ÇİFT DİKİŞ İHALELER
Şehir Stadyumumuz, Kılıçaslan Köşkü Restorasyonu, Numune Hastanesi, Hızlı Tren Garı.. Kentimin bu önemli ihalelerinin hepsi birden fazla kez yenilendi. Hatta Hızlı Tren Garı sanırım on bir etti. Hangi nedenle olursa olsun gecikmeler Konya adına kayıptır. Günümüz belediyeciliğinde artık şeffaflık, tasarrufa önem verme, şatafattan uzak durma ön plana çıkıyor. Bazı yeni başkanların “devraldığım pahalı makam aracını satacağım, daha ucuza yeni araç alacağım” yaklaşımını rantabl bulmuyorum, alınmışsa kullanılmalı, yeni masrafa ne gerek var ancak israfın önlenmesi zorunlu ve bunu başaran belediyeler ön plana çıkacak.
İşletme maliyetlerini düşürmek israfı önlemede çok önemli. Bunu başarmada personelin devletin menfaatlerini düşünmesinin sağlanması değerli. Evimizde söndürdüğümüz ışıklar, boşa akıtmadığımız sular, kalorifer yanarken sıcakladığımız gerekçesiyle açmadığımız pencerelere kurumda aynı ihtimamı göstermek sağlanmalı. Araç kullanımında tasarruf tedbirleri yıllardır genelgelere bağlanır ancak uygulama çoğu kez lâfta kalır. Ülkemde çalışanların verimi en önemli konulardan ve en büyük israf kaynaklarından. Mesaisini bilgisayarda okey oynayarak geçiren çalışanlar, performansı önemsenmeyenler, motivasyonu artırılamayanlar, beyin küsmesine uğrayanlar sık karşılaşılan çalışan portreleri. Liyâkata uygun atanan, insan kaynağına önem veren ve ekip ruhuna uygun davranan idareciler çoğu çalışanın performansını artırıp verimliliğe katkı sağlayabilirler, unutmayın marifet iltifata tabidir. Yönetici ve çalışanların iş azim ve heyecanları diri tutulmalı. Belediyecilikte maalesef bugün dökülen asfaltın yarın kazılması, yenilenen kaldırımın bir süre sonra kırılıp yenilenmesi, yapılanın korunmasının sağlanmaması önemli israf kapılarından. Habersiz kapatılan yollar nedeniyle trafikte yol arayan sürücülerin yaktıkları ekstra yakıtın vatandaşa ve ülkeye getirdiği yük de sorumluların vebalidir aslında. Tasarrufa mutlaka yöneticiler örnek olmalı, temsil-tören-ağırlama giderlerine itina gösterilmeli.
Bilgi ve kültür artırma amacıyla yapılan yurt dışı gezilerin belediyeye geri dönüşümü de takip edilmeli elbette. Örneğin 2016 yılında Bulgaristan’ın Kazanlık, Filibe, Eski Zağra, Sofya, Plevne şehirlerine Konya’da lavanta ve gül yetiştiriciliğini artırmak; gül yağı sanayisini incelemek amacıyla Büyükşehir Belediyemiz Genel Sekreter Yardımcısı Sn. Abdülmelik Ötegen başkanlığında Meclis Üyesi Sn. Tugay, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Sn. Turan ve Park Bahçeler Müdür Yardımcısı Sn. Kılıç’ın ziyaretlerinin kentime bir geri dönüşünün olduğunu ümit etmek istiyorum.
Sn. Başkanlarımızın ihaleleri ayrıntılı şekilde vatandaşla paylaşmalarını diliyorum. Elbette projelerin başlangıç ve bitiş tarihleri de açıklanmalı. “Belediyemiz Çalışıyor” şeklinde billboardlar ve tabelalar bence halkta sempati uyandırmıyor ve hepsi gereksiz harcama kalemi. Belediyede idarecilik yaptığımız yıllarda en ucuz tanıtım veya ilân bile Sayıştay denetimine takılıverirdi. Tasarruf genelgeleri nedeniyle Belediyeye ait kreşe, Sağlık Ocağına malzeme almanız bile merkezi hükümet iznine tabiydi bazı durumlarda ki bugün benzeri uygulama olsa muhalefet Belediyelerini çalıştırmamak için yapılıyor feryatları yükselir. Belediyeler imkân olarak yıllar öncesinden çok güçlü durumda yıllardır ama bu sanki beraberinde israfı ve lüksü de getirdi. Akıllı idarecilik gösteren belediyeler bugün halâ güçlü, yatırım yapabilecek durumda ama çoğu belediye maalesef kredi peşinde. Sn. Başkanlarımıza tekrar başarılar diliyorum. Gözleri ve kulakları vatandaşlarda olur inşallah. Saygıyla.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.