Konya’da keşfedilmeyi bekleyen doğa harikaları!

Konya’da keşfedilmeyi bekleyen doğa harikaları!
 Muhabir
Konya’da bulunan Sandı Gölcüğü, Şevlik, Damlar ve Şeyhler Yaylaları, eriyen kar sularının coşkuyla akışıyla şekillenen muhteşem doğası, zengin bitki örtüsü ve gölleriyle doğaseverlerin keşfini bekliyor.

Ahırlı-Konya Karayolu üzerinde yol boyunca anayolun sağ ve sol bölümlerinde ormanlık alanlar içerisinde çok sayıda yayla bulunuyor. Pek çoğunu Akkiseli sakinlerin kullandığı bu yaylalar, ormanlık ve sulak bir arazide yeşillikler içerisinde yer alıyor.

sandi-golcugu-sevlik-damlar-ve-seyler-yaylalari-ahirli-1.jpg

Yoğun olarak çam, karaardıç, meşe gibi ağaçlarının bulunduğu bu yaylalarda çiğdem, lale, salep gibi soğanlı bitkiler, kekik, dağ çayı, cıvcırık, yonca gibi yüzlerce ot çeşidi bulunmakta, ilk ve sonbahar aylarında göbek, ak mantar, mor mantar, kuş kondurmaz türleri yaygın olarak görülüyor. Yoldan birkaç km içerde bulunan yaylaların pek çoğunda, tarihî sarnıçlar görmek mümkündür. Bir kısmında küçük gölcükler ve sulak alanlar yer alıyor, özellikle büyükbaş hayvancılığına uygun yemyeşil düzlükler boylu boyunca uzanıyor.

sandi-golcugu-sevlik-damlar-ve-seyler-yaylalari-ahirli-2.jpg

Sandı Gölcüğü, Şevlik, Damlar ve Şeyhler adındaki yaylaların her birinde 10-15 tane yayla evi yer almakta, evlerde elektrik su gibi imkânlar da bulunuyor. Bazı yaylalarda, ibadet yapılabilecek cami ve mescitler, abdesthane ve tuvaletler bulunuyor.

sandi-golcugu-sevlik-damlar-ve-seyler-yaylalari-ahirli-3.jpg

ÇOK FAZLA RAĞBET GÖRÜYOR!

Ahırlıların son derece rağbet gösterdiği bu yaylalar, Türklerin Anadolu’ya geldiği günlerden bu tarafa kesintisiz bir şekilde kullanılmakta, yöre insanına asırlardır hizmet veriyor. Konya Ahırlı istikametinde seyahat ederseniz, özellikle bahar aylarından itibaren şenlenmeye başlayan yaylalara mutlaka uğrayınız. Yayla sakinleri sizi güler yüzle karşılayacak, tatlı sohbetleri eşliğinde nefis ayranlarından ve soğuk sularından ikram edecektir. Belki Ahırlı Yayla Göçümü’ne denk gelir ve yaylacılık hususunda eşsiz anlara şahit olursunuz.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.