Avrupa hareketlilik haftası
Avrupa’da her yıl 16-22 Eylül tarihleri “Avrupa hareketlilik Haftası” olarak kutlanmaktadır. Her yıl bir ana tema üzerinde yoğunlaşan Avrupa’nın büyük şehirlerinde çeşitli ekinlikler yapılmaktadır. 2014 Yılı Avrupa Hareketlilik Haftasının ana teması “Our Streets, Our Choise” Yani” Bizim Sokaklarımız,Bizim Tercihimizdir”
Ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yönlendirilen bu organizasyon için Bakanlık bütün illere gönderdiği talimatla “Hayalimizdeki Sokaklar” teması üzerinde çeşitli etkinlikler yapılması ve kamu oyunun dikkatinin bu konu üzerine çekilmesi istendi.
Bu kapsamda; hafta içinde seçilecek her hangi bir günde geniş yaya alanlarının oluşturulması, ulaşımda toplu taşım araçların kullanılması ve bu araçlar için daha fazla kapasite sağlanması, bisiklete binilmesi ve bisiklet yollarının kullanılması, gerekirse şehir içindeki bütün yolların sadece toplu taşım ve bisikletler için ayrılması (yolun bir bölümünün geliş-gidiş trafiğine uygun hale getirilerek,diğer bölümünün yaya ve bisikletlilere ayrılması) gibi temel unsurların sağlanması gibi etkinliklerin yapılmasını tavsiye etmektedir.
İnsan sağlığı ve çevrenin korunması bu bağlamda kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesi açısından büyük önem taşıdığı bilinen , trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması ile şehir içi araç park problemine dikkat çekilmesi, motorlu araçlardan kaynaklanan şehir içi trafiğin,gürültünün ve trafik stresinin azaltılması ve aynı zamanda fiziksel hareketliliğin artırılması amacıyla Avrupa’da çeşitli aktiviteler yapılmıştır.
Konya ili gibi büyük şehirlerde de aynı sorunlar yaşanmaktadır. Kış ayların en büyük çevre sorunu hava kirliliğidir. Özellikle trafik kaynaklı karbon salınımı azaltılması, şehir içindeki trafiğin rahatlatılması, caddelerde kaldırım kenarlarına ve bisiklet yollarına bırakılan araçların park sorununa dikkate çekilmesi, toplu ulaşımın teşvik edilmesi, çevre dostu bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması, yayaların ve sürücülerin trafikte yaşadıkları gürültü ve stresin azaltılmasına ,sokaklardaki çöp kutularının etrafına atılan çöplerin neden olduğu koku ve görüntü kirliliğinin yok edilmesine yönelik bir dizi etkinlikler pek ala bizde de yapılabilirdi.
Her ne kadar hafta geride kalsa da gecikmelide olsa Büyükşehirlerimizde yaşayan bütün vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin artırılmasında görevli başta yerel yöneticiler olmak üzere kamu kurum ve kuruluş öneticileri, STK temsilcileri bu konularda pek ala öncü rolü oynayabilirler. Bir günlüğüne dahi olsa işe bisikletle veya yaya gidebilir, özel araçların trafiğe çıkışını önleyebilirler ve kamu oyununda bir hareketlilik sağlayabilirler.
Hoş görü ve huzurun başkenti Konya’nın bisiklet yolları projesi Türkiye’ye örnek gösterilmektedir.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu projelere destek vermektedir. Çevre dostu ulaşım aracı olan bisiklete binmek bir kültür meselesidir.Bu konuda Konya öncüdür maalesef Bisiklete binenlerin trafik kültürü yetersizdir. Mevcut trafik kuralları bisiklet sürücüleri içinde geçerli olduğu unutulmaktadır.Öte yandan bisiklet yollarının da sürdürülebilir olması gerekir ki ; bu da bir sorun olarak devam etmektedir.
Yaşadığımız çevre ve başta sokaklarımız bizim seçimimizdir. O halde sokağımız bizim beş vakit yaşadığımız alandır.Bu alanların temiz ve güvenli olması yine bize bağlıdır.Bu konuda da hepimiz çaba göstermeliyiz.
Şimdi hayal edelim, nasıl bir sokakta yaşamak isteriz ? Tabii ki sağlıklı ve temiz bir çevresi olan ,pırıl pırıl sokaklarda, yeşil alanları olan,bisiklet yolu ayrı,yaya yolu ayrı, araçların yolu ayrı, çocuk oyun alanları ayrı, park alanları ayrı, trafik gürültüsünün ve trafik stresinin olmadığı kaliteli bir şehirde yaşamayı kim istemez ki?
Sağlıklı ve Temiz bir çevrede yaşamak başta çocuklarımız olmak üzere hepimizin hem hakkı hem de ihtiyacıdır. Hayalimizdeki sokakların gerçekleşmesi hiç de zor değil, yeter ki isteyelim ve yeter ki çevremize ve yaşadığımız sokağımıza sahip çıkalım.Kalın sağlıcakla..
ÇEVRE SÖZÜ; Çevremiz Çehremizdir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.