DERBENT 2. ULUDAĞ OLUYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Hollanda’daki Utrecht Fuarı dönüşünde Posta Yazarı Hakan Çelik’e Konya ile ilgili önümüzdeki günlerde detayları ortaya çıkacak çok önemli bilgiler vermiş.
Çelik ‘in Türkiye’de öne çıkacak yeni turizm destinasyonları var mı? Sorusuna Bakan Bey’in verdiği yanıt Konya için müjdelerle dolu:
“Ülkemiz kültür mirasının en önemli şehirlerinden Konya’yı hem Mevlânâ hem de doğal varlıklarıyla daha fazla öne çıkarmak istiyoruz. Mevlânâ Amerika’da kısaca “Rumi” olarak biliniyor ve büyük ilgi görüyor. Burayı önemli bir turizm destinasyonu yapacağız. Diğer taraftan Konya Derbent’i kış turizmi açısından Türkiye’nin ikinci Uludağ’ı yapmak istiyoruz. Konya’ya hızlı trenle ulaşılabiliyor olması ciddi avantaj.”
Türkiye’de kış turizmine yönelik merkezler var. Ancak hızlı tren ile ulaşabilecek tek merkez Konya. Eğer Derbent bağlantısı karayolu ulaşımı verimli hale getirilirse Konya Uludağ’dan sonra Türkiye’de kış turizminden pay alacak en önemli merkezlerden biri halini alacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu işe el atması belediye bütçesine herhangi bir ek maliyet getirmeden yeni bir ULUDAĞ oluşturulacak anlamı taşıyor. Bursa, Erzurum, Kayseri, Isparta… Ve artık Konya’mız da bu ligde kendisine yer bulacak.
SADECE ŞEB-İ ARUS’LA KALINMAYACAK
Geçtiğimiz günlerde şehirde yıllardır konuşulan ama bir mesafe alınamayan Şeb-i Arus programlarının sığlığını biz de eleştirmiştik. Buradaki durumda bir değişiklik olmayacak. Program ve ritüeller kalıplaştığı için herhangi bir oynama söz konusu değil. Ancak yeni bir bakış açısı geliştirildiğini hem bakanın yukarıdaki sözlerinden hem de Uğur Başkan’ın bize özel söylediği şu cümlelerden anlıyoruz:
“Şeb-i Arus bir klasik haline dönüştü. Ben müdahale etmenin uygun olmadığını düşünenlerdenim. Bir yere 40 yıldır birisi geliyorsa burada artık bir gelenek oluşmuştur. Onu değiştirmeye çabalamak bence kesinlikle yanlış. Benim kanaatim, Mayıs ayında Hz. Pirin Konya’ya gelişini ve Eylül ayında doğum günü ile ilgili yapmak istediklerimizi orada yapıp biraz turizm çeşitliliğini artırmamız gerekiyor. Şeb-i Arus’un bir kitlesi var ve ona geliyorlar. 10 gün boyunca Konya’nın zaten yeni atraksiyona ihtiyacı yok, bir de kadim kültür böyle oluşuyor. Her gelenin yeni bir tartışma konusu açması doğru değil. 3 Mayıs’la ilgili bir çalışma yapıyoruz, 3-10 Mayıs diye kutlamak istiyoruz. Fakat iki yıl ramazana geliyor, Ramazan’da Sema gösterisi yapılmaz diyor Tuğrul Hoca. Bununla ilgili de ritüel sorunlarımız var ama 2 Ramazan’dan sonra rahatlayacağız. Eylül ayı için de ayrı bir şey çalışıyoruz. Bazı bürokratlarla anlaşamadığımız konular var ama onlar da çözülür umarım. İçerik değiştirmeyi uygun bulmuyorum, Mayıs’ta yeni bir içerik hazırlanabilir.”
Yeni planlamada bu yıl Mevlana’nın şehre teşrifi üzerinde durulacak. Yine Mayıs ayında yaklaşık 7 gün sürecek programlar organize edilecek. Cumhurbaşkanı’nın buraya getirilmesi sağlanacak.
Yani Şeb-i Arus’un artık kemikleşmiş kitlesine dokunulmadan dedikodular bitirilecek. Tanıtımla ilgili bakanlık destekli yıl boyunca dünya çapında yeni programlar bizleri bekliyor.
KILIÇDAROĞLU KONYA’DAN HABERSİZ Mİ?
CHP Lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu CHP’li Belediyeler ’de asgari ücretin 2,500 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Evet, buna ancak mutlu olunur ve tebrik edilir. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu’na bu açıklama yaptırılırken muhtemelen Konya örneğinden bahsedilmiyor. Zira Konya Belediyeleri yıllardır hep asgari ücretin üzerinde maaş ödüyor. Şuanda da çoğu personel sözleşme ek ödemeleri dâhil maaşlar 2,500’ün üzerinde.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.