İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDE MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI (2)
İstihdam sorunun altında yatan en önemli nedenlerden biri de ''mesleksizlik''dir. Ülkemizde vasıfsız işgücü fazlalığı olduğu görülmekte diğer yandan firmalar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir.
Bu kapsamda işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda başarıyla uygulanan ve tamamlanan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi” ciddi bir açığı kapatmaya yardımcı olmuştur.
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (Umem) Beceri’10 Projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği idi. İşsizliğe çözüm getireceğine inandığım bu projenin bir sonraki aşamasının önümüzdeki dönemde hayata geçeği kanısını taşımaktayım.
Yine başa bir program olan “İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI” na kısaca değinirsek şu destekler karşımıza çıkıyor.
- En az 2 sigortalı çalışanı olan özel sektör işyerlerinde uygulanmaktadır.
- Katılımcı sayısı, 2 – 10 kişi arasında çalışanı olan işyerleri için 1 kişi, 11 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri için çalışan sayısının %10’u kadardır.
- Eğitim süresince katılımcıya İŞKUR tarafından günlük harçlık ödemesi yapılır.
- Eğitim süresince katılımcının Genel Sağlık Sigortası, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Primleri İŞKUR tarafından karşılanıyor.
- Katılımcı günlük en az 5 en fazla 8 saat, haftada 45 saat, toplamda maksimum 160 fiili gün işyerinde çalışarak deneyimini artırıyor.
- Katılımcı kişi tecrübe kazanırken, işveren maliyeti olmayan işçi adayını tanıyarak ve işyerinde çalıştırarak istihdam edeceği kişiyi kendisi yetiştirmiş olmaktadır.
İstihdam zorunluluğu yoktur. Eğer eğitim programından 1 yıl içerisinde tekrar yararlanmak istenirse, daha önce programa katılan kişilerin %20’sinin herhangi bir firmada en az 60 gün istihdam edilmiş olması gerekmektedir. (veya program başvurusunda bulunan firma ilk programa katılanların en az %20’sini kendi bünyesinde istihdam edeceğini taahhüt edebilir)
Bu eğitim programı çerçevesinde üniversite öğrencileri de katılımcı olabiliyor.
Hem işverene, hem de işçiye çalışmak isteyen tüm kesime destekler sürekli veriliyor, yeter ki işçi ve işverende çalışma isteği ve arzusu olsun, her türlü destek ve imkân ülkemizde mevcuttur.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.