Selçuk Karaman

Selçuk Karaman

Tomurcuklar Açmadan Solmasın!

Tomurcuklar Açmadan Solmasın!

 karamanselcuk@hotmail.com                                                                                                          Ayakkabı giyerken, saç tararken, misvak kullanırken, tırnak keserken, el, ayak yıkarken, mescide girerken, heladan çıkarken, sadaka verirken, yemek yerken, su içerken ve benzer tüm işlerin hepsinde sağ taraftan başlanması, cennetin müjdelendiği amel defterinin her zaman sağdan verilecek olması gibi örnekler, dinimizde sağ tarafın ne kadar hayırlar getirdiğinin bir göstergesidir.

 

Acaba Sağ ve sol olarak yaratılan beynimiz için de aynı durum geçerli midir?

   

  Yaşantımızda sünnet olarak kabul edilen sağ tarafı kullanmakta gösterdiğimiz özeni beynimiz içinde gösteriyor muyuz? Sağ beynimizi mi yoksa sol beynimizi mi daha çok kullanıyoruz?

 

  Cevabı uzatmadan verelim. Günlük yaşamımızda en çok sol beynimizi kullanıyoruz. Sağ beynimizi ise çok daha az kullanıyoruz.

 

   Bunda bir terslik var değil mi? Dinimizce sürekli sağdan bahsediyoruz. Sağdan başlanan işlerin hayırlar getirdiğinden bahsediyoruz. Peki, neden beynimizin sol kısmını daha çok kullanıyoruz?

 

  Allah doğuştan herkese iki beyin vermiştir. Sağ beyni, sol beyinden daha üstün kılmış ve milyarlarca kat daha hızlı iş yapabilme yeteneği ile birlikte yaratmıştır. Sol beyine işci, sağ beyine ise amir görevini vermiştir.

 

   İcatlar, yorumlar, fikir, düşünce, sevinç ve üzüntülerin olduğu tüm duyguların oluşumu sağ beynin görevi olarak verilmiştir. Sağ beynin neler yapabileceği, hangi mucizeleri gerçekleştireceği günümüzde bile hala bilinememektedir.

 

  İnsanların çoğunluğu, sol beyinlerinin % 70’ni,  sağ beyinlerinin ise %5’ni kullanabilmektedirler. Japonya, Çin, Kore gibi uzak doğu ülkelerinde ise sağ beynin farklı yeteneklerinin kullanımı  % 60- 80 performansındadır. Tüm buluşların merkezi ve digital Dünya liderliğini elinde tutanların bu ülkeler olması, söylenilenlerin ispatı olarak kabul edilebilir.

 

 Acaba doğuştan onlara daha üstün bir zeka mı verilmiştir? Tabi ki Hayır.

 

   Sağ beynin sahip olduğu üstün yeteneklerin, ergenlik yaşı kabul edilen 12 yaşa kadar kazandırılması durumunda onlar gibi bir zekaya sahip olunmasının önünde hiçbir engel yoktur.

 

  Peki, 12 yaşından sonra bu kazanımlar mümkün mü?

  

 Ergenlik çağına ulaşıldığı an beyin,  gelişimini % 95 oranında tamamlamış durumdadır. Sevap ve günahın amel defterine işleneceği yaşa gelinmiştir artık. Bu yaştan sonra sağ ve sol beyin gelişimi yok denecek kadar az bir seviyededir.

 

  Avrupa ve uzak doğu ülkelerinde sağ beynin sahip olduğu farklı yeteneklerinin kazanımı neden bizden çok daha yüksektir?

 

  12 yaşına kadar çocuklarına asla test çözdürmez, sınav yaptırmaz, yarış atı gibi koşturmazlar. Hayal kurdururlar. Duygularını, düşüncelerini resim, şarkı, öykü ve şiirlerle ifade etmelerini sağlarlar. “Hafıza Geliştirme Eğitimi” ile sağ beyinlerini en üstün performansta kullanma becerisi kazandırıp “Farklı Düşünen Bireyler” oluşmasını sağlarlar.

 

   Sağ beyni yüksek performansta kullanan bireyler:  Beyinleri ile 3-4 işi aynı anda yapabilir, dakikada 1000-1500 sözcüğü anlayarak okuyabilirler. IQ zeka seviyeleri yüksektir. Kendilerine özgüveni en üst seviyededir. Asla kararsızlık içinde değildirler. Pratik zekaya sahiptirler. Farklı düşünürler. Lider olmaya adaydırlar.

 

  Her çocuk bu becerilere sahip olabilir mi? Kesinlikle EVET!

 

  12 yaşına kadar sağ beynin farklı kullanım becerisini kazanan her öğrencide bahsedilen tüm becerilerin kazanımı mümkündür.

 

  4+4+4 eğitim sisteminde ilk 4 sağ beyin gelişimi için hayati bir fırsattır. İlk 4’de sağ beynin sahip olduğu üstün yeteneklerin kullanım becerisi kazandırıldığında bu kazanım ömür boyu kalıcıdır ve asla unutulmaz. Kazandırılmaması durumunda ise, mucize kabul edilen sağ beynin farklı kazanım yeteneklerinin kullanılmadan kaybedilmesi ve bir daha da asla kazanılamaması anlamı taşımaktadır.

 

  Çocuklarımızın küçücük tomurcukları olan beyinlerinin açmadan soldurulmaması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Selçuk Karaman Arşivi
SON YAZILAR