“Ömrü kısa ama zengin bir hayat yaşadı”
Türk edebiyatının yetiştirdiği şahsiyetlerden olan hikâyeci Ömer Seyfettin, vefatının 100’üncü yılında Konya Aydınlar Ocağı’nda yâd edildi.
İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen Selçuklu Salı Sohbetlerinde düzenlenen panele konuşmacı olarak NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Harmancı, NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümünde öğretim görevlisi Fatih Cihat Büyükmatür ve hikâye yazarı Mehmet Kahraman katıldı.
“Ömer Seyfettin buhran dönemi yazarıdır”
Yazar Ömer Seyfettin’in biyografisi üzerinde durarak 36 yıllık ömründe hayatta karşılaştığı zorluklardan bahseden panelistler, hikâyelerinin kritiğini de yaparak öykülerinden yola çıkarak kişiliği, varmak istediği hedefi, fikir ve düşünceleri ile ideallerinin ne olduğu hakkında aydınlatıcı bilgiler verdiler. Paneli yöneten Doç. Dr. Abdullah Harmancı, Ömer Seyfettin hakkında şu bilgileri verdi: “Ömer Seyfettin’in sevilen hikâyelerinden olan Kaşağı’yı okuyanlarımız ve hepimiz bir Hasan acısı yaşamışızdır içimizde. ‘Başını Vermeyen Şehit’ ürpertmiştir bizi. Ömer Seyfettin öyküde branşlaşmıştır. Ve kendi varlığını göstermeye başladığı yıllar II. Meşrutiyet yıllarıdır. 90 şiiri ve tam olarak 151 öyküsü tesbit edildi. Ömer Seyfettin görev yapmaya başladığında Trablusgarb Savaşı, Balkan Savaşları, 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Bu kadar yoğun ve sorunlu bir dönemde “Şu buhranı da bir atlatalım ben yazmaya başlayacağım” diyen bir Ömer Seyfettin var karşımızda. Çok değer verdiği Ziya Gökalp onu çözmüş olacak ki, “Türkiye’de kriz bitmez. Yazmaya başlayacaksan yaz artık” diyor. 151 öykünün 110 tanesini üç yılda yazmış. Eşinden ayrılmış olmasının etkisi de var. Güner diye bir kızı var. Son zamana kadar yaşıyordu. O ‘ben babamı hiç görmedim’ diyor. Türkçe’nin doğal bir şekilde sadeleşmesini de Ömer Seyfettin ve arkadaşlarına borçluyuz.”
“Ömrü kısa ama zengin bir hayat yaşadı”
Ömer Seyfettin’in biyografisi hakkında bilgi veren Fatih Cihat Büyükmatür, “Ömer Seyfettin, 1884’de başlayıp 1920’de biten 36 yıl çok kısa bir hayat sürdü. Kısa ama zengin bir hayat yaşadı.” dedi. Fatih Cihat, “Balıkesir/Gönen’de 1884’de doğan Ömer Seyfettin, yalnız Gönenli değil. Dedesi Dağıstanlı olup, babası Ömer Şevki Bey ise yetim bir çocuk Soylu bir aileden gelen annesi ise Fatma Hanım. Gönen’de ilkokula dört yaşında başlayan Seyfettin’in ikinci durağı İstanbul olur. Koca Mustafapaşa semtinde kalan Seyfettin, 1907’de Mekteb-i Harbiye’den mezun oluyor. Sırayla İzmir/Kuşadası, Edirne İdadisi ve Balkanlar’da görev yapıyor. Balkanlar’da Kanlıtepe’de Yunanlılara esir düşüyor. Bir yıl esir kalıyor. Balkan Savaşlarını günlük olarak anlatan notları da var. Çok kısa süren bir evlilik hayatı var. Yalnız yaşıyor ve yalnız ölüyor. Ömer Seyfettin onurlu, gururlu ve yanlışı dahi kendisine yakıştıramayan bir kişiliğe sahiptir” dedi.
“Kendini milli kimlik inşasına adıyor”
Ömer Seyfettin’in edebî kişiliği ve hikâyeleri üzerinde duran yazar Mehmet Kahraman ise, Ömer Seyfettin’i iyi anlayabilmek için hayatını okumak, Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşadığı için o dönemi göz önünde bulundurmak gerektiği ifad hissette etti. Kahraman, “Ömer Seyfettin’in asıl amacı, ulus bilincini ve milli birlik şuurunu millete aşılamaktır. O, önemli olan hissetmek ve hissettirmektir, der. Ömer Seyfettin kendini milli kimliğe, bir ulus inşasına adamıştır” diye konuştu.
Sohbetten sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve başkan yardımcısı Mustafa Sinan Ümit, konuşmacılara “Büyük Selçuklu Mirası” adlı kitabı takdim ettiler. Aydınlar Ocağı Salı Sohbetleri müdavimlerinden Mustafa Ucun ise, her hafta olduğu gibi katılımcılara tatlı ikramında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.