Zam çok, ürün yok!
Metalin ana ham madde olduğu Konya Sanayisi, son günlerde ortaya çıkan Sac krizinden ciddi oranda etkilendi. Otomotiv endüstrisi, tarım makineleri, CNC-Kesim makineleri üreticileri sacı en çok kullananlar arasında. Konya'da ise en fazla üretim ve ihracat yapan 3 sektör bunlar.
Bugün ise ana hammaddelerinin temininde ciddi sıkıntı yaşıyor. Demirçelik fabrikaları en yakın nisan ayına gün veriyor.
*** *** ***
1 Haziranla birlikte başlayan yeni normalleşme süreci ile Konya ciddi bir üretim seferberliğine girmişti. Pandeminin oluşturduğu belirsizliğe rağmen, sanayideki hareketlilik ve artan ihracat ile bir anda moraller düzelmişti. Konya bu süre zarfında ihracat rekoru da kırdı.
*** *** ***
Hali hazırda hamen başta Avrupa olmak üzere birçok kıtaya sipariş var. Otomotiv, makine ve tarım ekipmanları sektörü ihcaat siparişlerine yetişemezken, ortaya çıkan sac krizi yeniden bir tedirginlik ortamı oluşturdu. Sacdaki fiyat artışı ve ürün yokluğu sanayiciye neredeyse kontak kapattıracak.
*** *** ***
Haziran ayında kilogram fiyatı 3,60 TL sac bugün 7.50 TL bandında. Fiyattaki yüzde 100 artışı bile görmezden gelen üretici, 'kaç para olursa olsun yeter ki malzeme bulalım' düşüncesinde. Çünkü söz verilen siparişler var. Bugün 20 gün süre verilen bir siparişin hammadde olmaması nedeniyle teslim süresinin 2 aya çıkması sanayiciye doğrudan zarar yazıyor.
*** *** ***
İnşaat demirinde da zam gözle görülür düzeyde. Teminde şimdilik sorun olmasa da bir ayda kilogram başı 1 TL zam geldi. 4.70'den bir anda 5.70 çıktı. Görüştüğümüz demir tüccarları ise demirdeki yükselişin sebebini hurda fiyatının yükselişine ve Çin'in piyasa hurda vermemesine bağlıyor.
*** *** ***
Peki neden yükseliyor ? Bu sorunun cevabını hafta içerisinde hem otomotiv de hem metal sanayinde hem de tarım ekipmanlarında üretim yapan sektör temsilcilerine sordum. Hepsi aynı sebepleri söyledi..
Pandeminin oluşturduğu belirsizlikle, ülkemizde demir-çelik ithalatına ek gümrük vergileri getirilmişti. Gelen vergilerle ithalat çok ciddi bir maliyet haline geldi. Bu ortamda içerideki üreticiler de zam yaparak, kârını artırma yoluna gitti. Ayrıca yönlerini dış pazara çevirdi. İçerideki yoğun taleple birlikte de tedarik dengesi bozuldu.
*** *** ***
Dünya'nın en büyük demir-çelik üreticisi Çin ise süreçte tam tersini yaptı. İhracatın önüne geçerek üretimini iç piyasaya sundu. Bu da pandemide zarar gören endüstriyel tedarik zincirini onardı.
*** *** ***
Krizin devamı herkesi korkutuyor. Eğer hammadde tedariğindeki sorun devam ederse, bu Konya Sanayisinin üretimine doğrudan da ihracatına negatif etki edecek. Bu anlamda yetkililer tek ses olarak sorunun çözümü noktasında adımları bir an önce atmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.