KONYA’NIN CUMHURİYET BAYRAMI (!)
Dün resmi tatil idi. Yani resmi tatil yapma şansı olanlar için tatil idi. Şehir hareketli idi. Hatta daha akıllı olup hafta sonunu da tatil ile birleştirip şehrimize gelen belli bir kesim olduğu gibi şehrimizden de özellikle sahil kenarlarına inenlerimiz vardı.
Ne diyelim tatil, tatil yapmasını bilenler için güzeldir. Ben bu şanslı insanları kıskansam da helal olsun size diyorum.
Bugün iki konuya değineceğiz.
KERKÜK CADDESİNDEKİ
ÜST GEÇİT NİYE YENİLENMEZ?
Bir okurumuz fotoğraflamış ve bölge insanı olarak isteklerini bizim duyurmamızı şöyle istiyordu
“Uğur Abicim herkesin sesi oluyorsunuz. Bizim de Büyükşehir’den şöyle bir isteğimiz var
Fotoğraflardaki üst geçit Kerkük Caddesindeki geçit Sürmegöz Okulunun orası. Konya’mızda değişmeyen merdiven beton yığını olarak kalan tek üst geçit burası. Dahası bu caddenin kaldırımlarına bir hayli masraf yapıldı değişti ve güzelleşti. Havuzlar, sular, süsler ama ne hikmetse en önemli olan geçit halen aynı duruyor. Okula çocuğunu, torununu almaya gelen amcalar, teyzeler çıkamıyorlar. Artık öğrenciler de her gün ağır çantalarıyla burayı tırmanmakta zorlanıyorlar. Şehrin en güzel caddesinde üstelik okul önünde olan bu üst geçit neden değişmedi Uğur abim. Teşekkürler.”
…………..
Evet Büyükşehir Belediyesi bu üst geçit konusunda belki de Türkiye’nin örnek illerinin başında geliyor. Zaman zaman ben de bu yürüyen merdivenli, engelli ve yaşlılar için asansörlü üst geçitleri kullanırken hem mutlu oluyorum hem de bu işleri yapanlara dua ediyorum.
Bu bölgenin bu üst geçidini bir kez daha yazdığımı hatırlıyorum.
Şimdi ilk karşılaştığım yetkili bir Büyükşehir Belediyesine bende bu üst geçidi soracağım. “Hayırdır bu mahalle cezalı mı? Cezası ne?” diye de okurumuz ve mahalle sakinleri adına konuyu ileteceğim.
CUMHURİYET BAYRAMI
VE BAYRAMIN SİMGESİ
TÜRK BAYRAKLARI
29 Ekim’den önce şehrin ve insanlarımızın bayraklı ya da bayrak konusundaki pek çok hassasiyeti ulaşıyordu.
Dün sabah da sosyal medya üzerinden bize ilk gelen mesajlardan birisi de şöyleydi;
Elcomandante isimli bir takipçimiz duygusunu düşüncesini bizimle şöyle paylaşıyordu
“Uğur Bey bugün Cumhuriyet Bayramı buralarda hiçbir yerde bayrak asan yok. Belediyeler kırtasiye, odun, kömür dağıtırken bir de bayrak dağıtsa. Milletin para verip alacağı yok. Bu konuda Halk Partili belediyeleri kıskanmamak elde değil…”
………..
Bir süre bu okurumuza yine bana yazdığı sosyal medya üzerinden şöyle yazdım “Buralar olarak nereyi kastettiğinizi bilemedim? Ama Konya’nın genel bir durumu var bunu kabul etmek zorundayız. Belediye dağıtsa da Konya’nın yüzde 90’ı, ne yazık ki, çok çok acı ama Türk Bayrağını asmaz…”
………..
Bunları okuyup yazarken belediye otobüsünde idim. Bu yazıma bir anda sevdiğim saydığım abim İbrahim Dıvarcı’nın şu cevabı yazdığını gördüm, “Çünkü Konyalı hakiki vatanseverdir. Gösterişi riyayı sevmez. Milli maçlara bayrağı ile gider. Bayrağı aziz bilir ama bayrağı suiistimal etmez”…
Otobüste İbrahim abinin bu cevabını okuduktan sonra çok üzüldüm. İki üç defa İbrahim abiye sosyal medya üzerinden yazdıklarımı söylemek istedikleri yazıp, yazıp sildim. Ve bu satırları yazarken hala o sosyal medya hesabıma bakmıyorum.
İbrahim abi Konyalı olmasa da pek çok Konyalıdan daha Konya milliyetçisidir.
Ama olmadı İbrahim abi şimdi biz Türk bayrağı astık diye hakiki vatansever değil miyiz?
Bayrak asmak hakiki vatanseverlik değil, bayrak asmamak mı hakiki vatanseverlik? (!).
Yine İbrahim abimizden bir tespit; “Bayrağı aziz bilir ama bayrağı suiistimal etmez”…
İbrahim abicim bu cümlelerinize de inanın üzülerek katılmıyorum. Milli bayramında Türk bayrağını asmak “bayrağı suiistimal etmek” ise bizler bayrağımızı suiistimal etmiş olduk. İnşallah bizi affederler…
……………………………..
Öğle saatlerine doğru Konya’mızda oda başkanı aynı zamanda da odasının bağlı bulunduğu Ankara merkezinde görevli bir abimiz şunları yazıyordu;
“İyi bayramlar beyim.
Bu şehrin iş merkez yöneticilerini uyardık (Kendisinin şehrin en merkezi en büyük iş merkezinde ofisi vardır) bayrak asın, bayrak takın dedik. Evlerde bürolara bak ne kadar az bayrak var. Pusula’da iki günde toplam 10 cm. bayram kutlama ilanı var. Nerede bu sivil toplum kuruluşları, şirketler sendikalar. Çocuklara bayramı nasıl hissettireceğiz?” diye soruyordu.
………….
Evet Konya’yı yöneten siyasilerden para ile adeta bilye boncuk gibi oynayan zengin iş adamlarımıza yani Konya’nın kaderini belirleyenlerin asla Türk Bayrağı asma gibi bir dertleri olmamıştır. Çünkü bunların pek çoğu ile komşuluk yaptım, dost oldum. Ne evlerinde ne iş yerlerinde bayrak astıklarını gördüm.
Bu acı gerçeği İbrahim abimin tweeti bile değiştiremez.
Güneş balçıkla sıvanamaz.
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Kendisine helal gördüğünü başkasına haram görenin kalbi mühürlenmiştir.
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Mevlana önü, türbe çevresine kalıcı ve gerçek anlamda otopark sorununu kökten çözecek alternatifler bulduğumuz zaman daha iyi ADAM oluruz.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.