygınlığa sahip olan bu zanaat, yeni nesillerin ilgi alanlarından uzaklaşıyor

Asırlardır devam eden marangozluk zanaatı, Konya'da unutulmaya yüz tutuyor. Marangoz ustaları, mesleğin geleceği konusunda oldukça endişeli. Ustaların çırak yetiştirmedeki zorlukları, sektörün geleceği için büyük bir soru işareti oluşturuyor. Marangoz ustası Fehmi Eker, "Geçmiş yıllarda çocuklar yaz tatillerinde marangozluk atölyelerine gelirdi. Şimdi böyle bir ilgi yok" dedi.

pusula-manset.jpg

Ustaların çırak bulmakta zorlandığı marangozluk mesleğinin artık ilgi görmediğini belirten Fehmi Eker, “Çocuk yaştan beri yaptığım baba mesleği artık ilgi görmüyor. Artık aileler çocuklarını sanayiye göndermek yerine ya okumalarını istiyor ya da farklı sektörlerde yaşamlarını sürdürmek için farklı dallara yönlendiriyor. Marangozluk zanaatı Konya’da durmuş vaziyette. Önceki yıllarda aileler çocuklarını yaz döneminde marangozluk zanaatını az da olsa öğrenebilmeleri açısından veya harçlıklarını çıkarmak için gelip eti senin kemiği benim usta diyerek bırakıp giderlerdi” diye konuştu.

dsc-0503.jpg

Konya’da çırak bulmaktan yakınan marangoz ustası Eker, “Ben baba mesleğimi devam ettiriyorum. Benden sonra bu zanaatı devam ettirecek kimse yok çünkü bizlerden sonrası için yetişen, kendini geliştiren, mesleğe ilgi duyan yok. Şayet önüne geçilmezse ilerde büyük problemler çıkabilir. Çocuklar ufak yaşlarda sanayi ortamını, baba mesleklerini gidip yerinde görmeli. Yaz tatillerinde boş vakitlerinde çocuklara bir şeyler öğretilmeli, ellerinde altın bilezikleri olmalı. Şayet okumak istemiyorsa ufak yaşlarda bir yerlerden hayat başlamalı ki yer alacağı sektörde işi öğrensin, tecrübe edinsin. İlerde usta olduğu zaman kendi çocukları veya kendinden sonrası için sektörü bir sonraki nesillere taşısın” ifadelerini kullandı.

dsc-0509-001.jpg

Kaynak:Pusula Haber