Coğrafi İşaret tescilli, "Konya Badem Helvası" tarifi
Konya'nın kadim mutfak kültürünün önemli geleneksel lezzetleri arasında yer alan Konya Badem Helvası; buğday unu, beyaz toz şeker, badem içi, su, tereyağı, gül suyu ile hazırlanan şehre özgü "Coğrafi İşaret Tescilli" bir helvadır. Konya mutfak kültürünün önemli tatlılarından birisidir ve çok beğenilir.
Peki Konya Badem Helvası nasıl yapılır? İşte tarifi:
MALZEMELER
- 250 gr tereyağı
- 40 gr kabukları alınmış badem içi
- 200 gr buğday unu
- 350 gr beyaz şeker
- 250 ml su
- 15 ml gül suyu
HAZIRLANIŞI
Bademlerin suda bekletilerek kabuk kısımlarından ayrılması kolaylaştırılır ve özenle kabuk kısımları ayıklanır. Yeterli büyüklükte bir tencerenin içerisinde tereyağı eritilir. Eriyen tereyağına; badem içi ve buğday unu ilave edilir. Kısık ateşte badem-un karışımının pembeleşinceye kadar tahta kaşıkla karıştırılarak kavurulması sağlanır.
Başka bir tencerede şeker ve su erinceye kadar karıştırılır. Kaynatılması sağlanır. Kaynadıktan ortalama dakika sonra ocaktan alınır. Hazırlanan kaynar vaziyetteki şekerli su; kavrulan badem ve unun üzerine karıştırılarak ilave edilir. Karıştırmaya; helvanın istenilen kıvama yani tencereye yapışmayacak hale gelinceye kadar devam edilir.
İstenilen kıvama gelen helvanın dinlendirilmesi amacıyla 15 dakika kadar bulunduğu tencerenin kapağı kapatılır. Dinlendirilen helva istenilen miktarlarda tabaklara alınır ve üzerine gül suyu serpilir. Konya Badem Helvası'nın; sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.
Afiyet olsun...
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.