ÜNİVERSİTELERDE UZAKTAN EĞİTİM BİLMECESİ
Üniversiteler sezonu kapattı. Karara göre bahar dönemi örgün öğretimi yüz yüze metot ile yapılmayacak. Üniversiteler bünyelerinde kurdukları uzaktan eğitimle veya hâlihazırda uzaktan eğitim altyapısını kullanan kurumların desteği ile durum sürdürülecek.
Üniversite öğrencileri, sosyal medya yoluyla bu işin nasıl yapılacağını araştırıyor. Kulaktan dolma şeyler olsa da açıklanan tam bir yol haritası yok.
Selçuk Üniversitesi’nde uzaktan eğitim nasıl yapılacak,
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde uzaktan eğitim nasıl yapılacak,
Konya Teknik Üniversitesi’nde uzaktan eğitim nasıl yapılacak?
Üniversitelerimizde son durum nedir bunları araştırdım. Bazı eksikliklere rağmen çalışmalar devam ediyor birazdan ayrıntılı değineceğim.
Öğrencilerin kafasını en çok meşgul eden şey, derslerin yanında sınavların nasıl olacağı ve bu dönemin sayılıp sayılmayacağı…
Öncelikle şundan emin olun muallak gibi görünse de her üniversite bir şekilde kendi sınavını yapacak ve bu dönem her öğrenci için geçerli sayılacak.
Selçuk Üniversitesi’nde altyapı çalışmaları tamamlanmış. UZEM (Uzaktan Eğitim Merkezi) öncülüğünde hocalara şifreler veriliyor ve her hocanın kendi imkânlarıyla derslerini videoya çekip bulut sistemine aktarmaları istenmiş. Dersler 20’şer dakika olacakmış ki bilimsel olarak olması gereken de buymuş. Hocalar dersle ilgili herhangi bir slayt ya da doküman içerik varsa yine bu 20 dakika içinde öğrencilere sunmuş olacak. Dersler paket program şeklide olacak ve canlı yayın tercih edilmeyecek.
Bunun yanı sıra İstanbul, Anadolu ve Atatürk gibi uzaktan eğitim hususunda tecrübeli kurumların daha önceden profesyonel ortamlarda hazırladığı ders içerikleri olmasına rağmen bunların kullanılması çok tercih edilmemiş.
Konya Teknik ve Necmettin Erbakan Üniversitelerimizde de benzer şekilde altyapı çalışmaları devam ediyormuş. Bu kurumlar da 6 Nisan’da hazır bir şekilde uzaktan eğitime geçecek.
UYGULAMALI DERSLER ve SINAVLAR NASIL YAPILACAK?
YÖK risk almayarak dönemi kapattı ancak pandemide bir gerileme olursa bu kararın değişebileceğini göz önüne almak gerekiyor. Zira Nisan sonunda havalar da ısınırsa virüsün yayılma hızı oldukça düşebilir.
Sınavlar hususunda iki yol üzerinde çalışılıyor. Hukuki sorun oluşturmayacak formüller üzerinde duruluyor.
Birinci yol, Haziran başında tüm öğrencileri üniversiteye toplayarak vize final bütünleşik şekilde toplu sınavların yapılması. Bu seçenek pandeminin yayılma hızına göre değerlendirilecek. Zaten yazın süreç minimize edilmiş olursa laboratuvar vb. uygulama ortamlarına ihtiyaç duyulan dersler de bu şekilde icra edilecek.
İkinci durum ise yine bu konuda kendine güvenen İstanbul, Anadolu ve Atatürk gibi üniversitelerinin altyapısı ile online sınavların yapılması. Bu seçenek de ihtimal dâhilinde ama bahsettiğim gibi hukuki sıkıntı oluşturmamak önemli. Zira YÖK bu konuda üniversiteleri serbest bırakmakla birlikte denetim durumuna önem veriyor.
Hülasa zor günlerden geçiyoruz ve bütün kurumlar bu şartlara kendisini adapte etme yoluna gidiyor. Sizler için bu üniversitelerimizin üst düzey yetkililerinden aldığım son bilgiler bu şekilde yeni bir şey olursa yine paylaşırız…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.