Yeni Kabine ve Lütfi Elvan
Kanal 42’de Rumeysa Zügül’ün sunduğu ve eşimin “tadı damağında güzel bir program” şeklinde değerlendirmede bulunduğu Turkuaz programından çıktıktan sonra; Konya YHT Garına doğru adımlarken, yolda karşılaştığım bir arkadaş “yeni Bakanlar Kurulu’nu nasıl buldun” diye sordu.
Cevabım ise, “Yeni Kabineyi ‘Yerli’, ‘Dengeli’, ‘İcraat’ ve ‘İtaat’ ağırlıklı olarak buldum” şeklinde oldu.
65. Hükümet ülkemize ve milletimize hayırlar getirsin.
***
Önemsediğim üç-dört bakanlık vardı.
Acaba değişiklik olur mu diye düşünüyordum.
İsterseniz evvela “Reformlardan Sorumlu” eski Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın Kalkınma Bakanı olarak 65. Hükümet’te yer almasına, Konya’ya en fazla yatırımın onun Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı döneminde gelmiş olmasından dolayı yerinde ve doğru bir tercih. Beyefendi bir insan olarak zat-ı âlîleriyle, 7 Haziran seçimlerinden önce Antalya’da yaptığım röportajda, planlama uzmanı olarak konusuna gayet hakim bir devlet adamı portresi çizmişti. Lütfi Elvan’ın Kalkınma Bakanlığı’na getirilmesi reformların devam edeceğini göstermesi açısından isabetli bir seçim.
Sayın Davutoğlu ile kader birliği yapmış iki isme yeni kabinede yer verilmiş olması, siyasetin nasıl bir denge politikası olduğunu göstermesi açısından da Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan tercihi müthiş. Konya’ya yapılacak yatırımların aksayacağı endişesi de böylece giderilmiş oldu.
Kim ne derse desin 65. Hükümetin Başbakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı olarak o dönemlerde en başarılı bakanlar arasında, yabana atılacak bir isim değildi. Yeni kabinenin teşekkülünde de ortak bir ‘üst akıl’ın nasıl bir dizaynda bulunduğu gayet alenî.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın tam isabet olarak Kültür Bakanlığı’na kaydırılması, bir kültür insanına yapılabilecek en güzel iyilik.
Şimdi tam yerini bulmuş.
Nabi Avcı’nın yerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın getirilmesi ise, bundan böyle yap-boz tahtası’na dönen eğitimde disiplin kurallarının nasıl geçerli olacağını gösterebilmesi açısından sürpriz. Ak Parti’nin yumuşak karnı eğitim ve kültür idi. Prof. Dr. Nabi Avcı’nın kültürde başarılı olacağı kanaatindeyim. Laçkalaşan eğitim hukukçu İsmet Yılmaz’la düzene girer mi, onu da zaman gösterecek.
Recep Akdağ’ın tekrar Sağlık Bakanı olması, yarım kalan reformların devamı demek. Sağlık gerçekten ihmale gelmez. Mehmet Özhaseki ismi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na culk diye oturdu.
***
Sayın Ahmet Sorgun’un MKYK’dan sonra “Seçimlerden Sorumlu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı” olarak MYK’da yer alması, Konya’daki siyasi dengelerin gözetilmesi açısından düşündürücü.
Tebrikler.
AZİZİM DİYOR Kİ…
“Bizim dâvamız, ucuzculukla halledilir nesnelerden değildir! Montajı yapılmamış, fakat her ân yapılabilir makine parçaları gibi, fert fert olabiliyor muyuz; ona bakalım.”
Ahmet Necip Fazıl Kısakürek’in dün ölümünün 33. Yıldönümü idi. Bugün ise doğumunun 112. Yılı. Üstâdı rahmetle yâd ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.