Su birikintisine düşen 5 yaşındaki Eda Nur'un ölümüne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı

Su birikintisine düşen 5 yaşındaki Eda Nur'un ölümüne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı
Yapılan kazı çalışması sonrasında oluşan su birikintisine düşen 5 yaşındaki Eda Nur Gezer'in ölümüne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı.

Küçükçekmece'deki sahil parkında yapılan kazı çalışması sonrasında oluşan su birikintisine düşen 5 yaşındaki Eda Nur Gezer'in ölümüne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı.

AA'dan alınan habere göre: Fatih Mahallesi'ndeki Menekşe Sahil Parkı'nda 5 yaşındaki Eda Nur Gezer'in hayatını kaybetmesi üzerine başlatılan soruşturma devam ediyor. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep edilen bilirkişi raporu tamamlandı ve 22 sayfalık rapor dosyaya sunuldu.

Raporda, Eda Nur Gezer'in annesi Nurcan Gezer'in ifadesine yer verildi. Nurcan Gezer, İstanbul'da doğmasına rağmen resmi kayıtlarda "vatansız" olarak göründüğünü, Edirne Göç İdaresi'ne gönderildiği için kızına kız kardeşi Sinem Yaşar'ın baktığını belirtti. Ayrıca kızının babası Emrah Boduk'un cezaevinde olduğunu ifade etti.

Sinem Yaşar ise olay günü ablası ve çocuklarıyla piknik yapmaya gittiklerini, yemek hazırlıkları sırasında çocukların oynadığını, mangal yaktıkları için güvenlik görevlisinin kendilerini uyardığını ve daha sonra yemek yerken Eda Nur Gezer'in kaybolduğunu fark ettiklerini söyledi. Yaklaşık 15-20 dakika sonra güvenlik görevlisi, piknik yaptıkları yerin yakınında su birikintisi bulunan bir çukura bir çocuğun düştüğünü haber vermiş. Yaşar, olay yerinde herhangi bir uyarı levhası ya da güvenlik şeridinin olmadığını da ifade etti.

GENEL MÜDÜRÜN İFADESİ

Şüpheli İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, raporda 2019'dan bu yana genel müdürlük görevini yürüttüğünü belirtti. Müdürlük altında 3 genel müdür yardımcısı, 11 birim müdürü ve 35 şef düzeyinde yönetici olduğunu ifade etti. Kazı ve peyzaj ile ilgili tamir ve bakım işleri hakkında bilgi sahibi olmadığını ve bizzat emir ya da talimat veremeyeceğini, sadece koordinasyon sağlama, şirketi temsil etme, bütçeyi yönetme ve stratejik planlama yapma görevine sahip olduğunu vurguladı. Olayla ilgili işlem öncesinde herhangi bir bilgisi olmadığını da ekledi.

Raporda yer alan başka bir ifade, iş makinesi operatörü Sezai Ayhan'a ait. Ayhan, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. bünyesinde çalıştığını ve olay günü Bakırköy'de görevdeyken mühendis Furkan Keleş'in kendisini arayıp Menekşe Parkı'nda su borusunun patladığını ve tamir için toprağın alınmasını istediğini aktardı. Tesisat ustası ve güvenlik görevlilerinin de çalışmalara katıldığını belirtti. Ayhan, kazıyı yaptığını ancak bölgenin İSKİ'nin sorumluluğunda olduğunu ifade ederek, durumu 185'i arayarak bildirdiğini, telefonda görüştüğü kişinin personelin 10 dakika içinde parka geleceğini söylediğini belirtti.

Sezai Ayhan, kazı alanından ayrılırken güvenlik görevlilerine "İSKİ personeli olay yerine gelmezse bana bilgi verin, tekrar buraya gelir, çukuru kapatırım" dediğini, telefon numarasını güvenlik görevlilerine verdiğini ve iş makinesiyle açtığı çukurun güvenliğini sağlamanın kendi görevi olmadığını, bu yüzden olay yerinden ayrıldığını ifade etti.

"NASIL YAPARSAN YAP"

Şüpheli tekniker Furkan Keleş, raporda İSKİ park alanında yapılan çalışmanın talimatını kendisinin verdiğini belirtmesine rağmen olay günü başka bir yerde olduğunu ifade etti. 24 Nisan'da, kendisiyle birlikte denetim yapan İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürü Ziya Duman ile yardımcılarının alanda su sızıntısını tespit ettiğini ve Duman'ın "Burayı yap, nasıl yaparsan yap" şeklinde sözlü talimat verdiğini aktardı. Keleş, yalnızca gerekli koordinasyonu sağladığını vurguladı.

Şüpheli tesisat ustası Fayık Cansu, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.'de sözleşmeli personel olarak çalıştığını, olay günü Menekşe Parkı'na su sızıntısı tamiratı için gittiğini belirtti. Cansu, iş makinesi operatörü Sezai Ayhan'ın kazı yaptıktan sonra açılan çukurun suyla dolduğunu ve bunun bir gider borusu olduğunu anladığını, durumu Sezai Ayhan'a bildirdiğini ve Ayhan'ın İSKİ'yi aradığını, mesai bitene kadar olay yerinde beklediklerini ifade etti.

Bilirkişi raporunda yer alan olay yeri inceleme raporunda, kazılan alanda bir çukur oluşturulduğu, içerisinde su birikintisi bulunduğu ve çevresinde uyarı levhası, işaret veya şerit gibi güvenlik önlemlerinin olmadığı belirtildi. Su dolu çukurun ölçümleri ise uzunluğunun 428 santimetre, genişliğinin 205 santimetre ve derinliğinin 135 santimetre olduğu şeklinde kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği ön inceleme raporuna göre, su kaçağının yeni bir durum olmadığı, ilk tespit sonrası müdahale yapıldığı fakat sorunun giderilmediği ve takip edilmediği vurgulandı. Yaklaşık 25 gün sonra kaymakamlıktan gelen telefon üzerine konunun tekrar gündeme geldiği ve saha gezisi sırasında tespit yapılıp talimat verildiği kaydedildi.

Ön inceleme raporunda, iş takibi ve risk değerlendirmesi açısından yeterli hassasiyetin gösterilmediği, arızaya müdahale sırasında yetkili ve sorumlu personelin işin başında olmadığı, iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı, talimatın verildiği esnada olay yerinde talimattan haberdar olan sorumlu teknik müdür yardımcısı ve şef tarafından herhangi bir aksiyon alınmadığı belirtildi.

Sonuç olarak, bilirkişi raporunda İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürü Ziya Duman, Cabir Şaban, Barış Şişman, Erman Uzun ve Turan Yaman'ın asli kusurlu bulunduğu; 5 kişinin ise tali kusurlu olduğu ifade edildi. Bir kişinin ise kusurunun bulunmadığı belirtildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.