Coğrafi İşaret tescilli "Konya Cimcik" yemeği tarifi
Konya'nın kadim mutfak kültürü arasında yer alan Konya Cimcik; buğday unu, yumurta, su ve tuz ile hazırlanan cimcik hamurunun şekil verilerek haşlandıktan sonra kıymalı ve yoğurtlu sos ile servis edilmesi ile hazırlanan bir yemektir.
Konya yemek kültürü içinde önemli bir yere sahip 'Konya Cimcik' yemeğini geçmişi eskiye dayanır.
"Konya Cimcik" yemeği nasıl yapılır? İşte tarifi:
MALZEMELER (4 KİŞİLİK)
Hamur için:
- 1 kg buğday unu
- 400 ml su
- 6 gr tuz
- 2 adet yumurta
Kıymalı sosu için:
- 100 gr dana kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 40 gr tereyağı
- 6 gr tuz
- 6 gr kırmızı pul biber
- 6 gr karabiber
Yoğurtlu sosu için:
- 200 gr yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 200-400 ml su
YAPILIŞI
Un, yumurta, tuz ve su ile hamur yoğurulur, bezelere ayrılır.
Tereyağı ile ince kıyılmış soğan pembeleşinceye kadar pişirilir, kıyma eklenerek kavrulur. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilave edilir, soğumaya bırakılır.
Hamur oklava ile açılır, küçük kareler şeklinde kesilir. Kare hamurların iki ucu birleştirilir.
Tencerede su ve tuz kaynatılır, hamurlar ilave edilerek pişirilir.
Sarımsaklar tuzla dövülür, yoğurt ve su eklenerek karıştırılarak yoğurtlu sosu hazırlanır.
Pişen cimcik hamurlarının üzerine, yoğurtlu sosu ve kıymalı sosu eklenen Konya Cimcik, sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun...
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.