Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Berat Kandili

Berat Kandili

Adalet Bakanlığı adına Kars ve Ağrı Kapalı Cezaevlerinde haftada bir mahkumlara vaaz ederdim. Yazın mahkumları sevindirmek için, cezaevi müdürüne mahkumlara bahçede vaaz edeceğimi söylerdim. Başlarında gardiyanlar bulunanarak, mahkumlar düzenli bir şekilde yere otururlardı. Koğuşların kasvetli ortamından kurtulan mahkumların sevincini anlatamam. Hele bir de beraet edip, cezaevinden çıkarken yüzlerinde beliren sevinci asla unutamam. Dünya beraeti böyle olunca, âhiret beraeti sevinç ve seâdetlerin en yücesine sebep teşkîl eder.

Berat veya Beraet kelimesinin sözlük anlamı, temize çıkmak, kurtulmak demektir. Berat, kurtuluş vesikası anlamına da gelmektedir. Nitekim Peygamber Efendimiz,

“Ahirette pek çok kimse, hesaba çekilmeden Cennete girerler. Onlar için mizan, terazi kurulmaz. Onlara verilen sayfalar üzerine; "Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah. Bu filanın oğlu filanın Cennete girmesinin ve Cehennemden kurtulmasının beraetidir" yazılır.” buyurmuştur.

Berat Gecesi, 24 Şubat Cumartesi (Şaban ayının 15. ) gecesidir Tefsirlerde Kur’an-ı kerimin Levh-il-mahfuza bu gece indirildiği bildirilmektedir. Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor ki: “Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu (Kur’anı) mübarek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız.” (Duhan 2,3)

Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet ve çok dua ederdi. Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz şöyle buyurdu: “Şaban öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.” (Nesaî)

Berat kandilinde şunların yapılması tavsiye edilmektedir:

1- Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalı, 2- Mümkünse din büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip feyizlerine kavuşmalı. Büyüklerimiz için çok dua etmeli, 3- Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istigfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, “Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen” duasını çok okumalı, 4- Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı, 5- Kur’an-ı kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı, 6- En önemlisi de, ilim öğrenmeli, bunun için de, fıkıh bilgilerini okumalı, 7- Kazası olmasa da, çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istigfar etmeli, mümkünse toprağa secde etmeli, secdeyi çok yapmalı, 8- Güzel koku sürünmeli, 9- Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli, 10-Sadaka vermeli, 11- Ertesi gün de oruç tutmalı.

Allahü Teâlâ bu gece yapacağımız ibadetleri ve duâları nezdinde müstecâp buyursun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR