D. Mehmet Doğan’dan Önemli Tespit Ve Öneriler

D. Mehmet Doğan’dan Önemli Tespit Ve Öneriler
Aylık Edebiyat-Sanat-Fikriyat dergisi Temmuz’un son sayısında önemli mütefekkirlerimizden ve TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ile Yusuf A. ÖZDEMİR’in bir söyleşisi de yer alıyor.

Aylık edebiyat, sanat ve fikriyat dergisi Temmuz’un 42. sayısı çıktı. Edebiyat, sanat ve fikriyat alanlarında birçok türden eseri barındıran Temmuz’un mayıs sayısı 88 sayfa. Ön kapakta yaşadığımız bu zor günlere atıfla Neyi Kaybettiğini Hatırla sözleri yer almakta. Bu sayının “Geceye Donanma Gündüze Sabır” başlıklı giriş yazısında;  fasıl fasıl rahmet ayı, mübarek şehr-i Ramazan ele alınmış.

Temmuz dergisi, 42. sayısında; Türkçe ve dil alanında yaptığı araştırmalarla tanınan, “Büyük Türkçe Sözlük” ve pek çok kıymetli eserin müellifi D. Mehmet Doğan ile dil, edebiyat ve hayat ilişkisine; Türkiye Yazarlar Birliği’nin faaliyetlerinden Osmanlı İslam Medeniyetinde edebiyatın/sanatın önemine dair önemli mesajlar ve vurgular içeren kapsamlı bir röportajı sayfalarına taşıyor. “Kelimelerle dostum; kelime dostuyum ben!” başlığını taşıyan röportajda, Yusuf Alpaslan Özdemir’in sorularına D. Mehmet Doğan’ın verdiği ayrıntılı ve samimi cevaplarla yazara ve düşünce dünyasına dair kapsamlı ve derinlikli bilgiler içeren güzel bir sohbete tanıklık etme imkânı buluyoruz.

Temmuz dergisinin 42. sayısının sayfaları Necmettin Asma’nın güzel bir çizgisi ile aralanıyor. Mayıs sayısında birçok güzel şiir de yer alıyor. Bu sayıya şiirleriyle katkı sunan şairler: Hayrettin Orhanoğlu, Tayyip Atmaca, Tunay Özer, Sadık Koç, Tuncay Yerlikaya, Sıdıka Zeynep Bozkuş, Mustafa Halil Aydın, Hüseyin El-Dahir, Erol Yılmaz, Ahmet Tepe, Necati Atilla Soykan, Özlem Eylül, Arif Mete.

Temmuz’un Mayıs sayısında öykü türünde de farklı hikâyeleri okuyucuyla buluşturan metinler yer alıyor. Bu sayıda öyküleriyle dergimizde yer alan isimler: Serkan Akın, Ümit Polat, Şener İşleyen, Musa Yaşaroğlu. Bu sayıda Muhammed Ekrem Çavuş’un çevirisiyle Dr. İyas Galip er-Raşid imzalı “Ebu Uveyyid’in Tarih Yazmasına İzin Vermeyin” isimli öykü ve İbrahim Alpay’ın tercüme ettiği John Dos Passos’un kaleme aldığı “Yol Üzeri Muhabbet” öyküsü yer almakta.

Derginin 42. sayısında Taha Kılınç, “Fes’e Bir Tepeden Bakınca” başlığı altında Fâtıma el Fihriyye ve onun eşsiz mirası Karaviyyîn Külliyesi’nin hatırasını canlandırıyor. Temmuz’un son sayısında Murat Koç “Bir Maruz Müşahid: Ahmet Hamdi Tanpınar” adlı çalışmasının ikinci bölümüyle yer alıyor. Bu sayıda Murat Güzel, büyük emek vererek hazırladığı “Şiir Okuma Günlüğü” adlı çalışmasını devam ettiriyor. Meryem Zelal Yerlikaya, “Aydınların Dini: İzmler” isimli yazısında Cemil Meriç’in aynı isimli makalesini ele alıyor. Peren Birsaygılı Mut Nazım Hikmet’e Açık Mektup” başlığı altında, şaire dair okumalarını ve onun Çerkez Ethem’e yönelik ithamlarının yersizliğini aktarıyor. Naman Bakaç ise Mayıs sayısında, tüm dünyayı eve kapatan Koronavirüs ile ilgili Sezai Karakoç’un şiirlerinden ve kitaplarından seçme cevaplarla güzel bir söyleşi/derlemeye imza atıyor.

Mayıs sayısına Mehmet Mortaş “İnsanın Üç Mağarası”, Mustafa Uçurum “Şairlerin Halleri”, Ercan Ata “Kendine Göre Yaşamak”, Erdoğan Aydoğan “Ah Anne!”, Hilal Takmaz “Boğaziçi’nde Erguvan Mevsimi” ve Taşkın Aksu “Sabahın Tazeliği, Gecenin Karanlığı” isimli denemeleriyle katkı sunuyorlar.

Temmuz’un çıkan son sayısında kitap ve yazar değerlendirmelerine de yer verilmiş: Mehmet Akif Öztürk, “Gerilimli Bir İlişkinin Gündelik Yaşamdaki Yansıması” başlığını attığı yazıda Magda Szabo’nun Kapı isimli eserini tanıtıyor bizlere. Gülay Süda, “Bir Muamma Bir İlmek” isimli inceleme yazısında, Hasan Ali Toptaş’ın Beni Kör Kuyularda romanını masaya yatırıyor. Mücahit Gökduman, “Çocuklardan Hayata Mektup” başlıklı yazısında, Nehir Aydın Gökduman’ın Öykü Makinesi adlı çocuk öyküleri serisini ayrıntılarıyla ele alıyor. Bu sayıda Mehmet Can Artuk’un, Ali Emre’ye ait Diz Çökmeyen isimli eseri yorumladığı yazısı da yer alıyor. Sevil Türkyılmaz “Var Olmanın Önündeki Engel: Sahip Olmak ya da Kazanılmış Olanın Terki” başlığı altında Erich Fromm’un Sahip Olmak ya da Olmak isimli eserini inceliyor. Mücahit Akıncı ise Mayıs sayısında “Gönülden Gönüle Bir Yol: Şadi Kocabaş Şiirinin Portresi” adlı çalışmasında şairi ve Bir Yol Var Aramızda isimli şiir kitabını tanıtıyor okura.

Kemal Kurak ise bu sayıda, “Belki Derdimize Çare Bir Çiçek” ismini verdiği denemesinde, bu zor günlerde bahara duyulan derin özlemi resmediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.