Bakan açıkladı: Sosyal risk haritası çıkarılacak

Bakan açıkladı: Sosyal risk haritası çıkarılacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş bakanlık olarak, sosyal risk haritası çalışmasını başlattıklarını açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, sosyal risk haritası çalışmasını başlattıklarını duyurdu.

AA'dan alınan habere göre: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal risk haritası çalışmalarını başlattıklarını duyurdu ve "Sosyal risk haritası ile mahalle mahalle, ilçe ilçe, ev ev kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça karışmış çocuk, kaç şiddet mağduru ya da şiddet riski altında bulunan kadın var, bunların hepsi haritalanacak." şeklinde açıklamada bulundu.

Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ailelerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarına ilişkin sorusuna yanıt veren Göktaş, ailelerin maruz kaldığı risk ve tehditlere karşı korunmasına yönelik faaliyetlerin yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtti.

VAKALARA GERÇEKLEŞMEDEN MÜDAHALE EDİLEBİLECEK

Göktaş, bu alandaki en önemli çalışmalardan birinin "sosyal risk haritası" olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak, sosyal risk haritası çalışmamızı başlattık. Sosyal risk haritaları kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal olguların bütüncül olarak görülmesine imkan sağlayacak. Sosyal risk haritası ile mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane, kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var, bunların hepsi haritalanabilecek. Elde edilen bulgularla her bir şehre, ilçeye, mahalleye hatta aileye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler belirlemek mümkün olacak."

Göktaş, bu konuda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor Bakanlıklarının yanı sıra ilgili kurumlarla yakın iş birliği içinde olduklarını belirtti ve "Koordinasyon halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmamız tamamlandığında, henüz gerçekleşmeden vakalara müdahale edebilme kapasitemiz gelişecek." şeklinde konuştu.

Bakan Göktaş, pilot bir çalışma başlattıklarını belirterek, "Sosyal risk haritalarını 81 il ve 922 ilçe için oluşturduktan sonra, tek bir ekranda bu konudaki tüm bilgilere ulaşacağız." dedi.

"AİLE REHBERİ SİSTEMİ"

Bir gazetecinin ailelere yönelik danışmanlık hizmetine ilişkin sorusunu yanıtlayan Göktaş, sosyal risk haritalarından elde edecekleri bulguların ardından yenilikçi bir modeli hayata geçireceklerini ifade etti.

Yurt genelinde uygulamayı planladıkları modele "Aile Rehberi Sistemi" adını verdiklerini açıklayan Göktaş, "Nasıl Sağlık Bakanlığımızın her bir aileye hizmet sunan aile hekimi mevcutsa bu modelin bir benzerini sosyal hizmetler alanında devreye almak istiyoruz. Her ailenin bir 'aile rehberi'nin olacağı bu modelde, vatandaşlara sosyal hizmet ihtiyaçlarını gidermek için daha net ve ulaşılabilir bir adres sunulmuş olacak. Bu dönüşümle hedefimiz, sosyal bozulmanın vatandaşlarımızın hayatındaki olası olumsuz etkilerini, daha vakaya dönüşmeden engellemek. Bu sistemle aile içi ihmal, istismar ve aile içi çatışmaları gerçekleşmeden engellemeyi amaçlıyoruz. İlk aşamada talep odaklı olarak kurgulanacak sistemde, her bireyin özel ihtiyaçları belirlenecek. Belirlenen özel ihtiyaçlar ile ilgili olarak bakanlıklarımızla koordinasyon ve işbirliği artırılacak. Böylelikle bir ailenin yaşam döngüsünde karşılaştığı ihtiyaçlar, belirlediğimiz aile rehberi tarafından takip edilecek. Bu sistematik yaklaşım, sunduğumuz hizmetlerin kalitesinin artırılmasına önemli ölçüde katkı sunacak. İnşallah bu sistem, sosyal hizmet uygulamalarımızda önemli bir ihtiyacı karşılayacak ve 'güçlü aile, güçlü toplum' hedefimize ciddi katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.