Polyksena lahdi siyah örtüyle kapatıldı
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü girişindeki Troya Müzesi’nde sergilenen, üzerinde Troya Kralı Priamos ve Kraliçe Hekabe’nin kızı Polyksena’nın kurban edilişinin betimlendiği 2 bin 600 yıllık Polyksena lahdi, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında siyah bir örtüyle kapatıldı.
TROYA MÜZESİ’NDEN “KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI” ANLAMLI MESAJ
AA'dan alınan habere göre: Lahdin önüne gelen müzenin kadın çalışanları, siyah kurdele bağlayarak karanfiller bıraktı. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, etkinliğin önemine değinerek, kadına yönelik şiddetin tarihsel bir geçmişi olduğuna dikkat çekti.
Gölcük, kadına yönelik şiddetin mitolojik hikayelerde de karşımıza çıktığını belirterek şunları söyledi:
“Troya destanında ya da bağlantılı anlatılarda, kadının kurban edilmesi gibi yürek burkucu sahneler var. Agamemnon’un kızı İfigenya’yı kurban etmesi veya Polyksena’nın bu lahdin üzerinde betimlenen kurban edilme sahnesi, şiddetin tarihsel boyutunu gözler önüne seriyor. Kadın, başka hiçbir sebeple değil, yalnızca insan olduğu için kıymetlidir. Biz de bu değeri vurgulamak adına lahdi bir süre örtüyle kapatarak şiddeti sembolik olarak engellemeye çalıştık.”
TROYA’DA KADININ ÖNEMİ
Anadolu’daki kadının tarihsel ve kültürel önemine değinen Gölcük, Troya’daki kadınların üretimdeki rolüne işaret etti:
“Kadınlar, Troya’da ana üreticiydi. En önemli ihraç kalemi olan tekstil tamamen kadınların emeğiyle üretiliyordu. Destanlarda da Pentesilea gibi güçlü kadın figürlerine rastlıyoruz. Ayrıca İlyada’nın, dünyada ilk kez bir kadın olan Azra Erhat tarafından Türkçe’ye çevrilmiş olması, kadının değerini bir kez daha hatırlatıyor.”
POLYKSENA LAHDİ’NİN TARİHİ
1994 yılında kaçak kazı ihbarı üzerine Çanakkale Kızöldün tümülüsünde bulunan Polyksena lahdi, MÖ 6. yüzyıla ait. Anadolu’daki figürsel anlatımlı lahitlerin en erken örneklerinden biri olan eser, üzerindeki 37 insan figürü ve zengin betimlemeleriyle dikkat çekiyor.
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen bu anlamlı çalışma, kadına yönelik şiddetin hem tarihsel hem de toplumsal boyutlarına dikkat çekmeyi hedefliyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.