Terör mağduru ailelere "istihdam" imkanı
DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında Sur'dan ayrılan ailelerden birer kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını söyledi.
Kentteki basın mensuplarıyla DSİ Toplantı Salonu'nda bir araya gelen Vali Aksoy, Sur'da terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonla ilgili bilgi verdi.
Operasyonların sürdüğü 6 mahallenin yüzde 95'inin teröristlerden temizlendiğini ifade eden Aksoy, "Sur'da yürütülen çalışmalarda 6 mahallede yüzde 95'lik alan temizlenmiş durumda. Yüzde 5'lik alan kalmıştır. Bu alan da önümüzdeki günlerde temizlenecektir. Operasyonlarda 185 barikat kaldırıldı, 7 çukur kapatıldı, 178 el yapımı patlayıcı imha edildi" diye konuştu.
Aksoy, söz konusu 6 mahallede yaşayan ailelerin büyük bir çoğunluğunun göç ettiğini belirten Aksoy, söz konusu mahallelerde 24 bin kişinin yaşadığını, terör saldırıları nedeniyle şu anda bin ila 2 bin kişinin kaldığını tahmin ettiklerini söyledi.
- "7 milyon 709 bin 462 lira yardım sağlandı"
Devletin terör mağduru ailelerin yanında olduğunu vurgulayan Aksoy, ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında birçok çalışma yapıldığını, bu kapsamda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Aksoy, şöyle konuştu:
"Diyarbakır merkez, Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir SYDV tarafından 4 bin 996 aileye 1 milyon 416 bin lirası acil destek yardımlarından olmak üzere, toplam 7 milyon 319 bin 962 lira nakdi yardım yapılmıştır. Ailelere her ay ortalama bin lira yardım yapıldı. Ayrıca Sur SYDV tarafından bin 294 aileye 389 bin 500 lira yardım yapıldı. Böylece il genelinde 7 milyon 709 bin 462 lira yardım sağlandı. Sur Kaymakamlığımızca söz konusu 6 mahallede kalan vatandaşlarımıza 2 bin 100 koli gıda paketi ile 10 binin üzerinde ekmek dağıtımı yapıldı. 500'ün üzerinde vatandaşımız otellerde misafir ediliyor. Tüm masrafları da Valiliğimizce karşılanıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 4 bin koli gıda yardımı, ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırıldı. Kızılay Genel Başkanlığı tarafından 750 koli gıda, 750 battaniye dağıtıldı. 1 tır giysi yardımının da dağıtımı yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Diyanet Vakfı aracılığıyla 9 bin koli gıda paketi ve 9 bin battaniye ile ilgili çalışma başlatıldı, bin kolisi Silvan ve Sur'daki mağdur ailelere dağıtıldı, 8 bin koli de önümüzdeki günlerde dağıtılacak."
Sur ilçesinin kentin ekonomik anlamda kalbi olduğuna işaret eden Aksoy, bu doğrultuda ilçedeki esnafın da devlet desteğinden faydalandığını anlattı.
Aksoy, "Özellikle basit usulde vergi kaydı olan bin 138 esnafa Başbakanlığımızdan gönderilen kaynakla toplam 3 milyon 264 bin liralık yardım yapıldı" ifadesini kullandı.
- Sivil hassasiyeti
Sokağa çıkma yasağının sivillerin can güvenliği nedeniyle önemli olduğuna dikkati çeken Aksoy, şunları kaydetti:
"Sokağa çıkma yasağı bizim de arzu etiğimiz bir şey değil. Bundan biz de hiç memnun değiliz. Keşke böyle bir durum hiç ortaya çıkmasaydı da biz de sokağa çıkma yasağı ilan etmeseydik. Ancak sokağa çıkma yasağını ilan etmemiş olsaydık o zaman da çok sayıda sivil vatandaşımızın yaşamını kaybedebileceği yönünde endişe olurdu. Sokağa çıkma yasağını ilan etmemizin temel gerekçesi, sivil vatandaşlarımızın zarar görmesini önlemek. Güvenlik birimlerine de bizim birinci dereceden verdiğimiz talimat, sivil unsurlara en üst seviyede hassasiyet gösterilmesidir."
- Terör mağduru ailelere istihdam imkanı
Aksoy, İŞKUR İl Müdürlüğü üzerinden terör mağduru ailelere yönelik istihdam projelerinin hayata geçirileceğini aktararak, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İŞKUR üzerinden bir proje çalışması yapıldığını kaydetti.
Çalışmanın belirli bir aşamaya kadar geldiğini ancak henüz resmi yazısının kendilerine ulaşmadığını belirten Aksoy, şöyle dedi:
"Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında özellikle Sur'dan ayrılan ailelerden birer kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz. Bunun o insanlarımıza belirli ölçüde ekonomik katkı sağlayabilecekleri bir imkanı kendilerine sunma adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Yine İŞKUR programları kapsamında yer alan 'İşbaşı Eğitimi Programı' ile işverenlerin açık ihtiyaçlarını bildirdiği noktalara yine bizim düşüncemiz Sur'dan ayrılan ailelerden birer kişiyi yerleştirmek. Böylece hem kişinin belirli bir meslekte eğitim almasını ve çalışmasını sağlamak hem de ekonomik olarak katkı sağlayabilecek bir noktayı onlara sunmak istiyoruz. Maliyetler İŞKUR tarafından karşılanacağından bunun işveren için de önemli bir fırsat olacağını değerlendiriyoruz."
- 16 bin 321 kişi ziyaret edildi
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ve bakanlıklardan takviye edilen görevlilerinden oluşan 60 kişilik ekibin Sur'dan göç eden ailelerin evlerini tek tek dolaşarak sosyal ve psikolojik anlamda sorunların tespitini yaptığını ifade eden Aksoy, şu ana kadar 16 bin 321 kişinin ziyaret edildiğini söyledi.
Ekiplerin ailelerin sorunları giderilinceye kadar evleri tekrar tekrar ziyaret ettiğini belirten Aksoy, terör mağdurlarının sağlık ve eğitim hizmetleriyle de yakından ilgilendiklerini vurguladı.
- Terör mağdurlarına 32 derslikli yeni okul
"Amacımız, okul çağında olup okula gitmeyen çocuğumuzun kalmamasıdır. Gerek kırsalda gerek kent merkezinde, özellikle Sur'dan taşınmak zorunda kalan ailelerin çocuklarının okullaşması ve okullarından geri kalmaması adına yürütülen çalışma var" diyen Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sur'da Yavuz Selim, Süleyman Nazif, Mardinkapı okulları daha önceki dönemlerde tahrip edilmişti, yakılmıştı kısmen. Biz bundan dolayı buradaki çocuklardan bir kısmını Sur'un diğer mahallelerindeki okullara bir kısmını da Yenişehir ilçemizdeki okullara almıştık. Yani o 6 mahalledeki çocuklar başka okullara 2 Aralık 2015'ten önce de gidiyordu ancak taşınmak zorunda kalınca aileler farklı bölgelere gidildi ve bu noktada da mevcut gittiği okula da bazılarının gidemediğini tespit ettik. Özellikle sömestir tatilinden de yararlanarak bu çocuklarımız için çalışma yaptık. Özellikle hangi mahalleye taşınmışlarsa o mahalledeki okula kaydının yapılması konusunu biz yazılı talimat haline getirip okullara gönderdik. Öğrenciler hangi mahallede oturuyorlarsa o mahalledeki okullara misafir öğrenci olarak kayıt yaptırabiliyor."
Aksoy, Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğünün arka tarafında yeni bir okulun yapıldığını belirterek, "Diyarbakır'da yeni yapılmış olan 32 derslikli bir ilköğretim okulumuz vardı. Bu okulumuzu, Sur'da kapatmak ya da taşımak durumda kaldığımız okullarımızın öğrencilerine tahsis ettik. İlkokul ve ortaokul öğrencilerimizi buraya alacağız. Sur'daki öğretmenleri ve arkadaşları ile eğitim görmelerini sağlayacağız" diye konuştu.
Okulun doğalgaz ve su tesisatı ile ilgili işlemlerinin bugün tamamlanacağını ifade eden Aksoy, öğrencilerin bu hafta yeni okullarında eğitime başlayacağını ulaşımlarının da devlet tarafından sağlanacağını aktardı.
- "Kırsal ağırlıklı yapılanmanın olduğunu biliyoruz"
Aksoy, Sur'daki operasyonlara ilişkin sorusu üzerine, Sur ve Bağlar ilçelerinde bazı cadde ve sokaklarda çocukları da kullanarak çukur kazma ya da barikat oluşturma teşebbüsleri olduğunu, bunlara güvenlik güçlerinin anında müdahale ettiğini belirtti.
"Sur'da daha önce yerel unsurlar ağırlıklı bir teşebbüs varken, bu son dönemde kırsal ağırlıklı yapılanmanın olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla biraz daha farklı yapı ve mücadele o yönüyle ortaya çıkıyor" ifadelerini kullanan Aksoy, güvenlik güçlerinin operasyonları büyük bir hassasiyetle yürüttüğünü anlattı.
Aksoy, "Bu konuda 'güvenlik zafiyeti var' demek güvenlik birimlerimize haksızlık olur. Birçok silah ele geçirildi, birçok aranan şahıs, birçok terör unsuru istihbarat bilgileri neticesinde gözaltına alındı. Bunlar olaylar olmadan gerçekleştiği için hafızamızda yer etmiyor. Çok sayıda silah ve mühimmat da Diyarbakır'da güvenlik birimlerimiz tarafından bulundu" dedi.
Çukurların kazılmasında belediye araçlarının kullanıldığına ilişkin bir tespitin yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya Aksoy, çukur kazılmasında belediyenin aracının kullanılması halinde bunun gereğinin yapılacağını belirtti.
Aksoy, bazı ilçelerde bazı noktalarda bu tür tespitlerin olduğunu, konuya ilişkin işlemlerin yapıldığını belirterek, "Bu, kabul edilebilir değil. Çünkü belediyelerin görevi, halkın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında ihtiyaçları ortaya koymaktır. Bu tür çalışmalarda belediyelerin yer alması uygun değil. Tespitler yapıldığında da gereği yapılıyor" diye konuştu.
- "Tüneller efsane"
Aksoy, Diyarbakır'da ajan olup olmadığı yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Zaman zaman burada gazeteci kimlikleriyle, sivil toplum örgütü adına faaliyetleriyle birçok kişi bulunabiliyor. Bunlarla ilgili tespit edilen bir husus varsa ilgili birimlerimiz bunlara bakıyor, değerlendiriyor. Şunu ifade edebiliriz ki Diyarbakır çok sayıda yabancıyı bu anlamda barındırıyor. Bu diplomatik misyon da oluyor, bu sivil toplum örgütü temsilcileri de oluyor, bu gazeteci de oluyor. Bunlar farklı şekillerde ilimize geliyor. İlimizle ilgili tespit ve değerlendirmelerde bulunuyor. Önemli bir kısmı benimle de görüşüyor. Çok yoğun bir programım yoksa ben de onları kabul ediyorum çünkü zaman zaman bu giden kişiler maalesef bizimle görüşmedikleri takdirde çok farklı bilgilerle ilden ayrılma durumları da olabiliyor. Bize göre doğru olduğunu düşündüğümüz her konuyu onlarla paylaşıp doğru bilgileri kendilerine vermek için de gayret gösteriyoruz. Bunlara ajan denir mi denmez mi? Değerlendirmesi, takdiri sizin ama yabancıların ilgisi bölgeye yok mu? Var, hepimiz de biliyoruz, bunun farkındayız."
Aksoy, Sur'da teröristlerce kullanılan tüneller bulunduğu yönündeki soruya, "Bu bir efsane" ifadesini kullandı.
"Bazı yerlerde tünel girişleri var ama çıkışları yok. 8-10 tane bu tür nokta tespit edildi ama dışarı ile bağlantısına ilişkin şu ana kadar tespit ettiğimiz hiçbir yer yok" diyen Aksoy, ilçedeki çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.