Dr. Mehmet Portakal

Dr. Mehmet Portakal

Korona gibi gribal enfeksiyonlara karşı ne yapmalıyız?

Korona gibi gribal enfeksiyonlara karşı ne yapmalıyız?

Her tür enfeksiyona karşı korunabilmenin yolu vücut savunma sisteminin güçlü olmasıdır. Savunma sisteminin güçlü olması ise çok sayıda faktöre bağlıdır. Bunları;

Sağlıklı beslenme

Temiz bir çevrede yaşama ve

Sağlıklı bir yaşam tarzı şeklinde özetlemek mümkündür.

Sağlıklı beslenme konusu şu an  en çok dikkat çeken ve merak edilen bir konu olduğu için, üzerinde durmakta fayda var.

Sağlıklı beslenmek için sağlıklı besinlerden dengeli olarak tüketmek lazımdır.

Hormon, gübre ve ilaçlarla kirlenmemiş besinler bu bakımdan önemlidir.

Bu tür besinleri tüketirken de yağ, şeker ve proteinlerin dengeli olmasına ve yiyeceklerin vitamin, mineral ve fonksiyonel özellikli besin maddeleri bakımından da zengin olmasına dikkat edilmelidir.

Genel olarak sağlıklı ve vücut savunmamızı destekleyici beslenme kurallarını on madde olarak sıralayacak olursak;

Karbonhidratlardan (rafine şeker ve beyaz unun kullanıldığı ekmek dahil her türlü yiyecek, tatlılar, börekler, makarna, pirinç pilavı vs.) kesinlikle uzak duralım.

Ağır yağlı yemekler yemeyelim. Yemeklerde margarin hiç kullanmayalım. Sızma zeytin yağı en iyisi. Çok gerekiyorsa az miktarda hakiki tereyağı kullanalım.

Sebze, meyve ağırlıklı beslenelim. Pırasa, ıspanak, kereviz, lahana, karnabahar, brokoli, enginar vs mevsim sebzeleri en uygunu. Meyvelerden portakal, limon, elma, muz, vs. , kuru kaysı, erik, armut, vişne vs ile yabanmersini gibi şekeri az, tadı acımsı ve buruk meyveler en iyisi.

Az et, çok az tavuk, bol miktarda balık tüketelim. Bunların suda pişmiş, haşlama, buğulama veya fırınlanmış, sebzeli olanlarını tercih edelim. Direk ateş temasından uzak pişmiş olmasına dikkat edelim.

Her yemeğimizde mutlaka özellikle mevsimine uygun salata tüketelim. Şu an en uygun olanlar; havuç, turp, şalgam, sarımsak, soğan, maydanoz, roka, kırmızı lahana,  kıvırcık, marul vs. Sera sebzelerini daha az tüketelim.

Bol miktarda yoğurt, kefir, ev yapımı turşu ve probiyotik özellikli gıda tüketelim. Kahvaltıda, bulabilirsek koruyucusuz doğal köy peyniri ile kimyasal işlem görmemiş salamura zeytin yiyelim.

Protein kaynağı olarak mercimek, kuru fasulye, nohut vs den yapılmış yemekleri tüketelim. Ev yapımı mercimek çorbası ve diğer tarhana gibi doğal çorbaları tercih edelim. Bunların içine etten ziyade kemik koyalım. Çorbalarda da sızma zeytin yağı kullanalım.

Hazır paket çorbalardan, her tür konserveden ve dondurulmuş yiyecek ile hazır market ürünlerinden uzak duralım. Kahvaltıda, hergün 1 adet doğal köy yumurtası tüketelim. Kararınca ceviz, badem, fındık vs yiyelim.

Ekmeğimiz mutlaka tam buğday unundan ve ekşi mayalı olsun. Bulabilirsek arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların tam unlarından da katalım. Bunu evde kendiniz yapabilirsiniz. Beyaz ekmekten ve kepekli ekmekten uzak duralım. Çok önemli. Her tür yiyeceğimiz bol baharatlı olsun. Bilhassa kekik, tarçın, zerdeçal, zencefil, nane, kimyon, biberiye, mürver,  gibi baharatları günlük tüketmeye çalışalım. Bitki çaylarını ihmal etmeyelim. Bilhassa normal çay yerine evde kuşburnu çayını içelim. İçine yukarıda saydığım baharatlardan da az miktarda da olsa katalım. Hergün 1-2 kahve fincanı Türk kahvesi içebiliriz. Normal çayı da çok koyu ve şekerli içmeyelim. Açık olsun, illa da şekerli olsun diyorsanız az miktar hakiki bal koyabiliriz. Biraz da limon iyi olur.

Çok çay içiyorum diye  suyu ihmal etmeyelim. Hergün düzenli olarak 1.5-2 litre ılık, temiz su tüketelim.

Bu tür bir beslenme vücut savunma sistemimizi güçlendirir, gribal enfeksiyonlar dahil her tür mikrobik enfeksiyona karşı bizi daha diri tutar, dirençli yapar. 

Ayrıca;

Çok gerekmedikçe ve hekim yazmadıkça antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü vs. ilaçlar ile vitamin ve mineral hapları kullanmayalım. Faydadan çok zarar veriyorlar.

Üşütmeyelim, kirli havalı yerlerde dolaşmayalım, evimizi mutlaka düzenli olarak havalandıralım ve aşırı sıcak yapmayalım. 21-22 derece en iyisi.

Elimizi, yüzümüzü vs sık sık yıkayalım, mümkünse hergün düzenli duş alalım. Yıkanmada şampuan yerine doğal sabun kullanalım.

Sonuç:

Doğal ve dengeli beslenelim.

Temizlik kurallarına uyalım.

Günlük aktiviteyi ihmal etmeyelim.

Kalabalıktan uzak duralım.

Yetkililerin uyarılarını hafife almayalım, sıkıca uygulayalım ki sağlıklı kalabilelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dr. Mehmet Portakal Arşivi
SON YAZILAR