Hüsnühat ve adalet temalı sergi yolculuğuna başlıyor
Albayrak Grubu tarafından 11 yıldır ramazan aylarında hazırlanan hüsnühat eserleri, bu yıl "Adalet" temasıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 12 hattatın hazırladığı eserler, önce takvim haline getirilip binlerce eve ulaşacak, ardından sergi olarak Türkiye’den başlayarak dünyanın farklı noktalarına taşınacak.
ADALET TEMASI İLE HÜSNÜHAT BULUŞMASI
AA'dan alınan habere göre: 2025 yılının teması "Adil-i Mutlak" olarak belirlenen sergi, başta Filistin olmak üzere Müslüman coğrafyalarda yaşanan adaletsizliğe dikkat çekmeyi hedefliyor. "Kelime-i Tevhid", "İman Ayetleri", "Selam Ayetleri" ve "Besmele-i Şerif" gibi temalar altında hazırlanan eserler, İstanbul Tophane-i Amire'de 9-27 Ocak tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak.
SANAT VE TEKNOLOJİNİN UYUMU
Küratörlüğünü Yasemin Karaca’nın üstlendiği sergi, geleneksel hüsnühat sanatını üç boyutlu çalışmalar ve dijital sanatla buluşturuyor. Sergide, usta hattatların eserlerinin yanı sıra tezhip sanatının dijital hali ve video-art çalışmaları yer alacak. Ayrıca, İslam sanatlarına dair uzman isimlerle söyleşiler gerçekleştirilecek.
SANATÇILARIN GÖRÜŞLERİ
Hattat Savaş Çevik, hüsnühat sanatının son yıllarda geniş kitlelere ulaştığını ve gençlerin bu sanata olan ilgisinin arttığını belirtti. Çevik, hüsnühat sanatına üç boyutlu bir bakış açısı getirdiğini ve "muttasıl makili" adını verdiği yeni bir kompozisyon biçimi üzerinde çalıştığını ifade etti.
Hattat İbrahim Şengül ise hüsnühat sanatına olan ilgisinin çocukluk döneminde güzel kalemlere duyduğu merakla başladığını anlattı. Hat sanatına ilginin arttığını ve yeni yazı türlerinin ortaya çıktığını belirten Şengül, bu gelişimin sanat dünyası için umut verici olduğunu vurguladı.
ÜÇ KITADA SANATSEVERLERLE BULUŞACAK
Sergi, İstanbul’daki açılışın ardından Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve Somali’den Berlin’e uzanan geniş bir coğrafyada sanatseverlerle buluşacak. Sergiyle ilgili detaylı bilgiye "www.ketebe.org" adresinden ulaşılabilir.
Albayrak Grubu’nun bu çalışması, hem geleneksel İslam sanatlarının modern yaklaşımlarla yeniden yorumlanmasına katkı sağlıyor hem de adalet temasıyla güçlü bir mesaj veriyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.