Hayatta Belirsizliklerle Başa Çıkmak İçin Psikolojik Dayanıklılık
Olan biteni kontrol edemediğinizde, olana nasıl tepki verdiğinizi kontrol etmek için önce bi nefes alın, yavaşlayın, farkındalığınız artsın, içinize dönün, sil baştan niyetlenin. Asıl gücünüz orada saklıdır.
•Ahenk içinde olun. Ahenk içinde olmak, kendimiz ve başkaları ile uyum içinde olmaktır. Sevdikleriniz ve doğa ile (fiziksel izolasyon da dahi) iletişimi ve etkileşimi canlı tutun.
•Sorumluluk alın. Sorun yokmuş gibi davranmak yerine sorumlu davranmayı seçin. Kendinizi ve başkalarını korumakla ilgili sorumluluklarınızı bilerek adımlar atın. Böyle zamanlarda risk yönetimi büyük önem taşır. Hijyen ve sosyal izolasyon yönergelerini dikkatli bir şekilde takip edin. Kendinizi korurken riskli grupları unutmayın. Panik ve kaygılı olmak yerine hazırlıklı olmayı seçin.
•Radikal kabul. Gerçekliği olduğu gibi kabul etmek, acı ve endişe veren durumlar ile yüzleşebilmemizi sağlar.
•Belirsizlik ve bilinmeyen bizi endişelendirir. Belirsizliği ortadan kaldırma çabamız bizi bilgi arayışına iter. Bu nedenle bilgi kaynaklarınızı iyi seçin. Medyanın, daha çok ilgi yaratmak için hikayelerinde belirsizlikten beslendiğini unutmayın. Medyaya erişiminizi sınırlayın ve bilgi için güvenilir kaynaklar kullanın.
•Belirsizlik beynimizi hayatta kalma moduna geçirebilir, ancak kendimiz olabilirsek hayatta doğru seçimler yapabiliriz. Bu tecrübelerden öğrendiklerimizle gelişebilir, psikolojik olarak güçlenebiliriz. Bilinmezlik ile mücadelede psikolojik sağlamlığı artırmak için çaba göstermenin tam zamanı.
•Tehdit veya stresli bir durumla karşı karşıya kaldığımızda beynimiz savaş ya da kaç tepkisine geçer. Hayatta kalma modunda, iyi kararlar veremeyebilir, duygularımızı etkin bir şekilde yönetemeyebiliriz. Hatta tam tersine biz bu duygular tarafından yönetilebilir ve yönlendirilebiliriz.
•Varsayımsal ve gerçek endişenin ayrımını yapın (Endişelerimiz olasılıklar ve varsayımlar mı? Yoksa odada gerçekten bizi yemek isteyen bir aslan mı var?)
•Varsayımsal tehdit endişesinin etkisi altındayken, durumları aşırı basitleştirebilir veya aşırı tepki gösterebiliriz.
Beden ve Zihin Bağlantısı
Risk yönetimi planınızı önceden belirleyin ve gereksiz risklerden kaçının.
Öz bakımınıza özen gösterin. Düzenli ve yeterli uyuyun, sağlıklı beslenin, yeterince sıvı alın, hareket edin, güneşe çıkın ve temiz hava alın. Kendinize ve başkalarına karşı nazik ve şefkatli olun. Başkalarına karşı şefkatli olmanın bize iyi geldiğini unutmayın.
Duyguları ifade etme kaygınızı ve duygularınızı arkadaşlarınızla, eşinizle veya çevrenizdekilerle paylaşın. Bedensel hislerinizin farkında olun ve duygusal ipuçları için vücudunuzla uyumlu ve farkında olun.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.