Gödene’den gelirim, yüküm pek ağırdır…
Konya’nın tarihi ne kadar eskilere kadar uzanıyorsa, Gödene ve Gödene Köyü’nün tarihi de bir o kadar eskidir.
Alâeddin Tepesi’ni referans olarak alırsak kuzeyde Sızma Köyü höyüğü kuzey batıda ise Gödene Köyü ve ören yerleri ile eserler Frigler döneminden kalmıştır. Konya’nın halkının “dindar” olma özelliği ise Roma İmparatorluğuna kadar uzanır. Roma idaresi ne kadar “laik” ve ne kadar “pagan” bir kültüre sahipse, halkı da bir o kadar dindar idi. Romalı yöneticiler dindar halkın dinine karşı zâlimce uygulamalara girişmiş ve dindar halka zulmetmeye başlamışlarsa da bu zulümden kaçan halk, Anadolu’da mağaralara sığınarak tek Tanrılı inançlarını korumaya ve yaşamaya çalışmışlardır. Emeviler, Abbasiler ve Selçuklular döneminde de “dindar”lık özelliğini koruyan Konya halkı, Uluğ Sultan ve dindar bir hükümdar olan Alâeddin Keykubâd döneminde zirve noktasına ulaşmıştı. “Küçük Asya” olarak gördükleri Anadolu’yu gezen Hıristiyan Batılı seyyahlar, seyahatnamelerinde, Konya halkının dindar özelliğini devamla vurguladıkları görülür.
Oğuz boylarından Kutalmışoğlu Süleyman Bey 1076’da Konya’yı fethettikten sonra payitaht yaparak “Sultan” unvanını almıştır. Selcuklular döneminde önemini muhafaza eden Konya bir ilim, kültür, sanat ve tasavvuf merkezi olarak ilerlemesine devam etmiştir. İnsanlar şehirde eyleşir, Konya çevresi ve gödene civarı ile yaylalarında hayvancılık yapılır, koyun ve davarlarını otlatmak için de Çobana (güdene) verirlermiş. Bir rivayete göre de Gödene’nin adı Türkçe “Güdene” den gelmektedir. Buna “mesirelik, koyun güden veya güdülen yer” de diyebiliriz.
***
Nereye gidiyorsun?
“Gödene’ye” dediğiniz zaman eskiler; “Hatıp, Çayırbağı, Gödene; uğurlar olsun gidene” Konya atasözünü size hatırlatıveriyorlar.
Meram Gödene Toki meskenlerinde altı seneden beri oturuyorum. Meram Belediyesi eski başkanlarından Refik Tuzcuoğlu tarafından Memur-Sen Konya Temsilciliği ortaklaşa imara açılan Gödene ve bölgesi, son nüfus sayımına göre Gödene Mahallesi olarak 13-15 bin nüfusa ulaşmış bulunuyor. Meram’ın ikinci büyük mahallesi olan Gödene, buraya Meram Belediyesi ve TOKİ marifetiyle yapılan binalardan dolayı gittikçe nüfusu kalabalıklaşan bir şehir konumunu almaktadır. Gödene Mahallesi’nin köydeki camileri de sayarsak 3-4 camisi, 3 okulu (biri imam-hatip ortaokulu) bulunmaktadır.
Meram Belediye tarafından yapılan yeni konutlar ve emekliler için yapılan ve bitme aşamasına gelen TOKİ meskenlerinin devreye girmesiyle birlikte Gödene Mahallesi, Meram’ın en büyük mahallesi olacak. Bu mahallenin en büyük sorunu ise; ULAŞIM.
Merkeze 18 km. mesafede olan 84 numaralı “MERAM TOKİ” otobüslerinin ilk hareket merkezi ise; Meram Yeni Yol - Anasultan. Dörtokka’dan hareket eden 4 numaralı “Meram Yeni Yol” otobüsleri, Alâeddin Bulvarı’ndan Gödene Toki’ye; “ekspres” yazanlar 30 dakikada, diğer otobüsler ise bu yol güzergâhında bulunan 60’a yakın durakta durduklarını var sayarsak tam 60 dakikada, az durduklarında ise 50 dakikada ulaşmaktadırlar. Yeni meskenlerin devreye girmesiyle birlikte burada bir nüfus yoğunluğu yaşanacak. Haliyle durak sayısı artacak. Yeni Çevre Yolu’da yapılmadığından dolayı bu otobüslerin geliş-gidiş saatlerinde aksamalara yol açacak.
Buranın toplu ulaşımının tek çözüm yolu ise; TRAMVAY.
Konya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Karatay’da hafif raylı sistemde güzergâh itibariyle yaptığı yanlışlığı eğer Meram-Gödene’de yapmaz ise, buranın ulaşımını kurtaracak tek çözüm olarak METRO gözükmekte.
Buraya dikilen Toki konutlarının altına otopark yapılmamaktadır. Gödene Meram Toki’de şimdiden otopark sorunu yaşanmaya başlamış durumdadır. Kar yağdığı zaman park etme kültürüne sahip olmayan araba sahipleri, yollarda oraya buraya arabalarını bırakıp gitmelerinden dolayı otobüsler geçememekte ve yollarda sıkışma söz konusu da olmaktadır.
Birinci sorum; Meram Gödene 1. Etap’ta oturanlar kar yağdığı zaman toplu ulaşımdan neden hizmet alamamaktadırlar?
İkinci sorum; çevre yolu ne zaman tamamlanacak?
Üçüncü sorum; otobüs durak sayılarını azaltmayı düşünüyor musunuz?
Dördüncü sorum; Meram’a METRO hizmetini ne zaman getireceksiniz?
Beşinci sorum; her mahallî seçimler gelip çattığında, belediye başkan adaylarının ağızlarından düşürmediği “ÖNCE İNSAN” diyerek söz verdiğiniz halde, ne zaman sözünüzün eri olacaksınız?
Altıncı sorum ise; Meram Toki’de yaşayan ahaliyi ne zaman “İNSAN” ve “ADAM” yerine koyacaksınız…
AZİZİM DİYOR Kİ…
MEDAŞ yolları kazarak yeni elektrik kabloları döşemek suretiyle buradaki elektrik kesilmelerine son vermek amacıyla yeni trafoları devreye soktu.
NOT: Bu kazılan yolları ve kaldırımları belediye ne zaman yapacak? Belediye otobüsleri bu yollardan geçerken ciddi hasar almakta ve milli servet büyük zarar görmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.