Konya’da kitabın kalbi burada atıyor

Konya’da kitabın kalbi burada atıyor
 Editör
Konya'da kitap denince akla gelen ilk adres olan Rampalı Çarşı, üniversitelerde eğitimin başlaması ile birlikte en yoğun günlerini yaşamaya başladı. Bulunmaz denilen kitapların bulunduğu çarşıda özellikle hafta sonları ciddi yoğunluk yaşanıyor

Konya'da kitap denince akla gelen ilk adres olan Rampalı Çarşı, üniversitelerde eğitim öğretimin başladığı bugünlerde büyük yoğun zamanlarını yaşıyor.

Kitaba ilgi duyanların bir şekilde yolunun düştüğü ve Alaeddin Tepesi'ne yakın bir konumda bulunan Rampalı Çarşı, Konya'da 'bulunmaz' denilen neredeyse bütün kitapların bulunduğu adres olarak tanımlanıyor.

Adını içindeki rampalardan alan Rampalı Çarşı, uzun yıllardır Konya'daki en işlek iş merkezlerinden biri olduğu için hemen herkes tarafından biliniyor. Öyle ki bir yer tarif edileceği zaman bile Rampalı Çarşı mihenk noktası oluyor.

RAMPALI ÇARŞI ESNAFININ HARMAN ZAMANI

Hikaye kitaplarından romanlara, ders kitaplarından üniversite hazırlık kitaplarına kadar pekçok yayın evinden çıkan kitabın bulunduğu adres olan Rampalı Çarşı, üniversitelerde eğitim ve öğretimin başlaması ile birlikte en yoğun günlerini yaşıyor. Rampalı Çarşı esnafı Ekim ayının başında başlayıp Nisan ayının sonuna kadar devam eden bu dönemi Rampalı Çarşı'nın harman dönemi olarak yorumluyor. Çarşı içinde bulunan esnaf, kitapları olabilecek en makul seviyelerdeki fiyatlarla öğrencilerle buluştururken, en zor bulunan kitaplar bile burada temin edilebiliyor. Esnafın rafında mevcut olmayan kitaplar ise çok kısa bir süre içerisinde temin edilebiliyor.

Konya'nın meşhur Rampalı Çarşısı, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte kitapseverlerin ve öğrencilerin uğrak noktası haline geldi.

dsc-0236.jpg

Özellikle Eylül ayının başından itibaren yoğunluk artarak devam ettiği çarşıda, öğrenciler ve veliler aradıkları her türlü kitabı bulabiliyor.

dsc-0208.jpg

“YOĞUNLUK HAFTA SONLARI ZİRVE YAPIYOR”

1 Eylül itibariyle başlayan yoğunluk, Rampalı Çarşısı'nı kasıp kavuruyor. Ekonomik olarak satışlardan dolayı esnafın yüzünün güldüğünü ifade eden çarşı esnaflarından Abdül Celil Demirci, "Ülke genelinde açılan okullar nedeniyle 1 Eylül'den itibaren kitabın kalbi Rampalı Çarşısı'nda atıyor ve esnafların yüzü gülüyor. Satışlarımız oldukça arttı, bu artışı genelde sezon başında yakalıyoruz. Sezonun diğer dönemlerinde bu kadar yoğunluk yaşanmıyor. Özellikle hafta sonları, cumartesi ve pazar günleri dükkânlarımız hınca hınç doluyor. Kırtasiye malzemelerinden test kitaplarına, okuma kitaplarına kadar aranan her şey bu çarşıda mevcut. Zaten bunu bilen Konyalı öğrenci kardeşlerimiz soluğu burada alıyor. İnternetten aradığı kitabı bulamayan ya da pahalı görenler de buraya gelip istedikleri ürünü veya kitabı bizden temin ediyor. Kırtasiye ürünlerine oldukça fazla talep yok ama gözlemlerime göre test kitaplarına öğrenciler çok ağırlık veriyor. Bu da diğer esnaf arkadaşlarımızı mutlu ediyor" dedi.

dsc-0217.jpg

“KONYA’DA BULUNAMAYAN KİTAPLARIN ADRESİ RAMPALI ÇARŞI ”

Çarşı esnafı Sedat Öztürk, "Eylül ayına girdiğimizden itibaren yoğunluk oldukça fazla. İlgi her geçen gün artıyor. Fiyatlardaki değişkenliklerden ötürü işlerimiz geçen yıla oranla yüzde 30 zamlarla birlikte düşüş gösterse de yoğunluk Rampalı Çarşısı'nda hafta sonlarında daha çok hissediliyor. Genel olarak test kitabı ve okuma kitaplarına ağırlık verdiğimiz için öğrenciler daha çok test kitaplarına yöneliyor ve bu da daha fazla yoğunluk oluşturuyor. Üstüne bir de aradığını bulamayanlar gelince, bulamadıkları kitaplarını Rampalı Çarşısı'na geldiklerinden ötürü hayli bir yoğunluk oluşturuyor nu yoğunluktan bizler şunu diyoruz aranıp da bulunmayan kitapların adresi rampalı çarşısı. Biz de elimizden gelen özveriyi gösterip hem fiyatlar hem de kitaplar konusunda müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Elhamdülillah bu yoğunluk ve ilgi bizleri çok mutlu ediyor, umarım bir dönemi bu bereketle kapatırız " diye konuştu.

dsc-0230.jpg

ESNAFTAN ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ TAVSİYE

Rampalı Çarşısı'ndan öğrencilerin çıkmadığını belirten çarşı esnafı Hasan Yıldırım, "Meslek hayatımın en yoğun dönemlerinden birini yaşıyorum. Çarşı, okulların başlamasıyla beraber yoğunluk dönemine girdi. Öğrenci kardeşlerime ve ailelere sesleniyorum: Hafta içlerinde gelip alışverişlerinizi daha sakin ortamlarda yapabilirsiniz. Hafta sonlarına bıraktığınızda ise yaşanan ilgi ve kalabalıktan dolayı müşterilerimiz bir kitabı alırken diğer kitabını unutabiliyor. Ya da biz istedikleri ürün veya kitapları bulmakta zorluk çekiyoruz, bu da mağduriyetlere yol açıyor" ifadelerini kullandı.

Muhammet Yavaş

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.