Evde kalmak mahrumiyet ya da mahkumiyet değil
Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından "Hayat Eve Sığar" sloganıyla yapılan "Evde kal" çağrısına, kültür sanat dünyasından isimler de destek veriyor.
Hem kendi çabaları ve özgün besteleriyle 1990'dan bu yana yaptığı müzikal çalışmalarıyla hem de akademisyen yönüyle tanınan Mustafa Demirci, AA’nın sorularını yanıtladı.
Diyanet İşleri Başkanlığının da arasında bulunduğu bazı kurumların öncülüğünde sanatçıların "Evde kal" çağrısına destek vermek için videolar kaydettiğini dile getiren Demirci, şunları kaydetti: "Bunların bir kısmı giydirme diye tabir ettiğimiz uyarlama çalışmalar, bir kısmı da özel olarak yapılmış şarkılar. Sanatçı duyarlığını yansıtmak açısından topluma birinci derece onların ağzından mesajlarını iletmeye çalıştıklarını görüyorum. Tabii evde kalmak için müzik eseri yapmak çok mantıklı gelmiyor ilk bakışta. Biz gezmeyi ve muhabbeti seven bir toplum olduğumuz için duyarlılığa davet, toplumdaki hassasiyeti yükseltmek açısından bu nevi çalışmalar da etkili olur diye düşünüyorum."
Demirci, evde kalarak örnek olmaya ve evde kaldıkları zaman diliminde ilgilendikleri konular çerçevesinde yeni bir hayat tarzı uygulamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde Dr. Öğr. Üyesi olarak "Türk Din Musikisi" alanında dersler verdiğini belirten Demirci, öğrencileriyle lisans ve yüksek lisans derslerini online platforma taşıyacaklarını söyledi. Demirci, internet üzerinden verilen online konserlere ilişkin soruya, "Tabii yapılabilir, yapılmalıdır da... Belki de uzun vadede artık bu tür çalışmalar da kendisine bir alan açmış olacak." cevabını verdi.
Eserlerin artık dijital ortamlardan dinleyiciye ulaştığını, kültür ve sanat etkinliklerinin de online olarak takip edilebildiğini aktaran Demirci, şöyle devam etti:
"İnsanlar evde durdukları sürece yapacakları şeyler çeşitlenme bakımından sınırlı olacağı için canlı konser izleyecek, kitap okuyacak ve kendi mesleki ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapacak. Bu sürecin ne kadar devam edeceğini bilmiyoruz. Bunun bir sanatsal etkinlik tarzına dönüşüp dönüşmeyeceğini zaman belirleyecek."
Mustafa Demirci, Türk toplumunun ölüme meydan okuyan bir toplum olduğu değerlendirmesini yaparak, "Fakat bu, hayatımızın kıymetini bilmiyoruz demek de değil. Şair söylüyor ya, 'Ölüm bize ne uzak, ne yakın bize ölüm. Ölümsüzlüğü tattık, bize ne yapsın ölüm.' Yani ölüm hakikat ama biz bu dünyada güzel işler yaparak Allah'ın huzuruna onun hoşnutluğunu kazanmış olarak varmış olmak istiyoruz, mesele bundan ibaret." ifadelerini kullandı.
Demirci, "Evde kal" çağrısını yineleyerek, "Evde kalmak mahrumiyet ya da mahkumiyet değil, öncelikle bunu bilelim. Kendi dünyamızda daha güzel şeyleri yapabilmek, hayatı daha iyi planlayabilmek ve geleceği okuyabilmek açısından bir fırsattır diye düşünüyorum. Çalışmak, güzel şeyleri yapmak için mekan önemli değil, bizim irademiz, hedeflerimiz ve duruşumuz önemlidir. Ülkemiz için inşallah güzelliklere hayırlara vesile olacaktır. Bu vesileyle evde kalalım." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.