Terk edilmiş köy, sinema filmlerindeki mekanları anımsatıyor

Terk edilmiş köy, sinema filmlerindeki mekanları anımsatıyor
46 yıl önce boşaltılmış köy, 400 yıllık tarihinin yanı sıra sinema filmlerini andıran görüntüleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Sivas'a bağlı Emirhan köyü, 400 yıllık tarihiyle birlikte sinema filmlerini andıran görüntüleriyle de ilgi çekiyor. Yaklaşık 46 yıl önce boşaltılan ve o tarihten bu yana harabe durumda olan köy, sinema ve dizi endüstrisine katkı sağlamayı bekliyor.

WESTERN FİLMLERİNDEKİ PLATOLARA BENZETİLİYOR

İHA'dan alınan habere göre: Kent merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Emirhan köyü, jeolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. 400 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen bu tarihi köy, bitişiğindeki Emirhan Kayalıkları sayesinde ziyaretçilerini ağırlıyor. 1980 yılından bu yana göç veren ve vatandaşların sert kış şartları nedeniyle terk ettiği eski Emirhan köyü, günümüzde harabe bir hale gelmiş durumda. Tamamı taş yapılardan oluşan 40 haneli köy, zamanla çevresel etmenler ve definecilerin etkisiyle yıkıma uğramış. Yakın zamanda Sivas İl Jandarma Komutanlığı'nın titiz takibi sayesinde definecilerden arındırılan köy, şu anda kamp ve fotoğraf tutkunlarına ev sahipliği yapıyor. Gün doğumu, gün batımı ve dolunay manzaralarıyla büyüleyen terk edilmiş köy, western filmlerinin çekildiği film platolarına benzerliğiyle dikkat çekerek sinema ve dizi endüstrisine hizmet etmeyi bekliyor.

iha-20241017aw309881-4.jpg

"KIŞ ŞARTLARI SEBEBİ İLE BOŞALTILDI"

Köyün tarihinin oldukça eski olduğunu belirten Yasin Arslan, "Burası Emirhan köyü, kent merkezine bağlı bir köy. Köyümüzün neredeyse 400 yıllık bir geçmişi var. Buradan önce, eski köy dediğimiz yerde bir yerleşim bulunmaktaydı ve şartlar gereği buraya taşınılmış. Burada da 2010 yılına kadar yaşam sürüyordu. 1970'li yıllarda 'ırmak üstü mezrası' olarak adlandırdığımız yeni yerleşim yerine indik. Oraya inmemizin sebebi, o zamanki kış koşulları ve birleşik düzen. İnsanların burada sahip olduğu arsalar genellikle 200-300 metreydi. Ahır, ev ve samanlık hepsi bir aradaydı" dedi.

iha-20241017aw309881-3.jpg

Köyün isminin dağın eteğinde yer alan Emirhan Baba Türbesi'nden kaynaklandığını belirten Arslan, "Valiliğimizin bir projesi var. Farklı sporlar için rotalar oluşturduk. Burası giderek daha güzel hale gelecek. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde buranın daha da güzelleşeceğine inanıyoruz. Gelin ve damatlar fotoğraf çekimi için burayı tercih ediyorlar. Burada film veya dizi çekimleri de yapılabilir. Hem köyümüz hem de Sivas daha fazla tanınır. Boş duracağına vatana ve millete katkı sağlamasını çok isterim. Emirhan köyümüzün bir başka güzelliği de dağ keçilerimizdir. Burada büyük bir potansiyele sahip dağ keçileri bulunuyor. Bu keçiler, yaklaşık 300 fotokapanla izleniyor. Vatandaşlarımızı Emirhan köyümüzü, Emirhan Kayalıklarını ve dağ keçilerini görmeye ve gezmeye davet ediyorum" dedi.

iha-20241017aw309881-2.jpg

iha-20241017aw309881-6.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.