KONYA’DA KÜLTÜREL HAYAT
Ali Işık; Konya’da ziyadesiyle tanınan Konya aşığı, çalışkan bir araştırmacı. Konya kültür ve folkloru üzerine araştırmalarıyla edebi ürünlerini yıllardır bıkmadan usanmadan araştıran, tarihin tozlu sayfalarında unutulup gitmekten kurtaran Ali Işık hocanın yeni kitabı ‘Konya’da Kültürel Hayat’ Çizgi Kitabevi Yayınlarından çıktı.
296 sayfalık bu önemli eserde; Konya mutfağı, tandırı, Konya mutfağının en’leri, Konya sofrası, Arabaşı, Konya kaşıkçılığı ve kaşık kültürü, Sille mutfak kültürü, Konya ağzı(Gonyalıca), Konya ninnileri, Konya’da ramazan adetleri, bayramlar ve Konya’da bayramlaşma, Konya’da düğün tören ve adetleri, Konya’da lale kültürü, halk meteorolojisi, Konya’da halk hekimliği ve uygulamaları, taş kültü, Konya’da kuşçuluk, Konya’da sinemalar ve kahvehaneler, Konya folklorunda ölüm ana başlıkları altında birbirinden ilginç yazılar ve o günlere ait nostaljik fotoğraflar, anılar yer alıyor.
‘Garip bir tesadüfle altmışların sonlarına doğru Konya televizyon ve kentsel dönüşümle tanıştı. Zengin Konya kültürü ilk darbeyi de bu yıllarda aldı’ diyen Işık, kitabında 90’lı yıllardan günümüze değin kurtarabildiği Konya kültür hazinelerine dair makale, bildiri ve ansiklopedi maddelerine yer vermiş.
‘Konya’da Kültürel Hayat’taki pek çok yazının Konya Ansiklopedisinde Ali Işık tarafından yazılan maddelerin yeniden düzenlenmesi ile bir araya getirildiğini görüyoruz. ‘Konya Mutfağı’ ile başlayan kitapta artık unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş gelenekler, alet araç ve gereçler, törenler Konyalılarda derin bir özlem uyandırırken, anıları da tazeliyor.
Konya mutfağına özgü zengin yemek kültürüne ait ürünler, tarifleri ve hazırlanışında dikkat edilecek ince noktalarla verilmiş kitapta. Özel bir bölüm ayrılmış arabaşı ve etliekmek, tandır kebabı, çarşı böreği ve pek çok lezzetle beraber sofra adabı sizleri bekliyor bu önemli eserde.
‘Konya’da Kültürel Hayat’ta Konya düğünlerinin de vazgeçilmezi kaşık kültürümüz yapılışı ve tüm yönleriyle ele alınıyor. Koronavirüs günlerinde Karatay belediyesinin astığı afişlerle bir kez daha gündeme gelen Konya ağzı/aksanı mizahi yönleri ile de okuyucuya sunuluyor, dilbilgisi incelemesinin de ayrıntılı şekilde ve örneklerle verilmiş olması Işık’ın edebiyat bölümü mezuniyeti ve öğretmenlik geçmişinden kaynaklanıyor, oldukça güzel düşünülmüş bir detay olarak beğenimizi kazandı.
Konya ninnileri bölümünde ninni hakkında açıklamalar yanında bolca örnek mevcut. Burada ilk kez derlenmiş ninniler de okuyucuyu bekliyor. Sadece Konya’mızda yaşatılan şivlilik kültürümüz, bizi biz yapan ve bize özgü hacı uğurlamalarımız, düğünlerimiz, sünnet törenlerimiz, hıdrellez kutlamalarımız gibi pek çok adetimiz kitapta hemşehrilerimizin istifadesine sunulmuş.
Son derece faydalı ve yarınlara kalacak ‘Konya’da Kültürel Hayat’ kitabında tasniflendirme yani konuların veriliş sırasına biraz daha ehemmiyet verilse daha güzel olacakmış yargımız da bu kıymetli eser için nazar boncuğumuz olsun(örneğin mutfak kültürü, ardından kaşık kültürü araya giriyor, sonra Sille mutfağı gibi…)
Kitap hakkında ayrıntılı bir değerlendirme yazısı ile Ali Işık hocayla yaptığımız röportajın yakında siz değerli KÜLTÜR ATLASI okuyucuları ile buluşacağı müjdesini de verelim son olarak…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.