ŞEHİR ŞURASI
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 Şubat Perşembe günü Konya Şehir Politikaları Analizleri şurası kapanış programı ve sonuç bildirgeleriyle tamamlandı. Şurada komisyonların birinde görevliydim. Öncelikle başta Uğur İbrahim başkanımız, İlçe belediye başkanlarımız ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gerçekten katılım ve sonuçta ortaya çıkan ürün muhteşem oldu.
Şehrimiz adına uzun vadeli planları oluşturmada kurumlardan ve şehrin gerçek sahibi vatandaşlardan görüşler almak ve bunu bilimsel bir zemine oturtarak istişare etmek önemli bir adımdır.
Açılış konuşmalarında başkanların ve belediyenin üst kadrosunun hemen hemen hepsinin orada bulunmaları ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olmuştur. Ama daha da önemlisi onların konuşmalarından ve beden dillerinden o heyecan ve umut göstergeleri şahsen beni daha da heyecanlandırdı.
Kadim şehir vurgusu özellikle yapılması bu şehre verilen değerin bir göstergesi olmuştur. Eski bir şehir değil sürekli tarih boyunca var olan ve var olacak bir şehir pazarlanması bakışı tabi ki farkındalık oluşturacaktır.
Uğur İbrahim başkanın konuşmasında vurguladığı; bu şehir için kim ne yapıyor görelim, birlikte yapalım düşüncesi şehre sahip çıkma etkisini daha da artıracaktır. Benim şehrim ile Büyükşehir logosunun aynı seviyede olması zaten bu algıyı oluşturmanın neticesidir.
Şehir politika stratejileri ve pazarlaması üzerine profesyonel destek alınarak uzun süreçli bir çalışma yapıldı. Sunum sırasında yüklenici firma yetkilisi eğitmeni yapılan anketten kısaca bilgiler verdi.10.389 kişiyle yüz yüze analizler yapılmış ve ilginç sonuçlar elde edilmiş. Umarım en kısa zamanda yetkili arkadaşlar bu sonuçları tüm Konya’nın gerçek sahiplerine görebileceği ve yorum katabilecekleri platformlarda paylaşım yaparlar.
İlginç öne çıkanlardan; hizmetlere ulaşabilme imkânları gelişiyor cevabı diğer belediyelerde yapılan çalışmaları göz önüne alınca çok iyi oranın çıktığını konuşmacı eğitmen vurguladı. Aynı zamanda sosyal ilişkiler ve etik değerlerle bağlılık oranları tam tersine oran olarak düşük çıkması çalışılması gereken bir konu haline gelmektedir. Şehirde yaşayanların şehre aidiyet duygularının artırılması da bence de öne alınarak hızlı bir planlamayla çalışılmalıdır.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’da yaşayan herkesin bu şehre ‘Benim Şehrim’ demesini arzu ettiklerini belirtmesi, şehrin herkesin ortak paydası olduğunu söylemesi önemli vurgulama olarak görmeliyiz. . “Konya’mızı geleceğe taşımak hepimizin görevi. Bizim şehir için hayallerimiz, projelerimiz var. Bu şehirde yaşayan herkesin buna katkı vermesini arzu ediyoruz. Onun için böyle geniş çaplı bir program düzenliyoruz” şeklinde sözlerine devam etmesi de istişare, meşveret etmenin ne kadar önemli olduğunu bizlere tekrar hatırlatmış oldu.
Bu şura da konusunda uzman akademisyenlerin katılımı daha çok olmalıydı. Katılımcı sayısı açıdan en az bizlerin olması üzücü olmuştur. Her kesimin bu atılacak adımlara destek vermesi ve yaymak konusunda yetkili kişilere destek olmalıdır. Şura sonuçlarının her kesime hayırlı olmasını dilerken bu raporlama ve sonuçların teoride kalmaması en büyük dileğim olacaktır.
.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.