Eski Mahallemi Özlüyorum…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın marifetiyle bu sene ‘Şehircilik Şûrası’nın toplanılmasına karar verilmiş.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şûranın ana temasını “Şehircilikte Yeni Vizyon” olarak açıklıyor. Sn. Bakan ayrıca, “Hedefimiz; Türkiye’nin yeni şehircilik vizyonunu, gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde paydaşlarla birlikte belirlemektir” diyor.
AK Parti Hükümeti ve belediyeleri “yol haritası olarak 151 kurum kuruluştan 500 uzmanın katılımıyla hazırlanan ve 2010 yılında kabul edilen ve kısa adı “KENTGES” olan Kentsel Gelişme Stratejisi Belgesi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023 yılını hedef alan ülkemizin kentleşme ve imar vizyonu” olarak belirlemişti.
Bu belgeye göre hareket eden Konya’dan sadece Akşehir İlçe Kaymakamlığı ve Belediyesi’nin ortaklaşa bir hazırlık yaptığını ve buna göre bir rapor hazırladığını biliyoruz.
***
“Şehircilik Şûrası 2017”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle 27 Ocak 2017 – Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayacak.
Büyük bir ihtimalle Akşehir Belediyesi, bu şûrada, Kentsel Gelişme Stratejisi Belgesi’ni ortaya koyacak bir raporu katılımcılarla paylaşacaktır. Şehircilik Şûrası’nı, Kentsel Dönüşüm’le yok edilen ve ortadan kaldırılan o özlediğimiz eski mahallemizi geri alma açısından da önemli bir mihenk taşı olacağı, yanlıştan geç de olsa dönüleceği, dikey yapılaşmanın yerini yatay yapılaşmanın alacağını ümidiyle önemsediğimi belirtmeliyim.
***
“Şûranın Gerekçesi ve Amacı” hakkında Sn. Bakan, özetle şu bilgileri veriyor:
“2016 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Habitat III (Sürdürülebilir Kentsel Gelişme ve Konut) Konferansının sonuç belgesi olan “Yeni Kentsel Gündem” belgesi ve 2016 yılında Amsterdam Paktı kapsamında imzaladığımız Kent Gündemi belgesinin ülkemizde de stratejilere ve uygulamaya aktarılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Bakanlığımızca “Şehircilikte Yeni Vizyon” teması ile düzenlenecek olan Şehircilik Şûrasının temel amacı; Türkiye’nin yeni şehirleşme vizyonunu, gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde katılımcı bir şekilde belirlemektir. Tüm bu çalışmalar ışığında; sürdürülebilir, güvenli ve sağlıklı, yaşanabilir şehirlerin oluşturulması sağlanacaktır.”
***
Dört komisyon halinde toplanılacak şûrada; “Şehirlerimizde Kimlik, Planlama ve Tasarım”, “Kentsel Dönüşüm”, “Şehirleşme, Göç ve Uyum”, “Şehirleşmenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıklarıyla çözüm yolları aranarak yeni bir şehircilik vizyonu çizilmeye gayret edilecek. Şûraya çok sayıda kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri davet edildiğini biliniyor.
Şûradan çıkacak neticeye göre;
Şehircilik sahasında “Türkiye’nin ortak aklı”nın yeniden canlandırılacağı,
Son dönemde gelişen ve dönüşen şehirlerde ortaya çıkan öncelikli sorun alanları olarak belirlenen “kimlikli şehirler”,
“Türkiye’nin yeni kentsel dönüşüm yaklaşımı”,
“Toplumsal bütünleşme ve sosyal uyum”,
“Güçlü yerel yönetimler ve şehircilik uygulamaları” konularına yönelik tedbirler ve mevzuat önerileri ortaya konulacak.
***
Türkiye’de ve Dünya’da şehircilik açısından gelişmelere bakıldığında; ülkemizde 50’li yıllardan itibaren devam eden hızlı kentleşme sonucunda şehirlerde yaşayan nüfusun oranı 1950 yılında yüzde 25 iken, 1980 yılında % 44’e, 2000 yılında yüzde 65’e ve 2012 yılında % 77’ye kadar çıkmıştır. 2016 yılı sonu itibarıyla ise dünya nüfusunun %54’ü, ülkemiz nüfusunun % 88’i şehirlerde yaşamaktadır. 2050 yılında ise dünya nüfusunun üçte ikisinin, Türkiye nüfusunun ise %98’inin şehirlerde yaşayacağı öngörülmektedir.
***
Yeni Dünya Düzeni’ni kurmak isteyen Küresel Güç Odakları, 2050’de 9 milyar olması beklenilen dünya nüfusunu azaltmak için 2030’a kadar 2 milyar insanın yok edilmesi yönünde bir planı devreye sokmuşlardır.
Bu plan ve projenin odak noktasında her nedense Türkiye başta olmak üzere İslâm coğrafyası ve ülkeleri ile 2 milyara yaklaşan Müslüman nüfusu yer almakta. 2016 yapımı olan ve yeni gösterime giren “Cehennem-İnferno” filminde, laboratuar ortamında hazırlanan ve insan nüfusunu azaltacak virüsü taşıyan bomba İstanbul/Yerebatan Sarayı’nda patlatılmaktadır.
Şehircilik Şûrası’nda inşaâllah böyle önemli mevzulara değinen bilim adamları da çıkar.
***
Mevcut iktidar döneminde uygulamaya sokulan Kentsel Dönüşüm’le yıkılan ve yok edilen eski evlerimizle birlikte eski mahallelerimiz ve kültürümüz de ortadan kaldırılmış oldu.
Ben, doğrusunu söylemek gerekirse; bu şûranın başkanlığını yapan Refik Tuzcuoğlu döneminde yeni imara açılan Meram TOKİ’de ikâmet ediyorum.
Geldiğim Muhacir Pazarı’ndaki iki katlı o güzelim bahçeli evimizi, eski mahallemi, eski komşularımı o kadar çok özlüyorum ki…
AZİZİM DİYOR Kİ…
Şehircilik Şûrası – 2017’nin ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyor, şehirleşme ve şehircilik, imar ve insanımıza iyi bir hayat sunma adına güzel neticelere varılmasını temenni ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.