Kamerun'da sadece krallar ve sultanlar için çalınan geleneksel enstrüman: "Kakaki"

Kamerun'da sadece krallar ve sultanlar için çalınan geleneksel enstrüman: "Kakaki"
Ngaoundare Sultanlığı müzik ekibinden Bawoulo Boussa Abbaye:- "Kakaki sadece bir enstrüman değil aynı zamanda bir dildir"- Kakaki sanatçısı Sallaou Kadiri:- "Sadece Devlet Başkanı (Sultan) için çalıyorum"

YAOUNDE (AA) - AHMET EMİN DÖNMEZ - Geleneksel Afrika üflemeli müzik aletlerinden "kakaki", günümüzde Kamerun'da sultanların ve kralların resmi kabullerinde, saray organizasyonlarında çalınıyor.

Kakaki, ilk olarak Kamerun, Çad, Burkina Faso'da bugün ise orta Afrika ülkelerinin neredeyse tamamında kullanılıyor.

Sadece erkekler tarafından çalınan Kakaki, resmi karşılama törenlerinde, cuma selamlıklarında, sarayda düzenlenen törenlerde ve bayramlarda sultanlar için çalınıyor. Boyutları farklılık gösterebilen geleneksel enstrümanın uzunluğu, bazı bölgelerde 2 metre iken bazı bölgelerde 4 metreyi bulabiliyor.

Törenlerde kakakiye, djembes ve kalimba gibi diğer geleneksel üflemeli ve vurmalı enstrümanlar da eşlik ediyor.

Güney Afrika'ya ait geleneksel enstrüman "vuvuzela" gibi, kakaki de uzak mesafeden duyulabilen yüksek ses çıkararak, "gücü" ve "otoriteyi" ifade ediyor.

Afrika kıtasının çoğu bölgesinde olduğu gibi Kamerun'da da "kakaki" geleneği nesilden nesile sözlü veya işitsel olarak aktarılıyor.

-"Kakaki sadece bir enstrüman değil aynı zamanda bir dil"

Ngaoundare Sultanı Mohamadou Hayatou Issa'nın müzik ekibinden Bawoulo Boussa Abbaye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kakaki sadece bir enstrüman değil aynı zamanda bir dil." dedi.

Kakakinin, sultanla melodiyle konuşma metodu olduğunu belirten Abbaye, "Kakaki ile sultanı selamlarız, merhaba deriz, nasılsınız efendim deriz, geceleyin iyi uyuyabildiniz mi, çocuklarınız nasıl, aileniz nasıl deriz." ifadelerini kullandı.

Ngaoundere Sultanı Issa için Kakaki çalan Sallaou Kadiri de "27 yıldır Kakaki üflüyorum. Daha önce Belçika, Hollanda, Almanya ve İstanbul'da düzenlenen etkinliklerde sultan için çaldım." şeklinde konuştu.

Ailesinin üç kuşaktır Kakaki çaldığını belirten Sallaou, kakaki çalmayı yine sultan için kakaki çalan dedesi ve babasından öğrendiğini sözlerine ekledi.

Kakakinin, sultana özel bir enstrüman olduğunu dile getiren Sallaou "Sadece Devlet Başkanı (Sultan) için çalıyorum." dedi.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.