Akşehir Peynir Baklavası nasıl yapılır?
Baklavalık yufkanın arasına tuzsuz taze peynir konularak pişirilip ılık olarak tüketilen tatlı olan Akşehir Peynir Baklavasının geçmişi, Osmanlı devleti dönemine dayanır.
Coğrafi işaret tescilli bir lezzet olan Akşehir Peynir Baklavası; söz merasimi, düğün, bayram gibi özel günlerde yapılması nedeniyle Akşehir mutfağı içindeki önemli bir yere sahiptir.
İşte tescilli tarifiyle Akşehir Peynir Baklavasının yapılışı:
MALZEMELER
Hamuru için:
- 2 adet yumurta
- 700 gr un
- 200 ml süt
- Yarım limonun suyu
- 70 ml sıvı yağ
- 6 gr tuz
- 400 gr buğday nişastası
İç Harcı:
- 800 gr Akşehir tuzsuz beyaz peynir ya da lor peyniri
Üzeri için:
- 500 gr Akşehir yayık tuzsuz tereyağı
Şerbet için:
- 1,5 kg beyaz şeker
- 1 lt su
- 5 ml limon suyu
YAPILIŞI
Hamur bileşenleri karıştırılarak yumuşak kıvamlı hamur elde edinceye kadar yoğurulur. Hamur 14 bezeye ayrılır. Her beze nişasta ile açılır ve açılan yufkalar, tepsiye yerleştirilmeye başlanır ve 7. yufkadan sonra peynir konur. Üzerine diğer 7 yufka konduktan sonra kare şeklinde kesilir.
Kızgın yağla yağlanıp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir.
Fırından çıkarılır ve soğuduktan sonra üzerine, şeker, su ve limon suyuyla hazırlanan şerbet, sıcak olarak dökülür. Şerbetini çekmesi için kısa bir süre bekledikten sonra ılık olarak servis yapılır.
Akşehir Peynir Baklavası, soğuduğunda ısıtılarak da tüketilir.
Afiyet olsun..
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.