Türk Edebiyatı Dergisi Ağustos sayısı çıktı
Rahmetli Ahmet Kabaklı’nın yadigârı aylık fikir ve sanat dergisi Türk Edebiyatı, 52. yılında Ağustos 2024 tarihli 610. sayısıyla okur karşısında. Genel Yayın Yönetmenliğini İmdat Avşar’ın yaptığı, yazı işlerinde Uğur Enver Aykol ve Saadet Örmeci’nin bulunduğu dergi, Yağmur Tunalı’nın dilimiz emektarlarından Ahmet Bican Ercilsaun’la alâkalı bir denemesi ile başlıyor. Ziya Avşar bu sayıda tasavvufa dair bir yazı dizisinin ilk bölümü ile Türk Edebiyatı’na katkıda bulunuyor. Derginin kapağına taşınan dilimizin mahir ve tesirli kalemlerinden Peyami Safa hakkında Lütfü Şehsuvaroğlu yazmış. Metinde Peyami Safa’nın edebi karakteri, tahlil yeteneği, Türk Milliyetçiliğine katkıları odağa alınmış.
Kendisi de aynı zamanda iyi bir edebiyatçı olan Kâmil Uğurlu ise Konyalı iki şair ve yazarı, Ali Uğur Gündem ve Mehmet Ali Köseoğlu’nu konu ediniyor.
Sinan Yaman, Macar Türkolojisi ile alâkalı söyleşi silsilesine devam ediyor.
Tarık Özcan’ın denemesinde sesin önemi ve etkileri, Emrecan Doğan’ın makalesinde Keloğlan masallarının mitolojik kökenleri anlatılıyor.
Geleneksel hikâyemizin şuurlu ve nitelikli bir temsilcisi olan İmdat Avşar’ın dergiye giren hikâyelere dokunuşu bariz şekilde hissediliyor. Türk Edebiyatı dergisinin bu sayısındaki hikâyelerinde de hayata dokunan, insanın dertlerini ele alan anlamlı metinler var. Örneğin Seda Nida Demir yaşlılık, yalnızlık ve dünyanın faniliğini, Fatih Selvi ölüm sonrasında hatırlama ve unutmanın etki derecelerini, Dilek Altındağ ekonomik sıkıntıları, gençlerin işsizlik problemini ve aile arasındaki çatışmaları, Salim Nizam geçmişin ve bugünün tahayyüllerini ele alıyor.
Türk Edebiyatı’nın ağustos sayısında hikâyeye gönül verenlere rehberlik de edebilecek güzel bir çalışma Çağlar Sakaoğlu imzasını taşıyor. Sakaoğlu, Engin Türkgeldi’nin hikâyelerini sarkaç metaforu üzerinden inceleyerek tek tek tahlil ediyor. Rahmetli Mehmet Kaplan hocanın kulakları çınlasın!..
Derginin önemli yazılarından bir diğerine M. Sadi Karademir imza atıyor. Postmodernizme kıyasıya eleştiriler getiren Karademir’e katılmamak mümkün değil.
Derginin sürekli bölümlerinden Kitaplık’ta; Enver Aykol, Ahmet Erkam Saraç’ın Can’dan çıkan ‘Battığımız Bataklar’ını, Orhan Tepebaş, Serap Kadıoğlu’nun Profil etiketiyle çıkan ‘Eksik Gamze’ adlı şiir toplamını, Cemile Gürhan, Murat Tan’ın başlığıyla bile merak uyandıran Türk Edebiyatında İktidar Mücadelesi(1896-1923)’ni ve Hasan Uludağ, Tolga Alver’in ‘Ruhumdan Kuşlar Göçüyor’u değerlendiriyor.
Türk Edebiyatı dergisinin bir başka sürekli köşesi ise Yusuf Alpaslan Özdemir’in Eleştiri Notları. Dergiler üzerinden başta edebiyat olmak üzere sanatın her dalına da yer veren Özdemir bu yazısında hikâye-öykü kavramlarına, Post Öykü’nün ilginç köşesi ‘Öykücünün Gündemi’ne, Türk Edebiyatı dergisinin neredeyse unutulmaya yüz tutan estetik kavramına dair dosyasına değinirken Ayfer Tunç’un Kuru Kız, Ferzan Özpetek’in Saklı Yürek ve Cem Sancar’ın NasReddin adlı romanlarını değerlendiriyor.
Türk Edebiyatı dergisi TDV Kitabevleri ile kitapyurdu, dergi kapında gibi e-ticaret sitelerden temin edilebilir. Derginin İletişim kanalları ise 0212 527 50 32- 526 16 15, tedev@turkedebiyati.com.tr, tedev30@gmail.com, PK 2, Sirkeci/İSTANBUL.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.