Sular çekilince kayıp şehir ortaya çıktı

Sular çekilince kayıp şehir ortaya çıktı
Baraj sularının çekilmesiyle birlikte, sular altında kalan eski yerleşim yeri ve kalıntılar tekrar gün yüzüne çıktı.

Baraj sularının çekilmesiyle, sular altında kalan eski yerleşim yeri ve kalıntıları yeniden gün yüzüne çıktı. Yıllar sonra ortaya çıkan mezarlıkta, köylüler kaybettikleri yakınları için dua etme fırsatı buldu.

İHA'dan alınan habere göre: Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde bulunan Menzelet Barajı'nın sularının çekilmesiyle, altında kalan eski yerleşim yeri tekrar ortaya çıktı. Yaklaşık 40 yıl önce barajın inşası nedeniyle sular altında kalan Şadalak köyü sakinleri, o dönemde bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Ancak azalan yağışlar, kuraklık ve arazi sulamaları sonucu barajdaki su seviyesi düşerek, köydeki köprü, çeşme ve ev kalıntılarının yeniden gün yüzüne çıkmasına neden oldu.

iha-20241016aw309052-6.jpg

Eski yerleşim yerinin kalıntılarının yanı sıra, su altında kalan köy mezarlığı da dron ile görüntülendi. Yıllar sonra ortaya çıkan mezarlık, havadan çekilen görüntülerde net bir şekilde görüldü ve köyün geçmişine dair izler yeniden gün yüzüne çıktı.

Esrarengiz görüntülerin ortaya çıktığı bölge, Onikişubat İlçesi Ilıca Mahallesi yol güzergahı üzerinden de izlenebiliyor. Bu alanda meydana gelen ilginç kalıntılar, yolculuk yapanlar için dikkat çekici bir manzara sunuyor.

iha-20241016aw309052-7.jpg

Geçmişte stratejik bir öneme sahip olan bölgede, tarihi kaleler ve Ali Kayası manzarasıyla birlikte Menzelet Barajı da bulunuyor. Bu alan, hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapılarıyla dikkat çekiyor.

iha-20241016aw309052-1.jpg

Hüseyin Özer, "Burada geçen çocukluğum benim için çok değerli. Yıllardır su seviyesinin düşmesi nedeniyle eski mezarlık, köy evleri ve köprüler yeniden gün yüzüne çıkıyor. Biz de bu kalıntıların geçmişine sahip çıkmak amacıyla burada kalıyoruz ve deprem sonrası tekrar geri dönmek zorunda kaldık. Mezarlıkları ziyaret edip dua ediyoruz," şeklinde konuştu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.