HERKES ‘EVDE KAL’MAMIZ İÇİN SEFERBER
Koronavirüsün zararlarından korunmak için evde kalmak, çevreyle etkileşimde olmamak çok büyük önem taşıyor. Dolayısıyla sosyal ve kültürel faaliyetlere dışarının hareketli ortamına evimizde devam etme mecburiyetindeyiz. Bu yüzden ülkemizde hemen hemen tüm kültürel sektörlerden kurum ve kuruluşlar evde sıkılmadan vakit geçirebilmek, hem eğlenme hem öğrenme amaçlı içeriği online olarak evinize taşıdı. Bu hizmetlerden bazılarını sizler için derledik.
HER HAFTA İKİ FİLM EVİNİZDE
Yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Bienal'i bünyesinde her cuma kısa filmler sinemaseverlerle buluşacak.Bienal'e katılan sanatçılarla işbirliği halinde her cuma gerçekleştirilecek programda, iki sanatçı filmi "bienal.iksv.org" adresinden 7 günlüğüne erişime açılacak.
Konuya ilişkin İKSV'den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "İstanbul Bienali, 33 yıllık serüveninde türlü dalgalanmalar ve belirsizliklere karşı sanatı yanına alıp her zaman yeni yeşeren düşüncelerin, heyecanların, merakların izini takip etti. Dünyanın dört bir yanında hayatımızın sınırlarını yeniden belirlediğimiz bu dönem, çevremizle ve kendimizle kurduğumuz ilişkiyi gözden geçirmek için de bir alan sağlıyor. Bizler bu dönemde sanatın daha yaygın bir erişim imkanı bulacağını umuyor, hayal dünyasının fiziksel sınırlarla belirlenemeyecek ölçüde zengin olduğunu hatırlıyoruz. Daha önce İstanbul Bienallerine katılan sanatçılarla işbirliği halinde, her cuma iki sanatçı filmini 7 günlüğüne dijital erişime açıyoruz."
Film seçkisinde aralarında Halil Altındere, Francis Alys, Volkan Aslan, Ozan Atalan, Alper Aydın, Rossella Biscotti, Kristina Buch, Vajiko Chachkhiani, Jonathas de Andrade, Elmas Deniz, Jonah Freeman ve Justin Lowe, Jorge Galindo ve Santiago Sierra, Theaster Gates, Suzanne Husky, Pierre Huyghe, Emre Hüner, Rashid Johnson, Armin Linke, Maider Lopez, Basim Magdy, Melvin Moti, Georgie Nettell, Erkan Özgen, Zeyno Pekünlü, Cheng Ran, Mika Rottenberg, Pelin Tan ve Anton Vidokle, Kaari Upson, Adrian Villar Rojas ve Phillip Zach'ın bulunduğu sanatçıların yapımları yer alıyor.
Seçki kapsamında şu anda Mısırlı senarist ve yönetmen Basim Magdy'nin 2011 yapımı "Dünyayı Anlamak İçin 13 Temel Kural" filmi ile Volkan Aslan'ın 2017 tarihli "Evim Evim Güzel Evim" başlıklı video enstalasyonu izlenime sunuldu.
‘EVDE KAL’ KONSERLERİ
Yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Poll Production tarafından düzenlenen "Evde Kal Konserleri" ilki müzikseverlerle buluşacak.
Proje kapsamında her akşam 21.15'te Poll Production'un YouTube kanalından gerçekleştirilecek konserlerde 40 gün boyunca 40 ayrı sanatçı sahne alacak.
Konser öncesi hayranları ile YouTube üzerinden sohbet de edecek sanatçılar, konserlerle ilgili merak edilenleri canlı olarak cevaplayacak.
Etkinlik kapsamında daha önce Berkay, Demet Akalın, Hakan Altun, Merve Özbey ve Fettah Can, Muazzez Ersoy ve Kutsi konserleri gerçekleşti. Bugün Cengiz Kurtoğlu ve Hakan Altun’un yer alacağı konserler 12 Nisan'da Zara, 13 Nisan'da Serkan Kaya, 14 Nisan'da Hande Yener, 15 Nisan'da Murat Dalkılıç, 16 Nisan'da Serdar Ortaç ve 17 Nisan'da Emre Altuğ ile devam edecek.
EDEBİYATÇILAR İÇİN ONLİNE ESERLER
Anadolu Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, 150 yıllık süreci kapsayan Türk roman tarihi üzerine yürütülen çalışmalar kapsamında, eserlerin özgün hallerinin korunduğu ve ayrıntılı bir sözlük eşliğinde Latin harflerine aktarılmış olarak paylaşıldığı belirtildi.
Üniversitenin resmi sosyal medya hesaplarından günlük paylaşılacak eserlerin, tamamen ücretsiz indirilebileceği belirtilen açıklamada, bu çalışmayla tarihsel ve kültürel belleğin en önemli taşıyıcısı olan edebiyat eserlerinin yeni nesillere aktarılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Açıklamada çalışmanın, yazıldığı dönemin ruhunu yansıtan ve ölümsüz olarak nitelendirilen ilk Türk romanını, ilk tarihi romanı, ilk realist romanı, ilk natüralist romanı, ilk Batılı tarzda öyküyü ve Türk düşünce dünyasını yönlendiren temel metinleri içerdiği belirtildi.
KÜTÜPHANELER EVE TAŞINDI
Yurt içi ile yurt dışında birçok üniversite ve belediye tarafından oluşturulan dijital kütüphaneler de bu dönemde evde kalan kitapseverlerin ziyaretine açılıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Twitter hesabından yapılan paylaşımda, bilgi edinme sürekliliğini sağlamak adına birçok kaynak ve esere "www.kutuphane.itu.edu.tr" adresinden ulaşılabileceği açıklandı.
İstinye Üniversitesi de içinde 500'ün üzerinde akademik ve popüler derginin yer aldığı veritabanı "İdeal Online"ı 30 Nisan tarihine kadar erişime açtı.
İstanbul Zaim Üniversitesi (İZÜ) sosyal medya hesaplarından da Kütüphane Haftası kutlanarak, "Koronavirüs salgını nedeniyle kütüphanelerimiz ziyaretçilerimize kapalı olsa da 260 bin e-kitap ve 30 bin e-dergiden oluşan kaynaklarımıza her zaman ulaşabilirsiniz." notu paylaşıldı. İZÜ'nün online kütüphanesine "https://www.izu.edu.tr/arastirma/kutuphane/izu-kutuphane" linkinden ulaşılabiliyor.
Maltepe Üniversitesi'nin, "Evde kaldığınız süre boyunca Maltepe Üniversitesi Kütüphanesi yanınızda!" mesajı verilen kütüphanesine "https://kutuphane.maltepe.edu.tr" adresinden erişilebiliyor.
Marmara Üniversitesi, dijital kütüphane çalışmaları kapsamında koleksiyonlarında bulunan nadir eserleri, "kutuphane.marmara.edu.tr/" adresinden okuyuculara açtı.
Koç Üniversitesi, aralarında Ankara Fotoğraf Karpostal ve Gravür Koleksiyonu, Ulla Johansen Anadolu Etnoloji Koleksiyonu, Ankara Harita ve Plan Arşivi gibi pek çok başlık altında yer alan arşivlerini "librarydigitalcollections.ku.edu.tr" adresinden meraklılarına sundu.
İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde düzenlenen "Gazeteden Tarihe Bakış Projesi" kapsamında 18 bini aşkın gazete dijital ortama aktarılarak, kullanıcılarla buluşturuldu. 1928-1942 yıllarına ait Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Türkçe gibi değişik dillerde yayınlanan gazetelere "nek.istanbul.edu.tr" adresinden ulaşılabiliniyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi'nin, "digitalarchive.boun.edu.tr" bağlantısından da kütüphaneye bağışlanmış veya üniversite tarafından edinilmiş özel ve kurumsal arşivlere erişilebiliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Atatürk Kitaplığı, sahip olduğu zengin içerikli dijital kütüphanesiyle kitapseverlere ve araştırmacılara geniş bir seçenek sunuyor. Kütüphanede, yazma eserler, yabancı dil kitapları, süreli yayınlar ve makaleler gibi pek çok kaynağa "ataturkkitapligi.ibb.gov.tr" linkinden erişim sağlanabiliyor.
İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) faaliyete geçirdiği Farabi Dijital Kütüphanesi'nde de yüzlerce kitap ve belge "e-library.ircica.org" adresinden kullanıma açık.
Kütüphane Haftası kapsamında ayrıca Avcılar Belediyesinin de Twitter hesabından yayınlanan mesajda, "Sosyal hayatımızdan uzak kalsak da kitapları yaşamınızdan uzak tutmayın." ifadelerine yer verilirken, 22 bin kitabın yer aldığı dijital kütüphane "Oku Avcılar" uygulaması hizmete açıldı.
Beylikdüzü Belediyesi tarafından Türkçe Dijital Kütüphane ve Yordam Bilgi Teknolojileri işbirliğiyle dijital kütüphane çalışmasına imza atılırken, belediyenin web sayfasındaki e-belediyecilik bölümünde yer alan "Kütüphane Kataloğu" sekmesinde, binlerce kitap erişime sunuldu.
Futbolcu Gökhan İnler'in kurucusu olduğu İnler Spor ve Eğitim Vakfı'nca (ISEV) başlatılan "OkumayıSEV" adlı sosyal projeyle, Türk ve dünya klasiklerinin yer aldığı elektronik kütüphane "isev.org.tr" adresinden minik okurların beğenisine sunuluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.