YENİ ÇIKAN KİTAPLAR
Koronavirüs nedeniyle evde daha çok vakit geçirdiğimiz bugünlerde yeni çıkan kitaplardan bir demet sunuyoruz.
EDEBİYAT DERSLERİ/ KETEBE
Peter Bichsel’in kitabı EXlibris serisinden çıkmış. Yüksek fiyatı epey bir tepki toplayan kitabın tanıtımında şu ifadelere yer verilmiş: Okuma yazma bilmezliğin büsbütün bir erkek hastalığı olduğunu da düşünüyorum. Kadınlar genelde daha fazla okuyor, daha fazla yazıyorlar. Mektup örneğin. Karısına sürekli hiçbir şey anlamadığını ve aptal biri olduğunu söyleyen koca, tüm resmi evrakların kadınlar tarafından doldurulduğunun bilincindedir. Aynı kadın, kocasının uzak yerlerdeki akrabalarından doğum gününde aldığı hediye için bir şeyler yazarak teşekkür eder. Aynı kadın genellikle çocuklarına masallar anlatır. Ailelerde, babalardan çok annelerin ‘Dinleyin!’ deyip bir şeyler okuduğu dikkatimi çekiyor. Eski zamanlarda olduğu gibi okuma ve yazma yine sadece erkeklere öğretilmiş olsaydı, edebiyatın şimdiye kadar çoktan ölmüş olacağına inanıyorum. Tabii ki çocuğunu sürekli okuma ediminde gören cahil babanın huzursuzluğu, oğlunun kadınsı olacağı, gerçek bir erkek olmayacağı, zayıf yetişeceği korkusuyla bağıntılıdır. Oğullarını baskıcı bir eğitimden uzak tutan ve kitap okumaları için onlara izin veren, onlara sabreden ve onları babalarına karşı koruyan ve savunan hep annelerdir.
TÜRKÇÜLER/DERGAH
Ömer Özcan’ın Dergah yayınları arasında çıkan ‘Türkçüler: Cumhuriyet Devrinde Bir İdealin Takipçileri’ Türk milliyetçiliğinin yakın tarihi hâlâ araştırılmayı gerektiren pek çok kişi ve konuyu barındırmaktadır. Ömer Özcan, yazı hayatının başından itibaren izini sürdüğü bu fikir hareketinin önde gelen kişilerinin hayat hikâyelerine dair pek çok bilgi ve belgeyi bu eserde bir araya getiriyor. Yazar yayınevinden Bir Vatandan Bir Vatana ismiyle çıkan eserinde Sovyet sisteminin Rusya’da egemen olmasından sonra çoğunluğu siyasi muhacir olarak Türkiye’ye gelen Türk dünyasının siyasi önderleri, kültür adamları ile Osmanlı döneminde başlayan Türkçülük fikrinin temsilcilerinin, liderlerinin biyografilerini bir araya getirmişti. Bu eserde ise Türkiye’de Cumhuriyet’in kuruluşu ile çok partili siyasi hayatın başladığı zaman dilimi içinde yazıları, faaliyetleri ve neşrettikleri dergileri ile tebarüz eden Türkçü fikir ve siyaset adamlarının hem hayat hikâyeleri hem de şahsi çevreleri gözler önüne seriliyor. Tercüme-i hâlleri bu kitaba dâhil edilen isimlerin ekseriyeti siyaset literatürümüze “Irkçılık-Turancılık Davası” olarak giren 3 Mayıs 1944 Milliyetçilik Olayı ile doğrudan ilişkili, belli ölçüde bu hadiseden eziyet çeken, hayatlarının akışı değişen kişiler. Bu açıdan da eserin yakın dönem siyasi tarih çalışan araştırmacılar için bir başvuru kaynağı olacağını düşünüyoruz.
ZAMAN YOLCULARI/ÖTÜKEN
Günümüzde yaşayan, her biri farklı aile öykülerine ve kişilik özelliklerine sahip yedi çocuk bir gün uykuya daldılar. Uykularında hepsi aynı rüyayı gördü ve kendilerini Mucizeler Ormanı’nda buldular. Bildikleri hiçbir ormana benzemeyen bu masal diyarında onları bekleyen en büyük sürpriz Dede Korkut’tu.
Mucizeler Ormanı’nı avucunun içi gibi bilen Dede Korkut, çocuklara çok önemli bir görev verecekti: Asırlar önce kaybolmuş olan Yağmur Taşı’nı bulmak. Çocuklar artık bu görevi yerine getirebilmek için her gece uykuya dalmayı ve Rüya Ülkesi’ne gitmeyi dört gözle bekleyeceklerdi. Çocuklar zamanda geriye doğru gittikçe, kendilerini çok ünlü destanların içinde ve çok uzak ülkelerin topraklarında türlü maceraların içinde buldukça birbirlerini daha yakından tanıyacak, dostluğun, güvenin ve cesaretin önemini öğreneceklerdi. Acaba rüyalarında böylesine büyümeleri ve değişmeleri, gerçek dünyadaki sorunlarını çözmeye de yardımcı olacak mıydı?
Uzun yıllar çocuk psikoloğu olarak görev yapan Misli Baydoğan, Zaman Yolcuları’nı sahip olduğumuz kültüre ve tarihe, tıpkı kendisi gibi çocukların da sevgiyle bakabilmelerine yardımcı olmak için kurguladı. Çocukların okurken macera duygusuyla hem öğreneceklerini hem de eğleneceklerini düşündü. Elbette anne ve babaları da unutmadı.
Dünya Çocuk Edebiyatı’ndaki benzerleri gibi erişkinlerin de zevkle okuyacaklarını düşündüğümüz Zaman Yolcuları, çocuklarla daha etkili iletişim kurmak ve günümüzde sık karşılaşılan aile içi bazı iletişim sorunlarına farklı gözlerle bakabilmek için erişkinlere de ışık tutacak özellikte.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.