Konya’dan asgari ücret çağrısı! "Türkiye büyüyor işçi hakkını alamıyor"
Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Konya’da asgari ücret ve gelir dağılımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Hizmet-İş Konya Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında Arslan, işçi hakları ve çalışma koşulları konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin ekonomik büyümesinin işçilere yeterince yansımadığını belirten Arslan, emekçilerin mağduriyetine dikkat çekti.
50 yıldır Türk ve endüstri ilişkileri sisteminde Türkiye emek hareketine, Türkiye emekçilerine büyük bir fedakarlıkla hizmet etmeye, onların zorluklarının aşılmasında onlara destek olmaya, katkı vermeye devam ettiklerini ifde eden Arslan, "2024 yılında yaşadığımız yüksek enflasyon ve bunun bize getirdiği ağır maliyetler nedeniyle konfederasyonumuz, titiz bir eylem kararı almış, Türkiye genelinde belli bölgelerde belli mitingler düzenleyerek Türkiye'deki diğer iki işçi konfederasyonuyla temel sorunlarımızın çözümü konusunda iş birliği yapmıştır. Hem bu ortak çalışmalarımızla hem de müstakil yaptığımız çalışmalarımızla Türkiye'de yüksek enflasyonun en büyük mağduru olan emekçi kesimin sorunlarının giderilmesi hususunda bir dizi çalışma gerçekleştirmiştir. Hem ücretlerimizin ciddi şekilde enflasyondan dolayı kaybettiğimiz imkanlarımızı yeniden elde etmek, hem var olan vergi sisteminin, Belge sistemiyle beraber, refahın adil paylaşılmamasını, emeklilik sisteminin önümüze getirdiği ağır faturaları, bütün bunlarla beraber asgari ücretin yine toplumda, dünyada olmayan şekilde farklı bir yöne gitmiş olması; bütün bunlar bizim 2024 yılında gündemde tuttuğumuz ve bu konuda çözümler ortaya koyduğumuz bir yıl oldu. Dünyada ve Türkiye'de, özellikle bizim gibi ülkelerde enflasyonun yüksek olması en çok çalışanları vurmaktadır. Bölgesinde hem ekonomik yönden, hem siyasi yönden, hem de askeri yönden güçlü bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milletimiz; bütün bu büyümenin, Türkiye'nin büyümesinin ne yazık ki getirisini, çalışanlar olarak elde edemiyoruz. Dolayısıyla biz, Türkiye'nin bir sorunu varsa bu sorunu birlikte göğüslemeye, bu sorunlarla birlikte mücadele etmeye, toplumun bütün kesimlerinin bu sorunla ilgili ellerini taşın altına koyması gerektiğinde, emekçiler olarak da aynı fedakarlığı yapmaya hazırız" diye konuştu.
"ASGARİ ÜCRET BELİRLENMEDEN ÖNCE ETİKET FİYATLARINI DEĞİŞTİREN BİR ZİHNİYET VAR"
Türkiye’de milli gelirden işçinin aldığı pay, yüzde 30’lardan yüzde 20’lere düşmüş durumda olduğunu belirten Arslan, "Kişi başı milli gelir 15 bin dolar seviyesindeyken, çalışan emekçiler bu paydan yeterince nasiplenemiyor. Asgari ücret belirlenmeden önce etiket fiyatlarını değiştiren bir zihniyet var. Hak-İş olarak bizi endişelendiren bu tablo, bir an önce değişmelidir" dedi.
"TÜRKİYE OLDUKÇA GERİDE KALIYOR"
Türkiye, bu büyümeden ve Türkiye'nin makro dengelerinin olumlu gelişmesinden çalışanlar yeterince pay alamadığını belirten Başkan Arslan, "Avrupa Birliği ve OECD ülkeleriyle Türkiye'yi kıyaslarsak; OECD ortalamasında, çalışanlar milli gelirden aldıkları pay, milli gelirin yüzde ellisine yakın. Dolayısıyla OECD ülkelerinde milli gelirin, çalışanlar ücretiyle geçinenler tarafından yaklaşık yüzde 50-55'i alırken, Avrupa Birliği ülkelerinde çalışanların milli gelirden aldığı pay yüzde 60-65 iken, Türkiye oldukça geride kalıyor" dedi.
"22 BİN 100 LİRA TÜRKİYE DE GEÇİM ÜCRETİ OLDU"
Türkiye'de asgari ücret tespit komisyonun değişmesi gerektiğini ifade eden Arslan, "Tespit komisyonun yapısı değişmeli komisyon etkin ve etkili olmalıdır. Bu gün ki komisyon işveren ve hükümet adına bir çalışma yapıyor. 22 bin 100 lira Türkiye de geçim ücreti olmuştur. Asgarî ücret yurt dışı ülkelerinde en az asgari olarak belirlenir asgari ücrete çalışanların oranı ülkelerin dörtte biri oranındadır " dedi.
"MAHRUM KALAN ARKADAŞLARIMIZ KADRO VERİLMELİ"
Belediye şirketlerinde çalışanlara 52 günlük ilave tediye ödenmesi gerektiğini belirten Arslan, "Taşeron şirketlerde çalışan ve kadroya alınarak işçi olma hakkından mahrum kalan arkadaşlarımız adına kadro verilmesi için çabalarımızı sürdürmekteyiz. 30 binin üzerindeki ev işçisinin sosyal güvenlik kapsamına dahil edilmesi konusunda da kampanyalarımızı sürdürüyoruz"ifadelerini kullandı. Muhammet Yavaş
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.