IPARD Hibeleri ile Üreterek Kazanmak (2)
Bir önceki yazımızda Süt üreten tarımsal işletmeler, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kümes Hayvancılığı ile Yumurta Tavukçuluğu konularına değinmiştik bu yazımızda da IPARD programının desteklediği diğer konulara değinmeye devam edeceğiz.
IPARD2 kapsamında, Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması destekleniyor. Soğuk hava depolama ve paketleme yatırımlarında hibe oranı yüzde 50. Destek sınırı ise 30 bin Euro’dan 1 milyon 250 bin Euro’ya kadar. Depolama, tasnif ve paketleme için belli standartların sağlanması isteniyor. Soğuk hava depolarının toplam kapasitesi ise en fazla 10 bin metreküp olmalı.
Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi, Pazarlanması için yapılan yatırımlar da yüzde 65 oranında hibe alınabiliyor. Burada destek sınırı 5 bin Euro ile 500 bin Euro arasında.
Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Biyokütle, Jeotermal, Mikro Kojenerasyon alanlarında 1 MW’a kadar olan yatırımlar yüzde 65 oranında hibe alabiliyor. Destek miktarı 5 bin Euro ile 500 bin Euro arasında.
Üretim ve işleme için kullanılacak Makine Parkları da yüzde 65 hibe ile destekleniyor. Sınır 5 bin Euro ile 500 bin Euro arasında. İkinci el makineler kapsam dışı
Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, işlenmesi ve pazarlaması da IPARD2 destekleri dahilinde. Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin üretiminde 30-500 kovan alımı destekleniyor. Bunların işlenmesi ve pazarlanmasında ise kovan sınırı yok. Bu alanda hibe oranı yüzde 65. Hem üretimde hem işlemede destek sınırı 5 bin-500 bin Euro.
PROGRAMA KİMLER BAŞVURABİLİR?
- Kanunlarca tanınmış gerçek ve tüzel kişiler.
- Kamu hissesi yüzde 25’ten az olan kamu tüzel kişilikleri.
- Vergi ve SGK borcu olmayanlar.
- 65 yaşın altındakiler.
- Gençler ve kadınların projeleri teşvik ediliyor.
DESTEK VERİLEN HARCAMA KALEMLERİ
- Yapım işleri: Taşınmaz malların inşası, iyileştirilmesi ve modernizasyonu.
- Makine ekipman alımı: Bilgisayar yazılımı da dahil olmak üzere yeni malzeme, araç gereç ve makinelerin alımı.
- Hizmet alımı: Mimarlık, mühendislik ve diğer danışmanlık ücretleri ile fizibilite çalışmaları, lisans ve patent haklarının devralınmasına yönelik genel masraflar ve iş planı masrafları.
- Görünürlük harcamaları: AB ve Türkiye ortak hibe desteğini belirten tabela veya pano alımı.
DESTEKLENMEYEN KALEMLER
- Arazi ve mevcut binaların alımı.
- Kiralama giderleri.
- İkinci el makine/ekipman.
- Canlı hayvan alımı.
- Traktör ve motorlu araçlar.
- Ayni katkılar.
- KDV ve ÖTV dahil olmak üzere vergi ve harçlar.
- Banka ücretleri, teminat masrafları.
- İşletme ve her türlü kiralama giderleri.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.