Büyükşehir mi Torku Arena mı?
Konya ilk iki milli maçta başarıyla verdiği sınavın ardından yeniden bir milli maça ev sahipliği yapacak. 13 Ekim’de Türkiye İzlanda maçı yine “Konya Büyükşehir Belediyesi Torku Arena Stadyumu”da oynanacak.
Geçen seferki maçlardan birini TV’de diğerini stadyumda izledim. Her iki açıdan da stadyumun ne kadar önemli bir hizmet olduğunu müşahede ettik. Özellikle ulusal kanal yorumcuları ve ulusal gazeteler öve öve bitiremediler hem stadyumu hem seyirciyi…
Yeri, projesi, yapım aşaması, ihaleleri, bitirilmesi… Hepsi ayrı bir gündem olmuştu hem Konya’da hem de ülkede. Konya Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek Bey’in yoğun gayretleri neticesinde stadyum bitirildi ve bugün çok güzel maçlara ev sahipliği yapıyor.
Konya’ya böylesi eserleri kazandıran insanlardan her zaman takdirle söz etmek gerekiyor.
Stadyum yapıldıktan sonra yıllardır Konyaspor’a destek veren Torku firmasının stada sponsor olup olmayacağı tartışmaları gündeme geldi. Oldu, oluyor, olacak derken Tuza Ailesinin Pakpen markasıyla sponsor olacağı hızla kulaktan kulağa yayıldı.
Netice itibariyle Recep Konuk Bey’in özverisiyle stadyumun sponsoru Konya Şeker oldu. Torku markası da ön ad yapılarak Torku Arena adı konuldu.
Tabi bu stadyuma bu kadar emek veren Konya Büyükşehir Belediyesi’nin birkaç milyon karşılığında 200 milyondan fazla yatırım yaptığı bir projenin adını kaptırma niyetinde değildi.
Son anda Torku Arena adını başına Konya Büyükşehir ibaresi eklendi ve stadyumun adı “Konya Büyükşehir Torku Arena Stadyumu” oldu.
Ne var bunda diyeceksiniz?
Anlatayım. 5 kelimeden oluşan isim takdir ederseniz ki çok uzun. Haliyle yazılı kullanımı zorlaşıyor. İşte o milli maçlar esnasında ve ya daha sonraki Konyaspor maçlarında dikkat ettim. Ne gazetelerde ne TV’lerde ne de halk nezdinde bu adı tam kullanan yok. Özellikle baktım. İnceledim. Tam ismi kullanan bir elin parmakları kadar.
Büyükşehir stadyumu diyen var. Torku Arena diyen var. Büyükşehir Torku diyen var. Daha da farklı kullananlar var…
Eee ne işe yaradı o zaman bu sponsorluk?
Türk Telekom, Vodafone gibi firmalar stadyumlara sponsor olurken neyi hedefliyorlar? Torku da böyle bir hedef uğrunda sponsor olmadı mı Konyaspor’a?
Takımların isimlerine sponsor olan kurumların adları da öncelikli söylenmez mi? Amaç reklam değil mi?
Ne var ki burada sadece Büyükşehir’e haksız, gereğini yapmıyor diyemeyiz. Her kim 200 milyon’dan fazla yatırım yapsa oraya mührünü vurmak ister.
Stadyum şuanda kimin? İsim hakkını kim satabilir? Kim sattı? Kime destek sağlandı?
Aslında bu soruların hepsi inisiyatifler manzumesi şeklinde cevaplandı.
Bu kargaşa nasıl çözülecek bilmiyoruz. Ama bundan sonra stadyuma sponsor olacaklar için iyi bir sınav verilemediği bir realite…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.