Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmesinin ardından konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmesinin ardından konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmesinin ardından ortak düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmesinin ardından ortak düzenlenen basın toplantısında konuştu.

"ALMANYA İLE İKİ BÜYÜK DEVLET ARASINDA OLABİLECEK HER ALANDA YOĞUN İLİŞKİLERE SAHİBİZ"

AA'dan alınan habere göre: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "NATO müttefikimiz Almanya ile iki büyük devlet arasında her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Son dönemde ülkelerimiz arasında gerçekleşen üst düzey ziyaretler bu durumu açıkça göstermektedir. Bu ilişkilerin temel dinamiği, beşeri bağlarımız ve ortak menfaatlerimizdir." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ülkeler arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümünü kutladıklarını belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in nisan ayında Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Bugün de Sayın Şansölye'yi ve değerli heyetini ülkemizde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. NATO müttefikimiz Almanya ile iki büyük devlet arasında her alanda yoğun ilişkilerimiz bulunuyor. Son dönemdeki üst düzey ziyaretler, bu durumu açıkça kanıtlamaktadır. Bu ilişkilerin lokomotifi, insan bağlantılarımız ve ortak menfaatlerimizdir." diye konuştu.

Erdoğan, Almanya'da 3,5 milyonu aşan Türk nüfusunun yaşadığını ve her yıl Türkiye'yi 6 milyondan fazla Alman turistin ziyaret ettiğini ifade etti.

Bu sayıların artmasını dilediğini belirten Erdoğan, "Bugünkü görüşmelerimizi bu zengin gündem üzerine inşa ettik. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri tüm boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. İkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz ise bu rakamı 60 milyar dolara çıkarmak. Bu hedefe ulaşmak için çabalarımızı artırmış durumdayız." şeklinde konuştu.

"ALMAN HÜKÜMETİNİN İZLEDİĞİ BİRLEŞTİRİCİ TUTUM ÜZERİNDE ÖZELLİKLE DURDUK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şansölye Scholz ile üzerinde durdukları önemli konulardan birinin savunma sanayi alanındaki işbirliği olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Savunma sanayi ürünlerinin tedariki açısından geçmişte yaşanan bazı sorunları geride bırakarak işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Bu noktada değerli dostum Scholz'un çabalarını takdirle karşıladığımı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Görüşmelerimizin gündeminde Almanya'daki Türk toplumu da elbette yer aldı. Avrupa'da İslam düşmanı ve yabancı karşıtı aşırı sağcı akımların yükselişi gözlemleniyor. Bu akımlar, birçok ülkede iktidar ortağı olma gücüne ulaşarak yurtdışında yaşayan kardeşlerimizi tedirgin ediyor. Alman hükümetinin izlediği birleştirici tutum üzerinde özellikle durduk. Almanya'nın kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturan PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadelenin önemini vurguladık ve terörle mücadeledeki kararlılığımızı dile getirdik."

Bu alanda somut adımlar atılmasına dair beklentilerini Şansölye Scholz ile paylaştığını belirten Erdoğan, bölgesel ve küresel meselelerde de fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) içindeki anahtar rolü üzerinden ikili ilişkilere dair görüş ve beklentilerini Scholz'a aktardığını söyledi.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi diyaloğu başta olmak üzere AB'nin atacağı adımların herkesin menfaatine olacağını görüşmede vurguladığını aktaran Erdoğan, "İsrail'in, Gazze ile işgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan'daki saldırılar ele aldığımız bir diğer önemli başlıktı. Bölgedeki insanlık dramı maalesef devam ediyor. Daha önce de birçok kez belirttiğim gibi, acilen kalıcı ateşkes sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden geleni yapmamız şart." dedi.

"İSRAİL'İN SALDIRGAN POLİTİKALARINA 'DUR' DEMESİNİ BEKLİYORUZ"

Erdoğan, Filistin ve Lübnan'daki katliamlar sürdükçe bölgenin ve çevresinin huzur bulmasının imkânsız olduğunu vurguladı.

Bölgede 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Erdoğan, "Vicdan ve sağduyu sahibi tüm siyasi aktörlerin artık inisiyatif almasını, İsrail'in saldırgan politikalarına 'dur' demesini bekliyoruz. Türkiye olarak ilk günden beri sergilediğimiz vicdanlı duruşu bundan sonra da sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı Scholz ve heyetine teşekkür eden Erdoğan, toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.