Konya’da 19 ilçeye yatırım teşviki
Cumhurbaşkanlığı imzası ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar yayınladı. Kararla birlikte Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez ‘İlçe Bazlı Teşvik Sistemi’ne geçildi.
*** *** ***
Konya’da da 19 ilçe yatırım teşvik alanı oldu. Sarayönü, Hadim, Taşkent, Güneysımr, Hüyük, Kadınhanı, Doğanhisar, Tuzlukçu, Yalıhüyük, Bozkır, Derebucak, Altınekin, Çeltik, Yunak, Derbent, Halkapmar, Emirgazi, Ahırlı artık yatırım teşvik alanı sınıflandırılmasında yer alan ilçelerimizden.
*** *** ***
Daha önce ilçe OSB’ler ve ilçedeki diğer yatırımlarda yatırım teşviki alınamıyordu. Şimdi ise topyekûn yani ilin tamamında kalkınmanın önünü açacak tarihi bir atılım gerçekleşti. Artık bu 19 ilçemizde yatırımcılar, OSB dışında yatırım yaparsa bir alt bölgenin, OSB içinde yaparsa iki alt bölgenin teşviklerinden yararlanacaklar.
*** *** ***
Peki bu teşviklerin avantajı ne ?
Teşviklerle, yatırımın maliyetleri düşmüş oluyor. Vergisel destekler, nakdi destekler, yatırım yeri tahsisi, bürokratik kolaylıklar toplam yatırım tutarını hafifletiyor. Bunun yanı sıra finansman yükü de azaltılıyor. Düşük faizli iç ve dış yatırım kredileri ve faiz desteği ile finansman yükü düşürülmüş oluyor. Ayrıca, yatırımın kârlılığına katkı sağlanıyor. Mesela; altyapı yatırımlarının devletçe yapılması, enerji desteği, personel desteği, alım garantisi gibi uygulamalarla işletme döneminde yatırımlar kârlı biçimde sürdürülüyor.
*** *** ***
Genel olarak sanayileşme adına son derece önemli bir adım gerçekleşti. Bugün Konya’da 19 ilçede yatırım noktasında ciddi avantaj olacak. Hem ilçelerin kalkınması, nüfus göçünün önüne geçilmesi adına, hem de yatırımcıların maliyet avantajı açısından çok yönlü fayda sağlayan bir döneme geçildi. Ülkemiz ve şehrimize hayırlı olsun.
AYÇİÇEĞİ’NDE FİYAT BEKLENİYOR
Türk tarımında büyük önem ifade eden Ayçiçeği’nde Tarım Bakanlığı henüz fiyat açıklaması yapmadı.
Konya Şeker ise bakanlıktan önce fiyat açıkladı ve alıma başladığını duyurdu.
Geçtiğimiz yıl iki buçuk TL gibi kilogram fiyatı olan ayçiçeğini Konya Şeker, 8 nem, yüzde 50 yağ oranı özelliğindekileri 3 buçuk TL’den alacak.
*** *** ***
Ayçiçeği Konya Ovası’nın da önemli ürünlerinden. Bölgemizde 730 bin dekarda Ayçiçeği ekimi yapılıyor. Hasada da başlandı sayılır. Konya Ovası’nın 2019 rekoltesi 328 bin ton(Trakya’dan sonra Konya ikinci sırada)..
*** *** ***
Bölge ziraatçıları ayçiçeğinin Ova’da yaygınlaşması istiyor. Nitekim Mısır’a göre bazı yönleri daha avantajlı. Yılda 8 su isteyen mısır yerine, yılda 4 su isteyen ayçiçeği ekimi kulağa hoş geliyor. Ama sadece kulağa hoş gelmesi yetmiyor. Cebe de hoş gelmeli. Ayçiçeği ekiminin artmasında Bakanlığın bu yıl açıklayacağı fiyat çok önemli. Çiftçiye de kazandıracak bir strateji şart. Ciddi bir yağ üretimi olan Türkiye’de ithalatın önüne geçip, ayçiçeği ekimini kârlı hale getirmek gerektiği hem çiftçi, hem tüccar hem de yağ üreticisinin ortak görüşü.
İnşallah bakanlığımız ayçiçeği noktasında çiftçimize güzel bir ‘müjde’ verecektir…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.